Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

1η Συνεδρίαση της ανοιχτής επιτροπής έργου «Κορωπί, Μαρτυρική Πόλη».

043

Κορωπί, 4 Απριλίου 2012

1η Συνεδρίαση της ανοιχτής επιτροπής έργου

«Κορωπί, Μαρτυρική Πόλη».

Συνεδρίασε την Τετάρτη 21 Μαρτίου η ανοιχτή επιτροπή έργου του Δήμου Κρωπίας «Κορωπί, Μαρτυρική Πόλη» υπό την προεδρεία του Δημάρχου Κρωπίας Δημήτρη Κιούση. Ως γνωστόν με την υπ αριθμόν 275/2011 (9.10.2011) απόφαση του Δ.Σ Κρωπίας ανακηρύχθηκε ο Δήμος Κρωπίας ως Μαρτυρική Πόλη. Στο πλαίσιο της απόφασης προβλέπεται η επίσημη λειτουργία ανοιχτής επιτροπής έργου για την οργάνωση και τον συντονισμό των εργασιών καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης των πηγών καθώς τον ορισμό επιμέρους ομάδων έργου για την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες είπε ότι η επιτροπή είναι ανοιχτή για συμμετοχή στους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν και θα συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ορθή υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδρέας Ντούνης ενημέρωσε ότι ήδη η Αντιδημαρχία Παιδείας, η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και το Δ.Σ του ΝΠΔΔ Σφηττός, έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες δημιουργίας Μητρώου Νέων Επιστημόνων ( αποφοίτων και φοιτητών-σπουδαστών ΑΕΙ-ΤΕΙ). Έχουν συγκεντρωθεί οι λίστες των επιτυχόντων μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από την περίοδο που κρατάνε αρχεία ( ηλεκτρονικά ή γραπτώς) τα Λύκεια και θα ακολουθήσει διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης -συμμετοχής στις ομάδες έργου και εξατομικευμένες προσκλήσεις σε φοιτητές και επιστήμονες του Κορωπίου.

Ο ειδικός συνεργάτης Δήμου Κρωπίας Ιωάννης Κατιμερτζόγλου υπενθύμισε τις αποφάσεις του ΔΣ και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξει συμμετοχική εφαρμογή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, στηριζόμενη και στη εθελοντική εργασία επιστημόνων, μελών της επιτροπής και συνολικά του επιστημονικού δυναμικού του Κορωπίου που περιλαμβάνει ιστοριοδίφες, συγγραφείς με ιστορική γνώση προσώπων και πηγών της εποχής, αρχαιολόγους, ιστορικούς, πολιτικούς μηχανικούς κλπ. Τέλος, ενημέρωσε ότι και το ζήτημα του αείμνηστου αγωνιστή Θωμά Σκουρλή, που εκτελέστηκε στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 1944, αποτελεί θέμα ιστορικής διερεύνησης από τον Δήμο ενώ το ίδιο υποστήριξαν και άλλα μέλη της Επιτροπής για όλα τα θύματα του Κορωπίου από την περίοδο της κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας του 1967-1974. Η Αντιπρόεδρος του ΔΣ Σφηττός, κα Αγγελική Γκιόκα ενημέρωσε για τη μεγάλη δράση της δημιουργίας Ηλεκτρονικού- Φωτογραφικού- Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου Κορωπίου με το οποίο θα συμπληρωθούν «κενές σελίδες» της σύγχρονης ιστορίας του Κορωπίου ( βλ. σχετική ανακοίνωση Σφηττός, 7.03.2102, στο www.koropi.gr ).

