Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τρόικα: Μειώστε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα


Μετά την αποδυνάμωση του θεσμού των κλαδικών συμβάσεων, σειρά έχει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς η τρόικα χθες ζήτησε την κατάργηση της με στόχο την περαιτέρω μείωση των κατώτατων μισθολογικών απολαβών.

Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ζητήθηκε να δρομολογηθεί μέσω της αποδοχής των κοινωνικών εταίρων η άρση του πλαφόν στον κατώτατο μισθό και για συμφωνία μειώσεων, κατά τα πρότυπα των επιχειρησιακών συμβάσεων, σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε μείωση εισφορών, συντάξεων, φόρων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, παρατείνοντας την ύφεση στη χώρα. Μάλιστα, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις επί του θέματος.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να καταργηθεί η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ο υπουργός Εργασίας αντιπρότεινε να διατηρηθεί το δικαίωμα μόνο για τις συμβάσεις που δεν προβλέπουν αυξήσεις.

Στο θέμα των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, οι εκπρόσωποι της τρόικας έκριναν ως θετικές τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση υπογραφής με την άρση γραφειοκρατικών διαδικασιών και τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων και σε μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους, με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας από ένωση προσώπων που θα καλύπτει τα 3/5 των εργαζομένων της επιχείρησης.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις μειώσεις των συντάξεων κύριων και επικουρικών, αλλά της λίστας των ΒΑΕ. Τα «έξτρα» μέτρα θα νομοθετηθούν άμεσα και θα ισχύσουν από το Nοέμβριο, μειώνοντας τις δαπάνες για τις παροχές των ταμείων που αδυνατεί να «καλύπτει» ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και το κόστος εργασίας στις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο. Οι μειώσεις στις συντάξεις εντάχθηκαν στα «έξτρα έσοδα» (πάνω από 1 δισ. ευρώ) των προϋπολογισμών των ταμείων για το 2012.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

1. Γενική μείωση των κύριων συντάξεων κατά 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών και κατά 20% για το ποσό πάνω από τα 1.200 ευρώ για τους πάνω από 55 ετών. Oι μειώσεις αυτές θα γίνουν επιπλέον των περικοπών που ήδη επιβάλλονται (δύο εισφορές τύπου ΛAΦKA για τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και πάνω από τα 1.700 ευρώ για όσους είναι κάτω των 60 ετών).

2. Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% έως 30% (στο ETEAM για τη σύνταξη πάνω από τα 150 ευρώ, όπως έγραψε η «HτΣ») στα ελλειμματικά ταμεία που φέτος εμφανίζουν ταμειακό έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ. Oι μειώσεις θα είναι επιπλέον των περικοπών που ήδη γίνονται κάθε μήνα από την παρακράτηση της εισφοράς τύπου ΛAΦKA, ενώ από 1/1/2012 θα επανακαθοριστούν, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των επικουρικών ταμείων, τα ποσοστά αναπλήρωσης έτσι ώστε καμιά νέα επικουρική ελλειμματικού ταμείου να μην ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού (αντί του 45% - 65% σήμερα).

3. Μείωση των εφάπαξ από 20% (στο Δημόσιο) έως 30% (στα ταμεία πρόνοιας ΔEKO και άλλων κλάδων που εμφανίζουν ελλείμματα).

4. Μείωση κατά 120.000 άτομα των ασφαλισμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά που θα έχουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, δηλαδή να συνταξιοδοτούνται πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τα γενικά όρια των 65 και 60 ετών (αυτή την εβδομάδα δίνεται στη δημοσιότητα η νέα μικρότερη λίστα).



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york