Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

Μ. Τσαλικίδης (Πρόεδρος Π. Φώκαιας): Ζητάμε τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου της Παλαιάς Φώκαιας με τις εγκαταστάσεις του Λαυρίου.
Στην  προσπάθειά μας να λύσουμε το πρόβλημα θα συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. 
Ιστορική  χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλαιάς Φώκαιας που  έγινε στις 20 Φεβρουαρίου, ο Κοινοτάρχης  κ. Τσαλικίδης αφού όπως ανέφερε: η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας καταθέτει στην Πολιτεία, μετά από τρία χρόνια δουλειάς, την υπεύθυνη και τεκμηριωμένη θέση της για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει ολόκληρη την περιοχή επιβαρύνοντας το περιβάλλον και υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.  
Γιατί απορρίπτουμε τη χωροθέτηση της ΕΥΔΑΠ (2000) 
Από το 2000 δύο  μελέτες, η πρώτη από την ΕΥΔΑΠ και η δεύτερη των 3 ΟΤΑ της περιοχής (Π. Φώκαιας, Αναβύσσου, Σαρωνίδας), προέβλεπαν την εγκατάσταση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στη θέση Γερακίνα, στο χώρο της τότε χωματερής (ΧΑΔΑ). 
Στη συγκεκριμένη θέση λειτουργούσε για 32 χρόνια η χωματερή της Π. Φώκαιας, και ως εκ τούτου ο χώρος αυτός ήταν πράγματι υποβαθμισμένος.
Έτσι λοιπόν η χωροθέτηση του ΚΕΛ, ήδη από το 2000, σε έναν μέχρι τότε «χαμένο» χώρο φάνηκε πως ήταν η εύκολη λύση.  
Η νέα διοίκηση υπό τον κ. Τσαλικίδη αντιμετώπισε την περιοχή της Γερακίνας από μια διαφορετική σκοπιά. Η θέση, η έκταση, η μορφολογία του εδάφους, η μοναδική θέα, η άμεση πρόσβαση από την παραλιακή λεωφόρο υπαγόρευαν μια εντελώς διαφορετική προοπτική για την περιοχή.   
Έτσι από  τον Αύγουστο του 2007, και μετά από πολλές προσπάθειες, η νέα Κοινοτική Αρχή έκλεισε τη χωματερή και έκτοτε τα απορρίμματά της Π. Φώκαιας κατευθύνονται στο νόμιμο ΧΥΤΑ της Φυλής.
Στη συνέχεια εξασφαλίστηκαν τα χρήματα από τον ΕΟΧ (περίπου 450.000€), για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου, βάσει της μελέτη που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σύντομα, με την ολοκλήρωση του έργου, θα παραδοθεί μια έκταση η οποία θα αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, ανοικτό και ελεύθερα προσβάσιμο για όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινότητά Π. Φώκαιας, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Οικόπολις», για τα όσα πέτυχε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το κλείσιμο της χωματερής .  
Ένα άλλο βασικό στοιχείο που αφορά στη Γερακίνα, είναι το γεγονός ότι τμήμα  της συνολικής περιοχής, προορίζεται  για άλλη χρήση, μιας και από το 1999 με το ΦΕΚ 200, τεύχος Δ’ 26 Μαρτίου 1999, έχει ήδη εγκριθεί Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο με το οποίο δρομολογείται η κατασκευή του νέου Κοιμητηρίου της Π. Φώκαιας.  
Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι σαφές ότι η Κοινότητά Π. Φώκαιας δεν μπορεί να κάνει δεκτή την προτεινόμενη τόσο από τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ όσο και από τη μελέτη των 3 ΟΤΑ, θέση για την κατασκευή του Κ.Ε.Λ., καθώς είναι σαφές ότι έχουν προκύψει νέα δεδομένα για την περιοχή, λόγω της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και την επικείμενη αξιοποίηση του χώρου με τις προβλεπόμενες αναπλάσεις και την ίδρυση του νέου κοιμητηρίου.  
Η επιστολή του Δημάρχου Λαυρεωτικής προς τον Κοινοτάρχη Π. Φώκαιας ανοίγει  το δρόμο για τη λύση του προβλήματος 
Ο κ. Τσαλικίδης συνεχίζοντας την εισήγησή του ανέφερε: «η πλήρως αιτιολογημένη απόρριψη της υφιστάμενης χωροθέτησης δεν τερματίζει τις ευθύνες που έχουμε ως κοινοτική αρχή, απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος».