Το μέλος του ΔΣ Σφηττός, Νίκος Παυλίδης με τη σειρά του επισήμανε ότι πρέπει να λειτουργήσει ενιαία-κοινή ομάδα καταγραφής των πηγών όπως ήδη ο Σφηττός έχει αποφασίσει. Επίσης ενημέρωσε για την απόφαση του Σφηττού για τη δημιουργία ιστορικού Λευκώματος, μια απόφαση που ήδη υλοποιείται. Η Λένα Σοφρώνη υποστήριξε τη δημόσια παρουσίαση ιστορικών στοιχείων από όσους έχουν ερευνήσει το θέμα του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου ώστε να υπάρξει μια καταγραφή για χρήση των επιστημόνων και ερευνητών που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την περαιτέρω ιστορική διερεύνηση. Ιδιαίτερη συζήτηση προκάλεσε η πρόταση του Τάκη Πρόφη για τη δημιουργία τοπογραφικού με τα καμένα σπίτια. Στην πρόταση αυτή συμφώνησε ο Σεραφείμ Κόλλιας και ο Δημήτρης Κιούσης ενώ εντύπωση προκάλεσε η αξιόπιστη μαρτυρία του Σεραφείμ Κόλλια για αποζημιώσεις που έλαβαν θύματα του 1944, την περίοδο 1950-1960, και που πρέπει να αναζητηθούν τα αντίστοιχα τεκμήρια. Το λόγο έλαβε επίσης και ο Κώστας Μπουραντάς, δικηγόρος, καταθέτοντας την επιστημονική του άποψη για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και την πρακτική δυνατότητα δικαίωσης. Ενώ ανοιχτή πρόσκληση απηύθυνε η Επιτροπή, σε αρχαιολόγους να διερευνήσουν τα δημοσιεύματα και άρθρα για κλοπές των αρχαιοτήτων στην περιοχή Κορωπίου την περίοδο της Γερμανικής κατοχής όπως αυτές, υποστηρίζεται, ότι καταγράφηκαν στην έκθεση της επιτροπής αρχαιολόγων ( Καλλιγάς, Καρούζος) που εκδόθηκε το 1946, στο Εθνικό Τυπογραφείο, από το τότε υπουργείο Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, στο οποίο υπαγόταν η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων, με τίτλο «Ζημίαι των Αρχαιοτήτων εκ του Πολέμου και των Στρατών Κατοχής».

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης κλείνοντας την πρώτη συνεδρίαση , για άλλη μια φορά, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και για τις χρόνιες προσπάθειές τους να καταγραφούν μαρτυρίες, να διατυπωθούν υποθέσεις και να προταθούν πιθανές εκδοχές αυτής της μεγάλης τραγωδίας της πόλης. Κάλεσε δε σε εθελοντική συστράτευση και όσους δεν μπόρεσαν να έρθουν στην πρώτη συνεδρίαση. Η δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, που μας ακολουθεί από το 2011, δεν μας σταματάει από το έργο μας. Η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μας και η συμπλήρωση «λευκών» σελίδων της, είναι εθνικό ιστορικό μας καθήκον και αποτελεί σημαντικό «κρίκο» στo ενωτικό όραμά μας για έναν Δήμο Οικονομικά υγιή, Κοινωνικά Δίκαιο και Αλληλέγγυο.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν εκτός του Δημάρχου και αντιδημάρχου Κρωπίας, οι : Αγγελική Γκιόκα, Αντιπρόεδρος του ΔΣ Σφηττός, Θωμάς Σ. Πρόφης, Τάκης Πρόφης, Λένα Σοφρώνη, Σταύρος Νουχάκης, Ελένη Δεληκούρα, καΣκουρλή-Φαραζή, Νίκος Αδάμ, Νίκος Παυλίδης, Βάσω Κιούση, Χρήστος Δήμας, Σεραφείμ Κόλλιας, Πέτρος Σουρλαντζής, Αθηνά Ψιλλάκη- Σοφρώνη, Σταμάτης Κατσίκης, Νικόλαος Παπανικολάου, Αναστάσιος Νικολού, Κωνταντίνος Μπουραντάς, Αντωνία Ιωακειμίδου, Ευάγγελος Παπαχρήστου, Νίνα Μπίρη, Αγγελική Γκίκα, Νικόλαος Παπανικολάου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york