Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Πρόταση του Συνδυασμού «Ζούμε Μαζί» για την ανάπτυξη των συγκοινωνιών του νέου Δήμου Σαρωνικού

| | | |

Ο νέος «Καλλικράτειος» Δήμος Σαρωνικού συνενώνει τους υπάρχοντες δήμους Καλυβίων και Αναβύσσου και τις κοινότητες Κουβαρά, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας. Ο νέος Δήμος έχει μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου, συντεταγμένα και αποτελεσματικά και το κυριότερο με ενιαίους πόρους, να αναλάβει συνολικά τον σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση των δημοτών.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το σύνολο των αναγκών παλαιών Δήμων και Κοινοτήτων που θα αποτελέσουν τον νέο Δήμο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους αναγκών, δημιουργώντας μια νέα δυναμική στην περιοχή μας. Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός επιτάσσει την αποστασιοποίηση από τοπικιστικές λογικές «παλαιάς κοπής»και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό μιας νέας προσέγγισης για την ανάπτυξη της περιοχής μας σε όλα τα επίπεδα.
Τα δεδομένα που ίσχυαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έχουν αλλάξει. Οι χρήσεις γης έχουν αλλάξει. Ένα σημαντικό ποσοστό των πρώην εξοχικών κατοικιών έχουν μετατραπεί πλέον σε πρώτη κατοικία. Υπάρχει οικιστική ανάπτυξη και αύξηση των τουριστικών εκμεταλλεύσεων. Όσο και αν βελτιώθηκε ο Σαρωνικός στις περιοχές πλησίον της Αθήνας, η ζήτηση για τις ελεύθερες και καθαρές ακτές του παραλιακού μας μετώπου είναι αμείωτη. Οι αποστάσεις μικραίνουν. Η επέκταση του δικτύου του ΟΑΣΑ με το Τραμ και το Μετρό, μας έχουν φέρει πιο κοντά στην Αθήνα. Έπονται σημαντικές αλλαγές και προσθήκες στο συγκοινωνιακό δίκτυο, με την υλοποιούμενη επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό στη Γλυφάδα και την προγραμματιζόμενη επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο.
Ο παλαιός κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων της Πολιτείας μεταξύ μεταφορών και δημοσίων έργων/χωροταξίας είναι πλέον παρελθόν. Το ίδιο ισχύει πλέον και σε τοπικό επίπεδο επιτρέποντας την ανάπτυξη μιας νέας πρωτοβουλίας για ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ζητήματα χωροταξίας και δικτύων εξυπηρετήσεων.
Μια από τις σημαντικότερες ανάγκες των δημοτών νέου Δήμου, που δεσμεύεται να αντιμετωπίσει ο Συνδυασμός «Ζούμε Μαζί» της Χριστίνας Χριστοφάκη είναι ηολοκληρωμένη προσέγγιση στον τομέα των μεταφορών. Ο Συνδυασμός λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και με σεβασμό στον δημότη, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα αφ’ ενός για διασύνδεση των υπό συνένωση περιοχών μεταξύ τους και αφ’ετέρου τη βελτίωση της διασύνδεσης με την Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα πρόταση/δέσμευση αποτελεί έναν βασικό «κατευθυντήριο χάρτη» για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών και υπερτοπικών συγκοινωνιών. Δέσμευση για τον Συδυασμό «Ζούμε Μαζί» αποτελούν οι δυο ακόλουθοι βασικοί άξονες:

  • Ανάπτυξη τοπικού δικτύου λεωφορειακών γραμμών
  • Βελτίωση διασύνδεσης Δήμου Σαρωνικού με Αθήνα
Α. Ανάπτυξη τοπικού δικτύου λεωφορειακών γραμμών:
Δημοτική Συγκοινωνία Δήμου Σαρωνικού
Ο Συνδυασμός «Ζούμε Μαζί» θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανάπτυξης Δημοτικής Συγκοινωνίας με κορμό δυο λεωφορειακές γραμμές, οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο των βασικών αξόνων του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, με την ανάληψη της δημαρχίας από την Χριστίνα Χριστοφάκη θα υλοποιηθούν τα εξής.
