Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Παρουσίαση ανάρτησης των πρώτων δασικών χαρτών για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και το Μαραθώνα. Δείτε τους πρώτους δασικούς χάρτες

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ ΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ανάρτησης των πρώτων δασικών χαρτών
κάντε κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση


-          Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, αναρτώνται οι πρώτοι δασικοί χάρτες, για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και το Μαραθώνα. Ξεκινάμε μια μικρή επανάσταση, που οδηγεί στην κατοχύρωση και διασφάλιση του τι και πού είναι δάσος στην Ελλάδα.  
 -          Τα οφέλη από τους δασικούς χάρτες είναι καταλυτικά και για το περιβάλλον και για τους πολίτες και για τις περιοχές που αφορούν και για τη χώρα μας.
 -          Για το περιβάλλον, γιατί θωρακίζουμε το δάσος και τις δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Διασώζουμε και διασφαλίζουμε ό,τι έχει απομείνει.
 -          Για τους πολίτες, γιατί διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία. Από μια κατάσταση άναρχη, προσδιορίζουμε με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο τι είναι δάσος και τι όχι. Δεν θα χρειάζονται πλέον πράξεις χαρακτηρισμού για να γνωρίζει κάποιος τι είναι η έκταση στην οποία θέλει να δομήσει, να επενδύσει, να έχει απλά στην κατοχή του. Τέρμα οι ασάφειες, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία, η συναλλαγή.
 -          Για τις συγκεκριμένες περιοχές γιατί ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
 -          Για την Ελλάδα γιατί επιτέλους οριοθετούμε και καταγράφουμε με διαφάνεια τι είναι δάσος και δασική έκταση ξεκινώντας από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. Μετά από κάθε πυρκαγιά στο δάσος, λέγαμε δασικοί χάρτες. Τώρα τους αποκτούμε. 
 -          Με τους δασικούς χάρτες, βάζουμε τέλος στην ασάφεια, την αδράνεια και τη συναλλαγή γύρω από τα δάση της χώρας μας. Λέμε τέλος στον φαύλο κύκλο μιας νόμιμης ή μη συναλλαγής η οποία, δεν έβγαζε πουθενά και δημιουργούσε φοβερά αναπτυξιακά αδιέξοδα και το μεγάλο αδιέξοδο της αυθαιρεσίας μέσα στα δάση και τις δασικές μας περιοχές.
 -          Εκφράζουν τη βούληση της πολιτείας να ξεχωρίσει την πολιτική διαχείριση των δασών μας που έχει σχέση με τη διαμόρφωση πολιτικής για τα δάση και την προστασία τους από την τεχνική διαχείριση, που θα έπρεπε να είναι υπόθεση τεχνοκρατών.
 -          Η χώρα μας για να βγει από την κρίση, μια κρίση πολυδιάστατη που ακουμπά και σε κακώς κείμενα άλλα και σε νοοτροπίες, πρέπει να κάνει τομές. Η κύρωση των δασικών χαρτών, είναι μια από τις τομές αυτές.
 -          Γνωρίζω καλά ότι οι μεγάλες τομές φαίνεται να αδικούν κάποιους ανθρώπους. Και συνήθως προκαλούν αντιδράσεις. Μπορεί πράγματι κάποιοι να αδικούνται. Ακριβώς γι’ αυτό δώσαμε προτεραιότητα και στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμού στον οποίο μπορούν να καταφύγουν όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται.
 -          Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση, έγνοια και φροντίδα μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος κάτοικος της περιοχής που αναρτώνται οι χάρτες μέσα από έντυπα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και μέσα από δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, μέσα από το internet, καθώς και τηλεφωνικό κέντρο.
 -          Σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανές αντιδράσεις, τις σεβόμαστε και δημιουργήσαμε μηχανισμό υποβολής ενστάσεων απ’ όσους νομίζουν ότι αδικούνται. Οι ενστάσεις αυτές θα κριθούν από ανεξάρτητο μηχανισμό και το αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι απολύτως σεβαστό. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Δεν βάζουμε τους πολίτες απέναντι. Τους θέλουμε δίπλα μας.
 -          Θέλω κλείνοντας να πω ότι το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο προσωπικό αλλά ένα στοίχημα συλλογικό, ένα στοίχημα για την πολιτεία και την κεντρική διοίκηση, για την αποκεντρωμένη Περιφέρεια, για τις Δ/νσεις Δασών, για την Κτηματολόγιο, για τους δασολόγους, για τους δημάρχους, για τους πολίτες. Το εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά. Αλλάξαμε και αλλάζουμε τις δομές που δεν επέτρεπαν στην ουσία την ανάρτηση και την κύρωση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα, να αλλάξουμε ό,τι διαπιστώσουμε ότι δεν πάει καλά. Σας θέλουμε δίπλα κι εσάς να εντοπίσουμε τα πιθανά μικρά ή μεγάλα προβλήματα.
 -          Στην υπόθεση των δασικών χαρτών, σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων, αλλά πάνω απ΄ όλα σεβόμαστε το δικαίωμα αυτών που θα έρθουν μετά από εμάς να ζήσουν σε μια χώρα που θα εξακολουθεί να έχει δάση.
 -          Στο δίλημμα αν θα αφήσουμε τα πράγματα στην ίδια κατεύθυνση ή θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, η απάντηση μας οφείλει να είναι: Θα κάνουμε το βήμα μπροστά. Θα κάνουμε πράξη το αυτονόητο. Έστω και αργά, θα ορίσουμε τι και που είναι δάσος, προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης, των πολιτών, του περιβάλλοντος, τελικά προς όφελος της Ελλάδας.
b_368_157_16777215_0___images_photodasikoixartes21.jpgΠου είναι αναρτημένοι οι δασικοί χάρτες;
 

