Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Παγωμένος γάμος στην Κεντροδεξιά

Τα δύο στελέχη, που ποτέ δεν έκρυψαν ότι έχουν αγεφύρωτες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, οδηγήθηκαν -ή αναγκάστηκαν κατά πολλούς- να προχωρήσουν σε αυτή την επιλογή μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και κυρίως μετά την καταγραφή σημαντικά χαμηλών ποσοστών συσπείρωσης των οπαδών της Κεντροδεξιάς συνολικά.

Από την εκδήλωση που έγινε χθες στο «Ιδρυμα Κακογιάννη», και στην οποία παρέστησαν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ και του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, έλειπαν τα χαμόγελα, η οικειότητα και οι θερμοί εναγκαλισμοί, όχι όμως και ο ρεαλισμός.

Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, κ. Σαμαράς και κυρία Μπακογιάννη, δεν έκρυψαν τους λόγους για τους οποίους θα συστεγαστούν και πάλι έπειτα από δυόμισι χρόνια. Στις δηλώσεις τους τόνισαν ότι αποφάσισαν να βάλουν την πορεία της χώρας πάνω από τις διαφορές που τους χώριζαν στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού καλωσόρισε την κυρία Μπακογιάννη, σημείωσε: «Το μήνυμά μας τώρα είναι πιο δυνατό: πέρα από διαφορές του παρελθόντος, όσοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό μέλλον για την αναγέννηση του τόπου είμαστε ενωμένοι, είμαστε όρθιοι και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε μαζί και να νικήσουμε μαζί».

«Οι ώρες για τη χώρα», προσέθεσε, «είναι κρίσιμες. Γι' αυτό οι διαφορές του παρελθόντος παραμερίζονται.

Στις κρίσιμες στιγμές, τις κρίσιμες μάχες τις κερδίζουν όσοι ξέρουν να ενώνονται, όσοι βάζουν στην άκρη ό,τι τους χώριζε, όσοι βάζουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Οπως το κάναμε για την παράταξή μας -που από σήμερα θα είναι πιο ενωμένη από ποτέ- θα ενώσουμε και την πατρίδα μας».

Από την πλευρά της, η κυρία Μπακογιάννη, αφού ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του κόμματός της, υπογράμμισε: «Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της Ελλάδας είναι αναγκαίο για όλους να παραμερίσουμε τις διαφορές μας. Τις πολιτικές και τις προσωπικές. Εχει έρθει ο καιρός να αποδείξουμε στην πράξη πως, όταν λέμε ότι πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα πάνω απ' όλα, εννοούμε αυτό που λέμε».

«Αποφασίσαμε», κατέληξε, «να ενώσουμε δυνάμεις, για να δημιουργηθεί μια ισχυρή, φιλοευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή. Δύναμη που θα δώσει κυβερνητική λύση στον τόπο, προτάσσοντας τη διατήρηση της χώρας στο ευρώ, τις μεταρρυθμίσεις και την προστασία της πατρίδας από επικίνδυνες περιπέτειες».

Το κείμενο της συμφωνίας

Η συμφωνία των δύο βασίστηκε σε ένα κείμενο αρχών, κεντρικοί πυλώνες του οποίου είναι:

  • Η προώθηση σαρωτικών αλλαγών στο κράτος, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Η προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, με φερεγγυότητα, αξιοπιστία και ρεαλισμό.
  • Η προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τη συνταγματική αναθεώρηση και τις προτάσεις για μείωση των πολιτικών δαπανών, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διαχωρισμό της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική Εξουσία και μείωση του αριθμού των βουλευτών.
  • Ο εκσυγχρονισμός των δομών στην Παιδεία, με άμεση εφαρμογή του τελευταίου νόμου, στην Υγεία και στην Ασφάλεια του πολίτη, για να υπάρξει μια θετική αλλαγή στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.
  • Η αποκατάσταση του κύρους και της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Το ραντεβού
Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Αρκετές ημέρες συζητήσεων, και σε ανώτατο επίπεδο αλλά και μέσω αντιπροσώπων, χρειάστηκαν προκειμένου οι κ. Σαμαράς και Μπακογιάννη να καταλήξουν στη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε προφανώς η συνάντηση που είχαν οι δύο ηγετικές προσωπικότητες της κεντροδεξιάς το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε σπίτι επιχειρηματία - κοινού φίλου.

Εκεί, ύστερα από τα πρώτα λεπτά αμηχανίας, ο πρόεδρος της ΝΔ και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί της ουσίας και να καταλήξουν στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η πολιτική τους συνεργασία.

Σε αυτό το ραντεβού «κλείδωσαν» οι υποψηφιότητες των τριών πρώην βουλευτών της ΝΔ που ακολούθησαν την κυρία Μπακογιάννη από την πρώτη στιγμή, καθώς επίσης τα βασικά σημεία του κειμένου που αποτέλεσε το... μνημόνιο της συνεργασίας.

