Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Άννα Διαμαντοπούλου: "Η δυσκολότερη χρονιά για την Παιδεία"

Ως τη δυσκολότερη χρονιά μετά την μεταπολίτευση χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά η υπουργός παιδείας Άννα Διμαντοπούλου και έδωσε τις διαβεβαιώσεις ότι θα καλυφθούν τα όποια κενά με την πρόσληψη αναπληρωτών “ Έχουμε “όπως είπε, “το μισό αριθμό διορισμών και μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων

Ωστόσο, τουλάχιστον 5.000 εκπαιδευτικοί που είχαν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες επανέρχονται στα σχολεία, ενώ ενδεικτικά ανέφερε, ότι το ίδιο το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει με 300 λιγότερους υπαλλήλους.

Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για 11.000 με 12.000 κενά και χαρακτηρίζουν ως τις πιο προβληματικές περιοχές την Αν . Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα , τη Λάρισα και τη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με την υπουργό έγινε εξορθολογισμός ούτως ώστε, να μην υπάρχουν κενά, αλλά συγχρόνως να μην υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί.

Στις 5 Σεπτεμβρίου καταβάλλεται προσπάθεια κάθε σχολείο να διαθέτει κάρτα, στην οποία θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός μαθητών, αλλά και ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα.

Επισήμανε μάλιστα, ότι κατόπιν συνεννοήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών στα σχολεία.

Ήδη, λειτουργεί στο υπουργείο Παιδείας ειδική επιτροπή η οποία σε καθημερινή βάση θα εξετάζει την επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τη διανομή των βιβλίων, τη μεταφορά των μαθητών και την καθαριότητα των σχολείων.

Χιλιάδες κενά καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ πιο δραματικά θα είναι τα προβλήματα σε μεγάλες περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται (π.χ. Α΄ Αθήνας το 11,2% του εκπαιδευτικού δυναμικού, Αν. Θεσσαλονίκη το 13,9%, Λάρισα το 9,5%, Γιάννινα 9,3%, Μεσσηνία 10,4% κ.λπ.!!) καθώς και σε βασικές ειδικότητες των εκπαιδευτικών όπως φιλόλογοι το 10,1% των υπηρετούντων, μαθηματικοί το 9,9%, φυσικοί-χημικοί-βιολόγοι κ.λπ. το 8,5%!!

Το θέμα λαμβάνει μεγάλη διάσταση αν σκεφτεί κανείς πως σε αυτές τις περιοχές δεν έγιναν καθόλου (π.χ. Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.λπ.) διορισμοί εκπαιδευτικών τουλάχιστον στις 3 βασικές ειδικότητες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί-χημικοί).

Όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ ο υπολογισμός των πιθανών κενών αυτή τη στιγμή τα ανεβάζει στις 11 με 12 χιλιάδες μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κάτι που πρακτικά σημαίνει συνενώσεις ή και καταργήσεις τμημάτων, καθώς και την υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε άλλο νομό ή ακόμα και σε άλλη περιφέρεια, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

Την Κυριακή (22/8) στο υπουργείο Παιδείας έγινε σύσκεψη των 116 νέων διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δόθηκαν κατευθύνσεις για τη λειτουργία των 800 ολοήμερων δημοτικών, για το ψηφιακό σχολείο, για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και τη διανομή των βιβλίων και για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Τετάρτη ή Πέμπτη οι βάσεις

Την Τετάρτη (που είναι και το πιθανό) ή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα δοθεί τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες η υφυπουργός παιδείας Γιάννης Πανάρετος, θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τις βάσεις 2010, άνοδο θα καταγράψουν οι σχολές «μεσαίας βαθμολογίας», μικρές αυξομειώσεις οι περιζήτητες σχολές, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για ορισμένα ΤΕΙ.

Ο μεγάλος αριθμός αριστούχων (10.571) στα αποτελέσματα των Πανελλαδικών δεν θα επιτρέψει μεγάλη πτώση στις βάσεις 2010.

cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york