Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Ο κ.Γκίκας προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Καρτάλη.

Κυριάκος Γκίκας
Παύλου Κουντουριώτη 2
Γραμματικό – Αττικής
Τ.Κ 19007
Τηλ. 00447751370525
e-mail: kyriakosgkikas@yahoo.co.uk

ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κ. Κώστα Καρτάλη

Αγαπητέ Κύριε Καρτάλη,

Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση, πριν από πολλά χρόνια, όταν κάποτε είχα ερωτηθεί από έναν Βρετανό Καθηγητή μου το εξής, «εσείς εκεί στην Ελλάδα εύκολα νομοθετείτε, έχετε γνώση για αυτά που νομοθετείτε ?» Δεν απάντησα, ομολογώ ότι κοκκίνισα, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν καταλάβαινα το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Ωστόσο, από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι αν όντος οι Έλληνες νομοθέτες έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή αν επιτρέπουν να γίνονται κάποια πράγματα «σκόπιμα».
Με αυτά και με αυτά και για να μην μακρηγορώ, όσο αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, καταλήξαμε εν έτη 2003 όταν Κυβέρνηση ήταν το «παλιό» ΠΑΣΟΚ στο περίφημο Περιφερειακό Σχεδιασμό με νόμο της κ. Βάσως Παπανδρέου με τη δημιουργία 120 ΧΥΤΑ Πανελλαδικά. Στην συνέχεια η κακιά ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ υλοποίησε αυτά που δεν ψήφισε και διαφωνούσε. Όταν πάλι ήρθε το «ΝΕΟ» ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία, εφήρμοσε αυτά που όταν πήγε η κακία ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να εφαρμόσει, αλλά το τότε ΠΑΣΟΚ, (αντιπολίτευση) διαφωνούσε. Συγνώμη κ. Καρτάλη αλλά δε μπορώ να βγάλω νόημα από τις πράξεις των πολιτικών κομμάτων.
Η σπουδαιότητα και η ουσία του προβλήματος είναι στο «τρόπο» που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας. Εφαρμόζοντας το Κράτος την ίδια ακριβώς μεθοδολογία στο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως ακριβώς εφαρμόζεται στο ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ΦΥΛΗΣ αλλά και Πανελλαδικά. Δείτε τι γίνεται στο ( Καρβουνάρι, Τεμπλόνη, Λευκίμμη κ.τ.λ.). Αποφεύγοντας από την άλλη τη ΜΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ στη Πηγή, και κυρίως τον ΜΗ-ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των «ΖΗΜΩΣΙΜΩΝ – ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ» απορριμμάτων ΠΡΩΤΟΥ αναμειχθούν με τα ΑΝΟΡΓΑΝΑ, φτιάχνοντας έτσι ένα «ΤΟΞΙΚΟ ΚΟΜΠΟΣΤ» από τα σύμμεικτα απορρίμματα που βγάζουν τα Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ). Με αποτέλεσμα το κομποστ να είναι έτοιμο, είτε για θάψιμο στον υποψήφιο ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ( βλέπε ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ που το παραγόμενο κομποστ θάβεται ), είτε μόνο για καύση. Και ενώ, παίρνοντας ως παράδειγμα το ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ΦΥΛΗΣ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι αρκετό το 1/3 ή 1/4 για να καλύψει τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα να κλείσουν οι παράνομες χωματερές, με σκοπό να κλείσει παντελώς και ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ μακροπρόθεσμα.
Όταν αυτό το απλό πράγμα δεν θέλει το «Κράτος μας» ή « οι Νομοθέτες μας» να το εφαρμόσουν για τους γνωστούς λόγους που δεν θα αναλύσω επί του παρόντος. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά δείτε τα αποτελέσματα της ληστρικής καταστροφής του Κράτους, όταν νομοθέτησε το «παλιό» ΠΑΣΟΚ το τι συνέβηκε στη παραλία Σέσι- Γραμματικού μετά από μια καλοκαιρινή νεροποντή, και σας παραθέτω τη μαρτυρία της επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΕ ΦΩΤΟ & VIDEO , ΟΤΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΣΠΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΙΣ 26/7/2010 , ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΕΣΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΒΟ΄Ι΄ΚΟ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΕ ΦΩΤΟ & VIDEO , ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΛΑΣΠΗΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ , ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕΣΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΤΕΣΤΗ ΑΠΩΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ , ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ ( ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ) , ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ , ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΕΣ .
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ , ΟΤΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΡΕΙΑ Θ΄ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΝΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ , ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ , ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ , ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ , Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ...
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ , ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΥΒΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ . ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΝΕΜΕΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ , ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ , ΣΤΟΝ ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ ..

ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ .....

ΔΥΣΤΥΧΩΣ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ν΄ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΑΝ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ( ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ) ..

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ


Και επειδή, το «κοινό μας σπίτι, η Μεσόγειος» και το Αιγαίο ανήκει σε αυτήν, όπως πολύ καλά το υπερασπίζεστε, κινδυνεύει από εμάς. Σήμερα τόνοι λάσπης έφτασαν στη θάλασσα, αύριο όλα τα τοξικά στραγγίσματα των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ θα καταλήξουν και αυτά εκεί.
Πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για σύμμικτα απορρίμματα, για παραγωγή τοξικού κομποστ, για ένα υπέδαφος που δεν γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του, και για ένα ρέμα που διέρχεται μέσα από το ΧΥΤΑ και καταλήγει στον Ευβοϊκό Κόλπο. Χωρίς κανένας Δημόσιος Φορέας να υπερασπίζεται την πρόταση ότι δεν θα μολυνθεί ο Ευβοϊκός Κόλπος και ο Υδροφόρος ορίζοντας του κάμπου Μαραθώνα μετά την λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Θα σας παρακαλούσα να επισκεφτείτε την περιοχή του ΧΥΤΑ και τον Ευβοϊκό κόλπο μετά τη νεροποντή, όχι με την σημερινή ιδιότητα σας σαν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά με τη παλιά σας ιδιότητα, σαν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ή με την ιδιότητα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδίου Οργανισμού.

Αποβλέποντας σε συνέχεια της αλληλογραφίας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά

Με τιμή
Κυριάκος Γκίκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york