Οι λεπτομέρειες καθορίστηκαν από δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης των δύο ηγετών, τους κ. Ι. Μιχελάκη από την πλευρά της ΝΔ και του κ. Κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Τα δύο αυτά πρόσωπα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, συναντήθηκαν τρεις φορές τις τελευταίες δέκα ημέρες προκείμενου να «κλείσουν» εκκρεμή θέματα, όπως ήταν η μορφή της συνεργασίας που θα είχαν τα δύο κόμματα.

Τελικά, αργά το βράδυ της Κυριακής αποφασίστηκε η Δημοκρατική Συμμαχία να αναστείλει τη λειτουργία της, κάτι που επεδίωκε ο κ. Σαμαράς και τελικά έπεισε την κυρία Μπακογιάννη με το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος -λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου- να χαθεί το bonus των 50 εδρών εφόσον κριθεί ότι υπάρχει συνασπισμός κομμάτων.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ
Επικεφαλής στο Επικρατείας η Ντόρα

  • Μια θέση πιο χαμηλά θα τοποθετηθούν οι τρεις εκλεγμένοι

Αλλαγές στις εκλογικές λίστες της ΝΔ προκαλεί η κινητικότητα στον χώρο της κεντροδεξιάς. Συγκεκριμένα, η κυρία Ντ. Μπακογιάννη θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και οι τρεις εκλεγμένοι θα μετακινηθούν μια θέση πιο χαμηλά. Δεύτερος θα τοποθετηθεί ο κ. Χαρ. Αθανασίου, τρίτος ο κ. Χρ. Λαζαρίδης και τέταρτος ο κ. Γ. Μιχελάκης.

Ο κ. Γ. Κοντογιάννης θα τοποθετηθεί δεύτερος στον συνδυασμό της ΝΔ στην Ηλεία, ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης πρώτος στα Χανιά και ο κ. Αυγενάκης δεύτερος (κάτω από τον κ. Μ. Κεφαλογιάννη) στον νομό Ηρακλείου.

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γ. Οικονόμου θα τοποθετηθεί στη θέση του πρώτου επιλαχόντα στη Β' Αθηνών, ενώ ο κ. Δημ. Ζαφειριάδης, επί σειρά ετών στενός συνεργάτης της κυρίας Μπακογιάννη, δεν θα είναι πιθανότατα στις λίστες.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Θ. Πλεύρης φέρεται να έχει συμφωνήσει στην τοποθέτησή του στην ένατη (και μη εκλόγιμη με βάση τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου) θέση στην Α' Αθηνών και ο κ. Γ. Ανατολάκης στην τρίτη θέση στη Β' Πειραιά.

Οπως είναι φυσικό, αυτές οι μετακινήσεις προκαλούν έντονες εσωκομματικές αναταράξεις στη ΝΔ, καθώς οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές που καλούνται από το κόμμα να παραχωρήσουν ουσιαστικά τη θέση τους, θεωρούν ότι αδικούνται από τον πρόεδρο του κόμματός τους. Πιο έντονα προβλήματα έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στα Χανιά αλλά και στο Ηράκλειο.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Απόφαση για διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης

Στο πλαίσιο της προσπάθειας συσπείρωσης των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς εντάσσεται η απόφαση που έλαβε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς για τη διεξαγωγή το Σάββατο εθνικής συνδιάσκεψης.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει καταρχήν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ, ενώ παράλληλα κρίθηκε ότι είναι η καλύτερη κομματική διαδικασία προκειμένου να προβληθούν τα αποτελέσματα της πρόσκλησης Σαμαρά για επανένωση της κεντροδεξιάς και ειδικότερα η επιστροφή της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θα παραστεί στην εκδήλωση και θα απευθυνθεί στα στελέχη της ΝΔ.

Παρόντες, εκτός απρόοπτου, θα είναι επίσης και οι πρώην βουλευτές που πρόσφατα αποχώρησαν από τον ΛΑΟΣ και συγκεκριμένα οι κ. Πλεύρης, Βελόπουλος, Ανατολάκης και Κιλτίδης, ενώ στην κομματική εκδήλωση θα παραστεί και ο κ. Π. Ψωμιάδης, ο οποίος με απόφαση του κ. Σαμαρά επανα-δραστηριοποιήθηκε κομματικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΝΔ, στη συνδιάσκεψη θα γίνει επίσης η παρουσίαση των πολιτικών και προγραμματικών θέσεων του κόμματος, η προεκλογική στρατηγική καθώς και το πρόγραμμα δράσης των οργανώσεων της ΝΔ εν όψει της αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου.

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ ΚΑΙ Γ. ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ
Προσχώρησαν στη ΝΔ

Στελέχη της ΝΔ είναι και επισήμως από χθες οι κ. Θ. Πλεύρης και Γ. Ανατολάκης. Οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ μετέβησαν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και συναντήθηκαν με τον κ. Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να επικυρώσουν τη μετακίνησή τους.

Ανάλογες κινήσεις θα κάνουν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες και οι κ. Κ. Βελόπουλος και Κ. Κιλτίδης, οι οποίοι με δηλώσεις τους έχουν προαναγγείλει ήδη την απόφασή τους να ενταχθούν στη ΝΔ.

http://www.ethnos.gr/r.asp?pubid=63660417



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york