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Π. Φώκαιας έκανε αναφορά τόσο στην προεκλογική του δέσμευση για μεταφορά των λυμάτων στο ΚΕΛ Λαυρίου όσο και στην έκθεση επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που καταδείκνυαν την περιοχή του Λαυρίου ως την καταλληλότερη λύση. Αυτός ο στόχος υπηρετήθηκε με πολλή δουλειά από την Κοινότητα Π. Φώκαιας κατά την τριετία 2007-2009.
Ο κ. Τσαλικίδης διατύπωσε το προηγούμενο διάστημα στο Δήμαρχο Λαυρεωτικής το αίτημα για σύνδεση του δικτύου της Π. Φώκαιας με το βιολογικό του Λαυρίου. Η απάντηση του κ. Λουκά η οποία παρουσιάστηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων αναφέρει:
«εφ΄  όσον εξασφαλιστούν  οι σχετικοί πόροι  για την κατασκευή  του κεντρικού  δικτύου και των  αντλιοστασίων από  την Π. Φώκαια μέχρι  την Κοινότητα  του Αγ. Κωνσταντίνου, υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους μας να υποδεχθούμε τα αστικά λύματα της περιοχής σας, προς επεξεργασία στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου μας». 
Είναι πλέον  σαφές ότι η Κοινότητα Π. Φώκαιας λαμβάνοντας υπόψη, τόσο την θετική εισήγηση και την κατεύθυνση που δείχνουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, όσο και την προαναφερθείσα έγγραφη συναίνεση του Δημάρχου Λαυρεωτικής, θέτει ως πρώτη προτεραιότητά για τη λύση του αποχετευτικού τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στην Παλαιά Φώκαια και τη σύνδεσή του με το ΚΕΛ Λαυρίου. Είναι προφανές ότι για την υλοποίηση της πρότασης αυτής θα υπάρξει συνεργασία και με το Δήμος Κερατέας, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκεται το ΚΕΛ Λαυρίου.  
Οι  εναλλακτικές λύσεις
Η Κοινότητα  Παλαιάς Φώκαιας θα επιδιώξει  με κάθε τρόπο την επίτευξη της λύσης του Λαυρίου. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Τσαλικίδης, η Κοινοτική Αρχή πρέπει να υπολογίζει και την περίπτωση που η παραπάνω λύση καταστεί ανέφικτη για τον οποιοδήποτε λόγο.
Έτσι το Κοινοτικό Συμβούλιο της Π. Φώκαιας  ζητά:
  1. Να απαντηθεί εάν είναι υλοποιήσιμη η πρόταση που έχει εδώ και καιρό διατυπωθεί σε επαφές και συζητήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο και αφορά στη σύνδεσή της Π. Φώκαιας με το αποχετευτικό δίκτυο στη Βάρκιζα και την εξυπηρέτησή της περιοχής από τις εγκαταστάσεις της Ψυτάλλειας.
  2. Να εξεταστεί ως προς την καταλληλότητα για τη χωροθέτηση του ΚΕΛ η ευρύτερη περιοχή του Χάρακα, είτε στην παραθαλάσσια τοποθεσία του 59,5 χιλ. η οποία έχει ήδη προταθεί, είτε στην ορεινή περιοχής της Αζήνιας. Και οι δύο προαναφερόμενες περιοχές ευρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Π. Φώκαιας.
 
Ο κ. Τσαλικίδης έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας: «Για εμάς η αποδοχή ή μη μιας πρότασης για χωροθέτηση ΚΕΛ, δεν έχει να κάνει με το εάν βρίσκεται εντός ή εκτός των διοικητικών μας ορίων.
Έχει  σχέση με την καταλληλότητα του χώρου για να υποδεχτεί τέτοιες εγκαταστάσεις, χωρίς να υποβαθμίσει την περιοχή και να αποτελέσει παράγοντα όχλησης των κατοίκων. Και η καταλληλότητα ή μη μιας περιοχής μπορεί να αποδειχτεί μόνο από τους αρμόδιους επιστήμονες.
Θέλω  να τονίσω ξεκάθαρα προς όλους, ότι θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και σε καμία περίπτωση δεν θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, που μπορεί να συνεπάγεται η οποιαδήποτε λύση μπορεί να δοθεί.
Η ύπαρξη βόθρων το 2010 στην ομορφότερη περιοχή  της Αττικής δεν  τιμά κανέναν μας».
Στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αν. Αττικής και Σύμβουλος της Υπουργού κας Κατσέλη, κ. Αντ. Γάκης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Αναβύσσου κ. Ανδ. Κωσταντέλος καθώς και δεκάδες κατοίκων οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york