Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Oι Οικολόγοι Πράσινοι επικρίνουν τη λειτουργία δελφινάριου στην Αττική

Μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
                           Αθήνα: Πλατ. Ελευθερίας 14 - 10553, τηλ. 210 3241001, fax 210 3241825
 Θεσσαλονίκη: Πλάτωνος 1 & Εγνατία - 54631, τηλ. 2310 269780, fax 2310 421196
10.8.2010
Η ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΘΕΑΜΑ
Oι Οικολόγοι Πράσινοι επικρίνουν τη λειτουργία δελφινάριου στην Αττική

Έντονη δυσαρέσκεια για τη συνεχιζόμενη λειτουργία Δελφινάριου στην Αττική εκφράζουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ με επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς και γονείς. Στην επιστολή εφιστούν την προσοχή του υπουργείου και την ενημέρωση των μαθητών, να μην ανταποκριθούν στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ζώα σε συνθήκες που παραβιάζουν τις φυσικές τους ανάγκες.
Με βαθειά απογοήτευση και αγωνία παρατηρούμε την ανοχή της Πολιτείας στη συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία Δελφινάριου στο ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, όπου η δεξαμενή και οι λοιπές εγκαταστάσεις για τα δελφίνια δεν έχουν άδεια ούτε κατασκευής ούτε λειτουργίας. Επειδή οι συγκεκριμένες παραστάσεις προωθούνται ως ψυχαγωγική εκδήλωση  και τα θαλάσσια ζώα εκτελούν ειδικές κινήσεις που προκαλούν την ευχαρίστηση του κοινού, σε τίποτε δεν διαφέρουν από τις παραστάσεις των τσίρκο με ζώα.
Ζητάμε λοιπόν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου ώστε να ενημερωθεί όλη η εκπαιδευτική κοινότητα και να μην ανταποκριθεί, λόγω άγνοιας, στη διαφημιστική προπαγάνδα που προωθεί τις παραστάσεις με δελφίνια και θαλάσσιους λέοντες.
  • Τα δελφίνια θεωρούνται τα ευφυέστερα όντα μετά τον άνθρωπο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες διανύουν δεκάδες μίλια ημερησίως και καταδύονται έως τα 100 μέτρα βάθος. Χρησιμοποιούν υπέρηχους προκειμένου να πάρουν για το περιβάλλον τους πληροφορίες όπως η απόσταση ή το σχήμα αντικειμένων (ηχοεντοπισμός): οι δεξαμενές αποτελούν ουσιαστικά τσιμεντένια κλουβιά που δε μπορούν καθόλου να μιμηθούν το φυσικό περιβάλλον των δελφινιών, και η αλλεπάλληλη αντήχηση του σόναρ τους από τα τοιχώματα τα οδηγεί πολλές φορές στην τρέλα.
  • Υπό συνθήκες αιχμαλωσίας ένα στα δύο δελφίνια πεθαίνει μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της φυλάκισής του λόγω στρες, ασθενειών και μολύνσεων εντός της δεξαμενής ενώ στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να ζήσει έως και 45 – 50 χρόνια.
  • Για τα δελφίνια, η πισίνα δεν είναι παρά ένα κελί μελλοθάνατου. Η εκπαίδευσή τους βασίζεται στη στέρηση τροφής παράλληλα με τη διαρκή στέρηση πολύ βασικών βιολογικών και ψυχολογικών τους αναγκών λόγω της αιχμαλωσίας.

Η επίκληση ότι τα συγκεκριμένα δελφίνια γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία και δεν μπορούν να επιβιώσουν ελεύθερα καθώς και ότι χρησιμεύουν στην «έρευνα, εκπαίδευση και ενημέρωση» των νέων, στερείται κάθε ηθικού και λογικού ερείσματος. Η οποιαδήποτε έρευνα γίνεται υπό αφύσικες συνθήκες και επομένως τα αποτελέσματα είναι αμφισβητήσιμα. Αυτή η μορφή «εκπαίδευσης-ενημέρωσης» σε συνδυασμό με την επικαλούμενη «ψυχαγωγία», που βασίζεται στη σκλαβιά, την υποταγή και το βασανισμό όντων με ανεπτυγμένες πνευματικές ικανότητες, αποτελεί σαδισμό και είναι άκρως αντιπαιδαγωγική και επικίνδυνη ειδικά για τους νέους. Η ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων μας για τα ζώα μπορεί να γίνεται με άλλα μέσα ή μέσω επισκέψεων στη φύση της χώρας μας, σε κέντρα περίθαλψης της άγριας ζωής ή και με την ενεργή συμμετοχή τους ως εθελοντές σε διάφορες δραστηριότητες. Φυσικά όχι με επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους.
Καλούμε το υπουργείο να πάρει θέση κατά της αιχμαλωσίας των δελφινιών, η οποία ουσιαστικά γίνεται για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων προσβάλλοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με το πρόσχημα της δήθεν ενημέρωσης και επιστημονικής έρευνας. Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν τη νεολαία από τη διαφήμιση θεαμάτων που καλλιεργούν την εκμετάλλευση των ζώων και τη βία εναντίον τους. 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york