Δύο κυκλικές λεωφορειακές γραμμές (Σαρωνικός 1 και 2, «Σ1» και «Σ2») με συχνότητα διέλευσης κάτω από μία ώρα, μεταξύ 30 και 45 λεπτών τις ώρες αιχμής, προκειμένου ο μέσος χρόνος αναμονής να είναι ανταγωνιστικός και συνεπώς ελκυστικός για τους επιβάτες. Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει την προσέλκυση σημαντικού αριθμού επιβατών. Η παλαιά αντιμετώπιση για συχνότητες διέλευσης δυο ωρών ή ακόμα χειρότερα 2-3 προκαθορισμένων δρομολογίων μέσα στην ημέρα ανταποκρίνεται σε μια επί το πλείστον λογική επικοινωνιακού χαρακτήρα παρά ουσίας, η οποία περιορίζει την χρήση των δημοτικών μέσων μόνον από τους οικονομικά ασθενείς «εγκλωβισμένους» επιβάτες, που δεν διαθέτουν άλλο μέσον ή δυνατότητα μετακίνησης.
Οι δύο γραμμές, όπως φαίνονται από τον χάρτη (σημειώνονται με πράσινο και κόκκινο χρώμα ενώ με γαλάζια διακεκομμένη γραμμή σημειώνεται εναλλακτικό/συμπληρωματικό δρομολόγιο που θα εξεταστεί) σχεδιάζεται να καλύπτουν τις εξής περιοχές: Θυμάρι, Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσο, Λ. Αναβύσσου – Καλυβίων, Καλύβια, Κουβαράς, Λ. Καλυβίων, Λαγονήσι, Σαρωνίδα και το σύνολο του παραλιακού μετώπου. Οι λεωφορειακές γραμμές θα είναι κυκλικές, έτσι ώστε να συνδέουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ζευγών προέλευσης – προορισμού των μετακινούμενων. Οι επιβάτες θα χρησιμοποιούν τη μια γραμμή για να μεταβούν στον προορισμό τους και την δεύτερη για να επιστρέψουν.
Το ωράριο λειτουργίας θα είναι ευρύ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι δημότες, καλύπτοντας την πλειοψηφία των τύπων μετακινήσεων, όπως για εργασία, αγορές, πρόσβαση στο Δημαρχείο στα Καλύβια, κοινωνικές υποχρεώσεις, μετακινήσεις μαθητών (φροντιστήρια / ξένες γλώσσες κλπ), ψυχαγωγία κ.α.
Ο σχεδιασμός των γραμμών πραγματοποιήθηκε εις γνώση των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ, της ΚΤΕΛ Νομού Αττικής Α.Ε. και δήμου Λαυρίου, κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα μέσα των τεσσάρων φορέων (ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ Αττικής, νέου Δήμου Λαυρεωτικής και νέου Δήμου Σαρωνικού) να λειτουργούν σε ένα δίκτυο, αρμονικά και συμπληρωματικά το ένα με το άλλο, χωρίς να υπάρχουν επικαλύψεις και σπατάλη πολύτιμων πόρων την κρίσιμη αυτή εποχή.
Οι απώτεροι στόχοι της προτεινόμενης Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι η κάλυψη των εγγενών και διαρκών αναγκών των δημοτών για μετακινήσεις, οι οποίες θα αυξήσουν την κοινωνική συνοχή και θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα εντός του Δήμου μας.
Στόχος του Συνδυασμού «Ζούμε Μαζί» είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου δικτύου μεταφορών με προοπτικές επέκτασης, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου μας. Για τον λόγο αυτό ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις δυνατότητες διεύρυνσης της χρηματοδότησης από την Πολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άλλες πηγές εσόδων.
