Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Αττικής αφού ασχολήθηκε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση εκτίμησε ότι η κατάσταση συνεχώς και επιδεινώνεται. Ο ενιαίος χαρακτήρας της εκπαίδευσης, ακόμα και σε αυτή την κουτσουρεμένη μορφή του, αποτελεί βραχνά και εμπόδιο και για την σημερινή κυβέρνηση, που θέλει μια εκπαίδευση «αποκεντρωμένη» και ταξικά διαφοροποιημένη. Μια εκπαίδευση που θα αποδομεί τη σκέψη των παιδιών μας, θα τους μεταφέρει δεξιότητες και αποσπασματικές γνώσεις, αλλά δεν θα τα μορφώνει. Μια εκπαίδευση που θα παράγει μαζικά τους απασχολήσιμους του 21 αιώνα. Μια εκπαίδευση που οι γονείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.
Ο νέος νόμος της κυβέρνησης και πολύ πιο αποκαλυπτικά το σχέδιο αυτοαξιολόγησης του ΥΠΕΠΘ αυτό ακριβώς σηματοδοτούν. Περιγράφουν με τα πιο μαύρα χρώματα ένα σχολείο που δε θα είναι δημόσιο και δωρεάν. Ένα σχολείο με χορηγούς και σπόνσορες. Ένα σχολείο ταξικά διαφοροποιημένο, και γνωστικά κατακερματισμένο. Για αυτό ακριβώς το λόγο το Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας τα απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Η «αποκεντρωμένη»-κατηγοριοποιημένη ταξικά παιδεία διαμορφώνεται με το σχέδιο Καλλικράτης και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους και βεβαίως τις περιφέρειες. Συνδέεται με τη λεγόμενη «λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία», δηλαδή το δραστικό περιορισμό των επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την ανασυγκρότηση των διευθύνσεων της εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο, με τον εξαναγκασμό των γονιών στο να «συμπληρώνουν» τα έσοδα των σχολικών μονάδων.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων – υποχρεώσεων του κράτους (όπως η παιδεία) στους δήμους, τις νομαρχίες και βεβαίως τις περιφέρειες θα φορτώσει νέα βάρη στους δημότες. Όλα αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αποθέωση της λογικής της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης. Στρώνουν το έδαφος στο να αλωνίζουν μέσα στα σχολεία οι χορηγοί και να διαπλάθουν τις νεανικές συνειδήσεις.
Το συνέδριό μας καλεί τις Ενώσεις μέλη μας, του Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σε ετοιμότητα και σε δράση για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Για να μείνει στα χαρτιά η αυτοαξιολόγηση των σχολείων, για να μην περάσει η διαφοροποίηση των σχολείων, ο κατακερματισμός της γνώσης, η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

ΑΧΑΡΝΑΙ 26/6/2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york