(Άρθρο του Δ. Σταύρου, εκπαιδευτικού)
Η Αττική είναι εγκλωβισμένη εδώ και χρόνια στο παρωχημένο και αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο της ταφής των απορριμμάτων. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που οδεύουν στην εποχή της μηδενικής παραγωγής, εμείς θάβουμε το 85% των σκουπιδιών που παράγουμε.
Εξαιτίας πρόσφατης καθίζησης στον μοναδικό ενεργό χώρο αποθήκευσης σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής, το περασμένο καλοκαίρι ταλαιπωρήθηκε ολόκληρος ο Νομός και τελικά ο χώρος μέχρι σήμερα υπολειτουργεί.
Ως λύση, η Περιφέρεια Αττικής σκέφτηκε την επαναχρησιμοποίηση του παλαιού χώρου ο οποίος λειτουργούσε στην Α’ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής, έχει κορεστεί εδώ και χρόνια (έκλεισε τον Αύγουστο του 2017) και είχε σφραγιστεί με προσωρινή κάλυψη προκειμένου να προχωρήσει η δενδροφύτευσή του. Είχαν γίνει επιχωματώσεις με ειδικό σφραγιστικό υλικό και ο χώρος βρισκόταν στην τελική φάση πριν την οριστική αποκατάσταση. Έτσι, η τωρινή επαναλειτουργία του σημαίνει στην πράξη την καταστροφή του, αφού τα συνεργεία θα σκάψουν για να φτάσουν τα σκουπίδια που είναι θαμμένα από κάτω.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (6/1/2019), σε προσφυγή που κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Φυλής κ. Μπουραΐμης τονίζει ότι «η απόφαση αυτή πάρθηκε χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη έγκριση του υπουργείου για τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια και την υγιεινή. Δηλαδή θα υπογραφεί σύμβαση να αποτεθούν σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια χωρίς έγκριση από τους αρμόδιους φορείς».
Δυστυχώς, αν και την περίοδο 2012-2014 βρεθήκαμε κοντά στο να ξεφύγουμε από το τέλμα, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας ακύρωσε τους διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχθεί για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων, επειδή θα γίνονταν με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία η Αττική να αναπτύξει προγράμματα διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης και μαζί χάθηκε μια ευκαιρία να αλλάξουμε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου