Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ο Δήμος Ωρωπού είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Ειρηνοδικείου Καπανδριτίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα.

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι στην τελευταία συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με εκπροσώπους των Ειρηνοδικείων της χώρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στο ενδεχόμενο μεταφοράς των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου που εδρεύει στο Καπανδρίτι  στον Δήμο Μαραθώνα.

«Το Ειρηνοδικείο Καπανδριτίου εξυπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια (από το 1840) χιλιάδες συμπολίτες μας για το λόγο ότι το Καπανδρίτι  ήταν το εμπορικό κέντρο  της περιοχής από τον Μαραθώνα μέχρι τον Αυλώνα και τον παλαιό Δήμο Ωρωπού.. Στέγαζε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες όπως Ειρηνοδικείο και Υποθηκοφυλακείο που μόνο για ιστορικούς λόγους είχαν την επωνυμία του Μαραθώνα.

Η φυσική έδρα του Ειρηνοδικείου είναι το Καπανδρίτι αφού διευκολύνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις των δημοτών όλων των περιοχών. Αποτελεί με λίγα λόγια το κέντρο εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας, από τη μία άκρη της περιφέρειάς του έως την άλλη. Μετά από μια διαχρονική πορεία ομαλής λειτουργίας και υπεύθυνης στάσης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, το Ειρηνοδικείο Καπανδριτίου καλείται ενδεχομένως να μεταφέρει τις υπηρεσίες του στο Μαραθώνα, κάτι που όχι απλά μας βρίσκει αντίθετους αλλά μας εξοργίζει.

Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια, η φυσική γεωγραφική έδρα του Ειρηνοδικείου να τίθεται υπό αμφισβήτηση και χιλιάδες συμπολίτες μας ξαφνικά να ζουν με την αγωνία και το φόβο για το νέο καθεστώς που θα δημιουργηθεί. Σκέφτηκε άραγε κανείς από τους «ιθύνοντες» πως τυχόν μεταφορά του Ειρηνοδικείου από το Καπανδρίτι θα σημαίνει:

-Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στο κόστος μετακίνησης.
-Δυσκολία στη μετακίνηση λόγω έλλειψης συγκοινωνιακής υποδομής.
-Περισσότερος χαμένος χρόνος και κόπος καθώς θα αυξηθεί η μέση χιλιομετρική απόσταση που θα πρέπει να διανύσει κάτοικος της Περιφέρειας του Ειρηνοδικείου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων του.
-Δυσκολία πρόσβασης και για ενδιαφερόμενους εκτός της Περιφέρειας του Ειρηνοδικείου.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως:
-Το Καπανδρίτι βρίσκεται πλησίον της Εθνικής Οδού, με ιδιαίτερα εύκολη πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερόμενους.
-Με δαπάνη του Δήμου αγοράστηκε οικόπεδο δίπλα στο Ειρηνοδικείο που χρησιμοποιείται ως δωρεάν παρκινγκ.
-Ουδέποτε εκφράστηκε οποιοδήποτε παράπονο από τους εργαζομένους, δικηγόρους και πολίτες της Περιφέρειας του Ειρηνοδικείου που αφορούσε στην έδρα του.

Συμπερασματικά θα ήθελα να τονίσω πως δε μπορεί ο μεγαλύτερος σε έκταση και οδικό δίκτυο Δήμος της Αττικής να στερείται και άλλων υπηρεσιών που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας και την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει:

Ο Δήμος Ωρωπού είναι διατεθειμένος να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να παραμείνει το Ειρηνοδικείο Καπανδριτίου στον χώρο εμβέλειάς του και να συμβάλλει  με κάθε μέσο στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού του ρόλου διαθέτοντας ιδιόκτητο χώρο ώστε να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york