Επιπρόσθετα ο φορέας που θα επιλεγεί για να εκτελέσει το σχεδιαζόμενο συγκοινωνιακό έργο, θα επιλεγεί με διαφανή διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού με βάση το κόστος και την πλήρη κάλυψη των προδιαγραφών των υπηρεσιών που θέλουμε να προσφέρει. Ενδεικτικοί πάροχοι συγκοινωνιακού έργου που θα ενδιαφερθούν για την εκτέλεση της δημοτικής συγκοινωνίας περιλαμβάνουν τα ΚΤΕΛ Αττικής, τον ΟΑΣΑ (μέσω της ΕΘΕΛ), καθώς και ανεξάρτητες εταιρίες. Για όποιον φορέα και να επιλεγεί τελικώς, ο Συνδυασμός «Ζούμε Μαζί» δεσμεύεται για την υλοποίηση ενός αδιάβλητου μηχανισμού ελέγχου για την τήρηση των δρομολογίων, του ωραρίου λειτουργίας, του χρόνου διαδρομής, της καθαριότητας των οχημάτων κλπ.
Δεσμευόμενη για την ταχεία υλοποίηση της παρούσας πρότασης, με την ανάληψη της δημαρχίας από την Χριστίνα Χριστοφάκη, η υπηρεσία της Δημοτικής Συγκοινωνίας θα προβεί στα εξής επόμενα βήματα:
  • Οριστικοποίηση σχεδίου λειτουργίας (τύπος οχημάτων, λεπτομέρειες διαδρομής, χώροι αφετηρίας/τέρματος, προδιαγραφές και χωροθέτηση στάσεων κ.α)
  • Ταχεία υλοποίηση του παρόντος σχεδίου γραμμών με εκπόνηση προδιαγραφών διαγωνισμού και σύμβασης για την τεχνοκρατική και διαφανή επιλογή ανταγωνιστικού συγκοινωνιακού φορέα, με κύριο άξονα τον σεβασμό της προσφοράς των δημοτών του Δήμου Σαρωνικού
  • Άμεση διερεύνηση για μεγιστοποίηση των πηγών εσόδων (διαφημίσεις) και πηγών χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκή Ένωση)
  • Αποτελεσματικά σχεδιασμένη οργάνωση της υπηρεσίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας για την παρακολούθηση της τήρησης της σύμβασης
  • Ευελιξία στον σχεδιασμό μελλοντικών τροποποιήσεων (Λ. Γαλάζιας Ακτής και επέκταση Προαστιακού προς Λαύριο)
  • Αποτελεσματική επικοινωνία των νέων συγκοινωνιακών γραμμών του Δήμου, έτσι ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες (διαδρομή, συχνότητα, ώρες λειτουργίας) να γίνουν γνωστές σε όλους τους ενδιαφερόμενους
  • Συνέχιση και Ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Β. Βελτίωση διασύνδεσης Δήμου Σαρωνικού με Αθήνα
Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος για την ανάπτυξη Δημοτικής Συγκοινωνίας στο νέο Δήμο Σαρωνικού αφορά τη βελτίωση της προσβασιμότητας των δημοτών στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή.
Αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενισχύσει δημιουργικά τα αντανακλαστικά της Πολιτείας και του Φορέα συγκοινωνιακού σχεδιασμού του Νομού μας, του ΟΑΣΑ, ο οποίος αναμένεται σύντομα να γίνει Μητροπολιτικός Φορέας, παίρνοντας – μεταξύ άλλων - υπό την σκέπη του τον σχεδιασμό των υπηρεσιών της ΚΤΕΛ Νομού Αττικής Α.Ε.