Οι δασικοί χάρτες Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα είναι αναρτημένοι:
·         στη διεύθυνση δασών Ανατολικής Αττικής, Αγίου Ιωάννου 65 στην Αγία Παρασκευή. (τηλ 2106395280)
·         στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, www.ypeka.gr
·         στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, www.apdattikis.gov.gr
·         στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε. www.ktimatologio.gr
·         Για τις περιοχές Πεντέλης-Νέας Πεντέλης, και στο δασαρχείο Πεντέλης (Κλεισθένους 403, Γέρακας, τηλ 2106135010)
·         Για την περιοχή του Μαραθώνα, και στο δασαρχείο Καπανδριτίου (περιφερειακός δρόμος προς Βαρνάβα, Καπανδρίτι, τηλ. 2295052450)
·         Στα δημοτικά και τοπικά δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα των περιοχών αυτών.
 
Μέχρι πότε μπορεί κάποιος να υποβάλει αντίρρηση;
Εντός 45 ημερών από την τελευταία δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης στον τύπο ή 65 ημερών εάν πρόκειται για κάτοικο εξωτερικού.
 
Από πού μπορεί να ενημερωθεί κάποιος για διαδικασίες, έντυπα και δικαιολογητικά για την κατάθεση αντίρρησης;
Στο τηλέφωνο 210 6505 600 της Κτηματολόγιο Α.Ε.
Στο 1591 του συντονιστικού κέντρου δασοπροστασίας του ΥΠΕΚΑ
Μέσω e-mailστη διεύθυνση ktimagen@ktimatologio.gr
 
Πώς μπορεί κάποιος να υποβάλλει αντίρρηση;
Οι αντιρρήσεις θα εξεταστούν από ανεξάρτητο σώμα του οποίου οι αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές.
Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλλονται:
·         Ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε.: www.ktimatologio.gr  Ειδικά για την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αντίρρησης, περισσότερες πληροφορίες στο e-mail: webapps@ktimatologio.gr
·         Αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου στο Γραφείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών της Κτηματολόγιο Α.Ε., στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου, στον 1ο όροφο του κτηρίου.
 
Τι αφορούν οι αντιρρήσεις;
Οι αντιρρήσεις θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα των εκτάσεων (δασικές/ μη δασικές). Δεν θα κριθεί τίποτε άλλο με τους χάρτες και αυτό είναι ξεκάθαρο, παρά μόνο ο δασικός ή μη δασικός χαρακτήρας.
 
b_344_165_16777215_0___images_photodasikoixartes31.jpgΠοια αρχή έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών;
Οι Δασικές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα οι Διευθύνσεις Δασών είναι αρμόδιες για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. Ελέγχουν και θεωρούν τους Δασικούς Χάρτες, συνεπώς συμμετέχουν στην όλη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών και έτσι  ο ρόλος τους είναι καθοριστικός.  Χωρίς τη θεώρηση από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, κανένας Χάρτης δεν μπορεί  να αναρτηθεί και να κυρωθεί.
Σε περίπτωση που δεν μπορούν οι αρμόδιες Δ/νσεις Δασών, η Κτηματολόγιο Α.Ε. αναλαμβάνει την κατάρτιση Δασικών Χαρτών με ανάθεση των εργασιών σε ιδιωτικά γραφεία δασολόγων, την παραλαβή και καταχώρηση των αντιρρήσεων που πρόκειται να υποβληθούν, με την οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών, τη δημιουργία εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων μέσω διαδικτύου, την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις διαδικασίες, κ.λπ.
 
Θα μπορεί κάποιος απλός πολίτης να εντοπίσει χωρίς τη βοήθεια μηχανικού το ακίνητό του στο δασικό χάρτη;
Εάν έχει κάποιες γνώσεις από ανάγνωση χαρτών ναι, διαφορετικά θα χρειαστεί δασολόγος ή μηχανικός. Σε περίπτωση υποβολής αντιρρήσεων ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συνεργαστεί με μηχανικό/ δασολόγο για την αποτύπωση των συντεταγμένων των ορίων της έκτασης που τον ενδιαφέρει.
 
Πόσο υπολογίζεται το συνολικό κόστος των αντιρρήσεων για έναν πολίτη;
Είναι ανάλογο με την έκταση για την οποία θα υποβάλει αντιρρήσεις.
Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των αντιρρήσεων δίδεται έκπτωση 10%.
 

 Εμβαδόν έκτασης Ειδικό Τέλος
έως και 1.000 τ.μ.     50 ευρώ
πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ.   150 ευρώ
πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ.   500 ευρώ
πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ. 1.000 ευρώ
πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ. 2.000 ευρώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york