Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Εορτασμός των Ταξιαρχών στα Καλύβια

κορμπάνι - Ταξιάρχες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εορτασμός των Ταξιαρχών στα Καλύβια.

Πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011 στο ναό των Ταξιαρχών στα Καλύβια, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθους πιστών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι παραβρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αναβίωση ενός εθίμου που οι ρίζες του χάνονται στο χρόνο. Πρόκειται για το «Κορμπάνι», φαγητό (κρέας μαγειρεμένο σε μεγάλα καζάνια) που μοιράζεται στους πιστούς κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής των Ταξιαρχών. Η λέξη κορμπάν έχει αραμαϊκή προέλευση και σημαίνει κοινό ταμείο, ακριβώς επειδή τα έξοδα για την οργάνωση - προετοιμασία του γίνονται από όλο τον κόσμο, ο οποίος προσφέρει προαιρετικά είτε ζώα, είτε χρήματα για τα απαραίτητα υλικά (κρεμμύδια, μπαχαρικά, ψωμί κτλ). Ωστόσο, στην περίπτωση του Ταξιάρχη Καλυβίων, τα έξοδα για το κορμπάνι τα αναλαμβάνει αποκλειστικά η εκκλησία. Στη Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων, γίνεται ένα ακόμα κορμπάνι στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στην κορυφή του Πάνειου Όρους.

Ο ναός του Ταξιάρχη βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου νοτίως των Καλυβίων, κοντά στο Κέντρο Υγείας. Είναι βυζαντινός ναός, χρονολογούμενος στην πρώτη του φάση από την παλαιοχριστιανική εποχή, έχει όμως υποστεί πολλές επισκευές και ανακαινίσεις. Μέσα στον περίβολο του ναού υπάρχουν πεύκα και ελαιόδεντρα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york