Σύμφωνα με την έκθεση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας και δημοσίευσε η Κυριακάτικη "Κ", οι περιοχές με τη χαμηλότερη δασική βλάστηση της Αττικής είναι και τα μεγάλα "θύματα" της παράνομης δόμησης.
Αντικείμενο της έκθεσης ήταν η καταγραφή των αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων από τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής (δασαρχεία Πάρνηθας, Καπανδριτίου, Πεντέλης και Λαυρίου). Σύμφωνα με τα στατιστικά, μέσα σε 20 χρόνια, την περίοδο 1991-2011, εκδόθηκαν μόλις 1.050 αποφάσεις από τα τέσσερα δασαρχεία.
Όσον αφορά δε τη χωρική κατανομή των αυθαιρέτων, τα περισσότερα βρίσκονται στους (Καποδιστριακούς) δήμους Κερατέας και Ραφήνας (60 περιπτώσεις έκαστος), Αχαρνών (40), Μαρκόπουλου Μεσογαίας (39) και Λαυρεωτικής (36 αποφάσεις), ενώ στο Δήμο Αγίου Στεφάνου έχει καταγραφεί μόλις ένα αυθαίρετο σε δάσος.
"Οι μεγαλύτερες αλλαγές καλύψεων γης -όχι απαραίτητα παράνομες- συμπίπτουν σε σημαντικό βαθμό με τις περιοχές που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό κατεδάφισης αυθαιρέτων. Οι δασικές εκτάσεις (χαμηλή βλάστηση) απορροφούν μεγαλύτερες πιέσεις σε κάποια σημεία ενδιάμεσων περιοχών (παραλιακό μέτωπο, Υμηττός), αν και περισσότερο πιέζονται ως ενδιάμεσοι κρίκοι στη διαδικασία αποψίλωσης των δασών και σταδιακής αλλαγής της χρήσης τους", σημειώνεται στην έκθεση.
Παράλληλα, οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας (WWF, Greenpeace, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mοm) στρέφονται κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας με κοινή ανακοίνωσή τους τη διαφωνία τους για το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα.
"Η κυβέρνηση, με μεγάλη ευθύνη του ίδιου του υπουργού ΠΕΚΑ, επιδιώκει τη νομιμοποίηση καταπατήσεων και αυθαιρεσιών εις βάρος του φυσικού μας πλούτου και την επιδείνωση σημαντικών περιβαλλοντικών κεκτημένων, όπως η δασική νομοθεσία. Αν ο πραγματικός στόχος ήταν η είσπραξη από τα αυθαίρετα και η χάραξη "κόκκινης γραμμής", τότε το ΥΠΕΚΑ θα προχωρούσε σε αυστηρή και άμεση επιβολή προστίμων στους αυθαιρετούχους, σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού που εδώ και δεκαετίες χωλαίνει αδικαιολόγητα, δίνοντας κίνητρο για παρανομίες", αναφέρουν.
"Επιδρομή" τσιμέντου στα πέριξ της Αθήνας την τελευταία 20ετία
Στην έκθεσή του το WWF συνέκρινε τα αποτελέσματα της καταγραφής με παλαιότερη μελέτη, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την αλλαγή στις καλύψεις γης στην Αττική το 1987-2007.
Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας του ΙΤΕ, η Αθήνα τα τελευταία 20 χρόνια επεκτάθηκε κατά 135.000 στρέμματα εις βάρος δασών, με τις περιοχές Εκάλη, Γέρακα και Θρακομακεδόνες να καταλαμβάνουν έως και 50% περισσότερη έκταση από ό,τι το 1988, ενώ τις ίδιες επεκτατικές "τάσεις" είχε το τσιμέντο στα Μεσόγεια και τα δυτικά προάστια, κυρίως στη βιομηχανική περιοχή του Θριασίου.
Το ποσοστό αύξησης των αστικών περιοχών στην Αττική "χτύπησε κόκκινο" την περίοδο 2000 - 2004, οπότε και παρατηρήθηκε ιδιαίτερη άνθηση της οικοδομικής δραστηριότητας και οι δομημένες επιφάνειες αυξήθηκαν περισσότερο από 10%, δηλαδή κατά 51.000 στρέμματα.
Συνολικά την 20ετία 1988 - 2007 στην Ανατολική Αττική, κυρίως σε Ανθούσα, Πικέρμι, Σπάτα, Αρτέμιδα, Παιανία και Παλλήνη, η δόμηση αυξήθηκε ως και 21%. Το ίδιο συνέβη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Ανω Λιόσια και Ζεφύρι).
Ανθηση στην οικοδομική δραστηριότητα παρατηρήθηκε επίσης σε Κρυονέρι, Ανοιξη, Δροσιά, Νέα Ερυθραία, καθώς και στη Νέα Μάκρη, όπου την εικοσαετία 1988 - 2007 η τσιμεντοποίηση αυξήθηκε ως και 12,5%.
Ασφαλτος και τσιμέντο κατέλαβαν φυσικές επιφάνειες σε Μαρούσι, Βριλήσια και Βάρη, όπως και στις περιοχές Αμπελάκια και Σελίνια Σαλαμίνας. Τα στοιχεία αυτά κατέδειξε μελέτη του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου