Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία Υποψ. Δημάρχου Γ. Κασίμη στα Σπάτα

|

Σας ευχαριστώ  όλους που κυριακάτικα μου  κάνετε την τιμή να παρευρεθείτε στην ομιλία μου.
Πλησιάζει ο  καιρός που οι πολίτες θα αποφασίσουν  με τη ψήφο τους ποιόν θα εμπιστευτούν για το νέο –διευρυμένο δήμο με τις πολλές και σημαντικές προκλήσεις.

Οι δημοτικές  εκλογές του Νοεμβρίου διαφέρουν  από όλες τις προηγούμενες, διότι  το ίδιο το πλαίσιο της τοπικής  αυτοδιοίκησης αλλάζει σε μία  χρονική περίοδο που τα οικονομικά, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα είναι τεράστια.
Και είναι τεράστια για όλους, σε όλες τις περιοχές.

Μέχρι πρότινος, το κράτος κεντρικά διεύθυνε τα αναπτυξιακά  του προγράμματα, θεωρώντας ότι οι τοπικές κοινωνίες δε μπορούσαν να διαχειριστούν το μέλλον τους.
Οι δημόσιες υπηρεσίες οργανώθηκαν και αυτές  με το ίδιο μοντέλο: τμήματα και υπηρεσίες που θα έπρεπε να συνεργάζονται, έκτισαν τοίχους ανάμεσά τους.
Το εργασιακό  κλίμα, υποτίμησε τις ικανότητες και τον ενθουσιασμό όσων ήθελαν να παράξουν έργο και η απαράδεκτη γραφειοκρατία κατέφαγε χρόνο και  δημόσιο χρήμα, διευκολύνοντας σκοτεινά κίνητρα και ανήθικες τακτικές.

Τα προβλήματα που εμείς ως πολίτες αντιμετωπίζουμε τώρα.
Προβλήματα χωρίς  χρώμα αλλά που επηρεάζουν έντονα τη ζωή και το μέλλον όλων μας.
Χαμηλού επιπέδου υποδομές, αρνητική οικονομική ανάπτυξη, καθημερινή ταλαιπωρία από την ολιγωρία του κράτους, οικονομικό άγχος, υποβαθμισμένο περιβάλλον, εγκαταλελειμμένη ύπαιθρος, πόλεις που ασφυκτιούν, νέοι άνθρωποι που αγωνιούν, παραγωγοί με δυνατότητες που δεν αξιοποιούνται.
Για πρώτη φορά, μας δίνεται μία μεγάλη δυνατότητα.

 Να ιεραρχήσουμε  εμείς, οι πολίτες τις ανάγκες μας, να προτάξουμε τις δικές μας αξίες και μέσω της νέας τοπικής αυτοδιοίκησης, να σχεδιάσουμε τα δικά μας αναπτυξιακά προγράμματα.

Θα αναρωτηθείτε: πόσο εύκολο είναι αυτό;
Κάθε αρχή είναι δύσκολη αλλά αν δεν τολμήσουμε, θα έχουμε χάσει μία σημαντική ευκαιρία, υποτιμώντας το μέλλον και των επόμενων γενεών.

Η νέα τοπική αυτοδιοίκηση σας χρειάζεται όλους  και εμείς ήμαστε έτοιμοι να εντάξουμε  τις απόψεις σας, τι σας ταλαιπωρεί, τι σας ανησυχεί και πως θα μπορούσαμε να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Ήμαστε έτοιμοι  με υλοποιήσιμες ιδέες για το νέο δήμο μας.
      • Ιεραρχώντας του τι είναι αναγκαίο, ωφέλιμο και επιθυμητό από τους δημότες ώστε οι στρατηγικοί στόχοι να καθοδηγούνται διαχρονικά
      • Με Προγραμματισμό για τη σωστή διαχείριση όλων των πόρων σε μία οικονομία που ασθενεί βαρέως
      • Με Επιμονή, διότι η γραφειοκρατία δε θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας
      • Με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών και κοινωνικών ομάδων διότι μόνο αν συμμετάσχουμε όλοι μας, θα έχουμε πιθανότητες να επιτύχουμε
      • Με Οργάνωση και Διαφάνεια στις δημοτικές υπηρεσίες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις και τους στόχους
      • Και κυρίως, με ξεκάθαρες αξίες που θα διέπουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας
Πιστεύουμε ότι καμία πολιτική ανάπτυξης που δεν συμπεριλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βελτίωση της καθημερινότητας, δεν είναι βιώσιμη.

Και εδώ βρίσκεται  το σημείο, στο οποίο έχουμε εστιαστεί στην παράταξή μας.
Το  σημείο διαφορετικότητας/συνέργειας.

Κάθε τόπος  έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και  τη δική του κουλτούρα. Ίσως αυτό να φοβίζει λίγο ως προς την ενοποίηση  των δήμων και τη νέα δύναμη που αποκτά η τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Ποιες ανάγκες  θα ιεραρχηθούν;
που θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις;
πως θα επηρεαστεί η κοινωνία και ο τόπος μας;

Απόλυτα κατανοητό.

 Όμως, τα προβλήματα  δεν έχουν σύνορα και ποτέ  το μεμονωμένο άτομο, η μεμονωμένη  ομάδα και η μεμονωμένη κοινωνία δεν ήταν ισχυρή από μόνη της.
.
Με τη σωστή πολιτική, γειτονικές περιοχές μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, χτίζοντας γερές οικονομικές βάσεις.
Τα Σπάτα, τα γνωρίζω.
 Εδώ ξεκίνησα  την καριέρα μου ως κτηνίατρος.

Και δεν τα ξέχασα κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος Αρτέμιδας κατά την περίοδο 2002-06.

Από την πρώτη  στιγμή, ζήτησα τη συνεργασία από τη Δημοτική Αρχή των Σπάτων.

Το θεώρησα  απόλυτα λογικό και φυσικό.

Διαπίστωσα ότι  η Αρτέμιδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τα Σπάτα και τα Σπάτα  χωρίς το επίνειό τους. Την Αρτέμιδα.

Με δική μου  πρωτοβουλία σταμάτησαν οι δικαστικές διαμάχες για τα όρια και ξεκίνησε η διευθέτηση λύσης του κοιμητηρίου  που δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί.

Συνεργαστήκαμε στο σταμάτημα του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ για το βιολογικό καθαρισμό στο Πλατύ Χωράφι και την εκβολή στον Άγιο Νικόλαο.

Ξεκινήσαμε τη διαδικασία κλειστού διαδημοτικού κολυμβητηρίου Ολυμπιακών διαστάσεων και προδιαγραφών με χρηματοδότηση της Γ.Γ.Α εδώ στα Σπάτα.
Δεν έγινε όμως ποτέ γιατί κάποιοι στενόμυαλοι , χωρίς όραμα πολιτικοί που σήμερα ζητούν την ψήφο σας για να φτιάξουν το νέο Δήμο το σαμποτάρισαν.
Στήριξα την  προσπάθεια του Δήμου Σπάτων για  την ένταξη στο ΠΕΠ της λεωφόρου Σπάτων, το δρόμο δηλαδή που ενώνει τα Σπάτα με την Αρτέμιδα, αφού, πρώτα  δέχθηκε ο Δήμαρχος την επέκτασή του από την Νεάπολη ως την παραλία.

Δεν είπα ποτέ ότι  ήρθα στα Σπάτα και έκανα έργα.
Δεν διεκδίκησα ποτέ δάφνες για έργα άλλων.

Απεμπόλησα χρηματοδότηση  για άλλα έργα του Δήμου Αρτέμιδος από το ΠΕΠ για να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο, γιατί εξυπηρετεί τους κατοίκους και των Σπάτων και της Αρτέμιδος .

Και κάτι ακόμα:
Θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η κακόβουλη  προπαγάνδα που έχουν εξαπολύσει κάποιοι για τα χρέη της Αρτέμιδος.

 Σας διαβεβαιώ  ότι είναι ανάλογα του μεγέθους της πόλης ,περίπου ίδια με όλων των άλλων Δήμων.
 Ενδεικτικά σας λέω, η Αρτέμιδα χρωστάει, περίπου,15 εκατομ. στην ΕΥΔΑΠ, έχοντας 25 χιλιάδες παροχές.
Τα Σπάτα 2,7 εκατομ. Με 5 χιλιάδες παροχές και χιλιάδες άχτιστα οικόπεδα
Οι δανειακές  υποχρεώσεις της Αρτέμιδας είναι στο 24% των εσόδων της, ενώ των Σπάτων πάνω από 45%.
Θα πρέπει επίσης να σταματήσει το μεγάλο ψέμα, ότι δηλαδή τα Σπάτα θα δώσουν τα λεφτά τους για να γίνει η Αρτέμιδα.

Σας δηλώνω κατηγορηματικά και υπεύθυνα ότι τέτοιο πράγμα δεν  θα γίνει.
Όχι μόνο γιατί αυτή είναι επιλογή και πρόθεση της παράταξής μας, αλλά και γιατί προβλέπεται ρητά από το νόμο.
Ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα των Σπάτων στην Αρτέμιδα αλλά ούτε της Αρτέμιδας στα Σπάτα.

Τα έσοδα του  κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος, θα χρηματοδοτούν μόνο έργα και δράσεις στο αντίστοιχο διαμέρισμα.
Όσοι διασπείρουν  τέτοιες ανακρίβειες κάνουν κακό στις δύο τοπικές κοινωνίες, τις  οποίες καλούμαστε όλοι να συνενώσουμε.

Τα Σπάτα εκτός  από το αεροδρόμιο που θα πρέπει να το υπολογίζουμε ως συνεργάτη, έχουν πλούσιες αμπελοκαλλιέργειες, παράδοση που κρατά γερά και αναξιοποίητες ιδιοκτησίες, ενώ οι δύο πόλεις μαζί έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης συνεδριακού τουρισμού, αγροτικού τουρισμού και πολιτιστικού τουρισμού.
Μπορούμε λοιπόν συνεργικά, να δημιουργήσουμε πολυεπίπεδες ευκαιρίες περιβαλλοντικής, πολιτιστικής  και οικονομικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα  για τα Σπάτα, ο στρατηγικός μας  σχεδιασμός κατευθύνεται :
πρώτα στην επίλυση του αποχετευτικού ζητήματος με  λύσεις που θα συζητήσουμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη:
      • Εξέταση συνεργασίας με το αεροδρόμιο για τη χρησιμοποίηση του βιολογικού που υπολειτουργεί
      • Κατασκευή βιολογικού 3ου βαθμού και επαναχρησιμοποίηση του καθαρού νερού για το πότισμα του πρασίνου ή τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
        Απλοί πολίτες, επιστήμονες και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συντονιστούν για το σημαντικό αυτό έργο.

Καμία περιοχή  βέβαια, δεν αποκτά αξία, χωρίς δρόμους. Για να προσθέσουμε αξία, στις ιδιοκτησίες, αλλά και για να διευκολύνουμε, την προσβασιμότητα και την επισκεψιμότητα, στον τόπο μας, θέλουμε:
      • Την κατασκευή του Νότιου Περιφεριακού δρόμου για την αποσυμφόρηση του κέντρου των Σπάτων και την κατασκευή πεζοδρομίων, όπου θα μπορούν, άνετα να περπατούν οι πολίτες.
      • Την ασφαλτόστρωση των χωματόδρομων, εντός σχεδίου πόλεως
      • Την ασφαλτόστρωση των κύριων δημοτικών δρόμων, στη ζώνη του αεροδρομίου
      • Την άμεση ένταξη, των πολεοδομικών ενοτήτων Μπούρας, Τζώτη, και Λάκιζας .    και τέλος
      • Την επανεξέταση, και την αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδίου, και μάχη με τα τεχνικά και τα δικηγορικά γραφεία για την αναθεώρηση της χρήσης γης (από την αρχαιολογική υπηρεσία)

Γνωρίζω επίσης, την ταλαιπωρία των δημοτών, με το λαβύρινθο των δημαρχιακών υπηρεσιών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί.
Στα Σπάτα, προβλέπεται  η έδρα του νέου δήμου, και επιβάλλεται να χτιστεί ένα νέο, σύγχρονο Δημαρχείο, που να ενσωματώνει όλες τις υπηρεσίες, να διαθέτει μεγάλους χώρους στάθμευσης, και ξεχωριστό όρχο οχημάτων.
Το παλιό Δημαρχείο, σε συνδυασμό με το ΚΕΠ, να λειτουργεί ως Κέντρο Συνεδριακού  Πολιτισμού, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.
Ταυτόχρονα, θα αναδείξουμε τα πολιτιστικά μονοπάτια της πόλης , που είναι :        οι οκτώ αρχαιολογικοί της χώροι (όπως το Ζάγανι, Γκούρι Λάχι, Έτος, Μυκηναϊκών Τάφων, Πετρέζα) τα είκοσι δύο ξωκλήσια, τα δώδεκα πατητήρια, μαζί με την κατασκευή, του Οινικού Κέντρου, στα σπίτια του Βουρβά.

Ο εξαιρετικός  αυτός χώρος, που συναντηθήκαμε σήμερα, το κληροδότημα του αείμνηστου Δημάρχου Χρ.Μπέκα, είναι στις πρώτες προτεραιότητες μας.
Θα επαναλειτουργήσει, με το καθεστώς που επιτάσσει ο νόμος, συμμαζεύοντας την περιουσία του, ώστε να παίξει το ρόλο, της πολιτιστικής ομπρέλας, όλων των φορέων  του πολιτισμού.

Οι θέσεις μας  για τα Σπάτα, δε σταματούν εδώ.   
         
Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι προτιθέμεθα, να ολοκληρώσουμε επιτέλους, το κλειστό γυμναστήριο, για όλους και να προωθήσουμε ξανά, τη μελέτη για κολυμβητήριο, που ενδιαφέρει τους περισσότερους κατοίκους, και θα προσφέρει θετική διέξοδο στους νέους μας ! κυρίως αυτούς !τα παιδιά μας .
Αγαπητοί μου συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Η κεντρική Αγορά  των Σπάτων , θέλει ιδιαίτερη προσοχή !!
Με συνεχείς διαβουλεύσεις, μαζί με τους με τους εμπόρους και τους δημότες , θα επανεξετάσουμε όλο το καθεστώς λειτουργίας της  Βασιλέως Παύλου.
Μπορούμε, να προσελκύσουμε κόσμο στην περιοχή μας, προσφέροντας έξυπνες και ποιοτικές υπηρεσίες, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε σωστά, αυτόν τον πλούτο που έχουμε.
Χρειαζόμαστε  απλά κατανόηση, πρόγραμμα, ευσυνειδησία και μεράκι.
Η παράταξή μας  έχει αποτελείται από ανθρώπους, με όρεξη για δουλειά, από τα Σπάτα και από την Αρτέμιδα.
Μαζί με τους συνεργάτες μου, έρχομαι ως υπηρέτης όλου του Δήμου και του κάθε Δημότη ξεχωριστά και όχι ως Διοικητής μιας κλειστής ομάδας που θα διαχειρίζεται αυθαίρετα την τύχη του κόσμου !!!
 
Οι εποχές είναι δύσκολες.
 Μπροστά στο  τόσο άγχος, την τόση αγωνία και την τόση ανασφάλεια, η αφύπνιση και η συμμετοχή στα κοινά για να υλοποιούνται απ’ όλους μαζί οι ωραίες ιδέες , αποτελεί μονόδρομο!!!!! 
Οι παραδόσεις μας, οι ρίζες και η  ψυχή μας  είναι τά στοιχεία που θα δώσουν ώθηση και ΠΝΟΗ στις δραστηριότητές μας

Η νέα τοπική αυτοδιοίκηση, αν δουλέψει σωστά, μπορεί να αποδώσει.
Εμείς , δεν ήρθαμε απ’το πουθενά να διαχειριστούμε τις τύχες των 50.000 ανθρώπων της  περιοχής μας και δεν περιμένουμε  να μας πουν άλλοι τι θα κάνουμε!!!!

Ξέρουμε απολύτως τι θέλουμε, πώς και πότε θα το κάνουμε!!

Στην αυτοδιοικητική μας πορεία διδαχτήκαμε απ’τα  λάθη μας .
Από τις επιτυχίες  μας ανοίξαμε τους ορίζοντές μας  και πιο ώριμα ,με την εμπειρία ου είναι απαραίτητη στη συγκεκριμένη φάση της αυτοδιοίκησης περισσότερο παρά ποτέ , θεωρούμε ότι θα πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η πρόκληση συγχρόνως  και διακύβευμα, εκτός απ’ο τα ΕΡΓΑ και τη διαχείριση
Του μεγάλου ΝΕΟΥ μας ΔΗΜΟΥ  είναι η σύγκλιση και η αρμονική συμβίωση δύο διαφορετικών κοινωνιών .
Σας δηλώνουμε  ότι θα πετύχουμε αυτόν το στόχο, επιστρατεύοντας την κατανόηση, την ανεκτικότητα, τον αλληλοσεβασμό  προς τον πολίτη.
Γνωρίζουμε ότι  θα μας κρίνετε αυστηρά, και έτσι πρέπει.
Γνωρίζουμε ότι  οι προκλήσεις από τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι πολλές.
Γνωρίζουμε ότι  πρέπει να να διαχειριστούμε τα οικονομικά του δήμου με ιδιαίτερη προσοχή  και 
Γνωρίζουμε ότι  δεν πρέπει να αποτύχουμε.

Σας ζητάμε την  εμπιστοσύνη και τη συμπαράστασή σας για να χτίσουμε το ΝΕΟ ΔΗΜΟ, να δώσουμε ΝΕΑ ΠΝΟΗ στα ΣΠΑΤΑ και την ΑΡΤΕΜΙΔΑ !
Στην ΑΡΤΕΜΙΔΑ και τα ΣΠΑΤΑ !
Σας ευχαριστώ… 

(Αναρτήθηκε για το Ανατολική Αττική News από Ντόρα Χριστοπούλου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york