Η προτεινόμενη από τον Συνδυασμό μας «Ζούμε Μαζί» για τη βελτίωση της διασύνδεσης του Δήμου Σαρωνικού με την Αθήνα αποτελείται από δυο συνιστώσες:
1. Την βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των Δημοτών μας διαμέσω του παραλιακού μετώπου με τροποποιήσεις και παρεμβάσεις στο νέο Μητροπολιτικό Συγκοινωνιακό Φορέα. Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα της γραμμής αυτής:
  • Η γραμμή Ε22 διέρχεται από περιοχές με μεγάλη ζήτηση (Π. Φάληρο, Άλιμος, Καλαμάκι κ.α) λειτουργώντας ανταγωνιστικά με το Τραμ σε χρόνους διαδρομής. Τα λεωφορεία, ειδικά τις ώρες αιχμής έχουν μεγάλο ποσοστό πληρότητας από πολύ νωρίς στη διαδρομή, εντείνοντας την ταλαιπωρία των Δημοτών μας, η πλειοψηφία των οποίων αποβιβάζεται στο υφιστάμενο τέρμα στη Σαρωνίδα για να συνεχίσει με άλλο μέσο στον τελικό προορισμό του.
  • Εξυπηρετεί ένα μικρό τμήμα του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας, αφήνοντας εκτός την πλειοψηφία (Μαύρο Λιθάρι, Ανάβυσσο, Π. Φώκαια)
Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχουν αποσπασματικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την τροποποίηση της γραμμής, και ειδικότερα την επέκτασή της έως τουλάχιστον την Ανάβυσσο. Για το θέμα αυτό δέσμευση του Συνδυασμού μας «Ζούμε Μαζί» είναι η συντεταγμένη προσπάθεια και διαβούλευση με τον Ενιαίο Μητροπολιτικό φορέα Συγκοινωνιών Αττικής για τροποποίηση της γραμμής Ε22 για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων με διερεύνηση λύσεων, όπως:
  • Προσθήκη νέας λεωφορειακής γραμμής τύπου “Express” με περιορισμό του αριθμού στάσεων
  • Μεταφορά της αφετηρίας του Ε22 στο κοντινότερο τέρμα μέσου σταθερής τροχιάς, ήτοι στη Βούλα (Τραμ) και ενδεχομένως αργότερα στη Γλυφάδα (επέκταση Γραμμής 2 Μετρό – υπό κατασκευή)
2. Την βελτίωση της πρόσβασης των Δημοτών μας στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, και ειδικότερα τον Προαστιακό και το Μετρό. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται ένα τμήμα μόνο των κατοίκων του Δήμου μας περί της Λεωφόρου Λαυρίου, κυρίως από τα Καλύβια, οι οποίοι έχουν πρόσβαση μέσω του ΚΤΕΛ στους σταθμούς του Προαστιακού.
Η προσθήκη των νέων λεωφορειακών γραμμών Σ1 και Σ2 που προαναφέρθηκαν, μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ, θα δώσει τη δυνατότητα και στους δημότες που διαμένουν στα ενδότερα του Δήμου καθώς και εκείνους του παραλιακού μετώπου, να έχουν πρόσβαση στη Λεωφόρο Λαυρίου και κατά προέκταση στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Επιπρόσθετα κατά το στάδιο της οριστικοποίησης του δικτύου και των υπηρεσιών της Δημοτικής Συγκοινωνίας θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο – σε συνεργασία ή μη με άλλους Δήμους – τηςάμεσης, χωρίς μετεπιβίβαση, διασύνδεσης βασικών κέντρων του Δήμου με Μέσα Σταθερής Τροχιάς.
Η Αττική έχει αλλάξει. Ο Δήμος Σαρωνικού, η δύναμη και η φωνή του θα δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα, στην οποία οι δημόσιες συγκοινωνίες θα πρέπει να προσαρμοσθούν.
Συνοψίζοντας και αφήνοντας πίσω το παρελθόν, ο Συνδυασμός «Ζούμε Μαζί» της Χριστίνας Χριστοφάκη με αίσθημα ευθύνης και εισάγοντας μια νέα δυναμική, προτείνει και δεσμεύεται για μια ολοκληρωμένη πρόταση προγράμματος για την ανάπτυξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας του νέου Δήμου Σαρωνικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york