Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Οικολογικό αποτύπωμα από σχολεία του Δήμου Αχαρνών

Την πράσινη σημαία στο Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας, το σχολείο με το καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα απένειμε ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης-αφιερωμένης στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Ιουνίου, στον χώρο του Μικρού Μουσείου της Πάρνηθας (ισόγειος χώρος τελεφερίκ). Ο διαγωνισμός για την Πράσινη Σημαία, είναι ένας θεσμός που καθιέρωσε φέτος για πρώτη χρονιά ο Δήμος Αχαρνών με την υποστήριξη του Μικρού Μουσείου της Πάρνηθας. Βούληση των εμπλεκόμενων μερών είναι η συνειδητοποίηση από μαθητές και δασκάλους της ανάγκης για αλλαγή στάσης αλλά και της δύναμης που έχουν μέσα από το ρόλο τους, ώστε να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για την αποτροπή της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη ξεκινήσει στον πλανήτη μας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 11 σχολεία όλων των βαθμίδων τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τους για εξοικονόμηση ενέργειας. Το σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας το οποίο συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία, εφαρμόζει μερικά από τα πιο σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα όπως χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, λειτουργία ηλιακού ρολογιού, κατασκευή ηλιακού σιντριβανιού που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά και δημιουργία ενός πανέμορφου κήπου.Κατά την απονομή η Διευθύντρια του σχολείου Γιώτα Σιδηροπούλου δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά και αίσθημα τιμής παραλαμβάνουμε από το Δήμαρχο Αχαρνών την Πράσινη Σημαία, αποδεικνύοντας ότι ο χώρος του σχολείου μπορεί να αναθεωρήσει τις διδακτικές μεθόδους και τις δράσεις των μαθητών προς όφελος της κοινωνίας και της φύσης».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης, συνεχάρη το Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας για την εκδήλωση και το ευχαρίστησε για τη συνεργασία στην υλοποίηση του διαγωνισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Πρέπει, επιτέλους, να μάθουμε στην Οικονομία. Οικονομία στην ενέργεια σημαίνει περιβαλλοντική συνείδηση, μείωση των ρύπων, καλύτερη ποιότητα ζωής και φυσικά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Εμείς στον Δήμο Αχαρνών δίνουμε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και γι’ αυτό συμμετέχουμε σε καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε με το Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο με το δεύτερο καλύτερο αποτύπωμα ήταν το 8ο Γυμνάσιο Αχαρνών.

Όσον αφορά στην εκδήλωση μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Μουσείου, που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων: καλλιτεχνικό εργαστήρι, βιωματικά παραμύθια, οικολογικές κατασκευές, παιχνίδια γνώσης, δραστηριότητες γύρω από τη σημασία της βιοποικιλότητας, καθώς και ξενάγηση από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού στο Μικρό Μουσείο της Πάρνηθας και το Μονοπάτι 21 του Δρυμού. Στο τέλος, όλοι έφτιαχναν το δικό τους παρτέρι με αρωματικά φυτά και λουλούδια, το οποίο έπαιρναν μαζί, για να τους θυμίζει τη σημασία να φροντίζουμε, και να έχουμε, «πράσινο» στη ζωή μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york