Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ασφυκτικές πιέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας


"Η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει μόνο λίγες ημέρες" διεμήνυσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Σράιτερ, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε σε εφαρμογή ένα "plan b", η λύση δηλαδή που υπαινίχθηκε στις Κάννες η Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την Ελλάδα, ενδεχόμενο για το οποίο η γερμανική πλευρά είναι απολύτως "προετοιμασμένη".

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, πάντως, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.

Αυστηρές συστάσεις για εθνική ενότητα και πολιτική σταθερότητα απηύθυνε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Πρέπει να επιλυθεί σύντομα η πολιτική κρίση στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η συνεργασία μας, είπε η κυρία Λαγκάρντ.

Σε αναλόγως επιθετική δήλωση προχώρησε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ είναι "πιο σημαντικό" από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή νομισματική περιοχή.
"Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί μια πτώχευση της Ελλάδας, προς το συμφέρον της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο κ. Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, στο τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου: "αλλά τελικά, το ευρώ είναι πιο σημαντικό από την Ελλάδα, και από τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ", σημείωσε.

"Δεν είναι ο στόχος μου", διευκρίνισε σχετικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι μια εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος θα σήμαινε και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηρίζοντας "καλό πράγμα" το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει "προφανώς" εγκαταλείψει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το σχέδιο διάσωσης της χώρας, ο κ. Ρούτε επέμεινε επίσης στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει "πλήρως" και "το συντομότερο δυνατό" το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε από τη ζώνη του ευρώ στις Βρυξέλλες, τη νύχτα της 26 προς 27 Οκτωβρίου.

Παράλληλα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι θεωρεί μονόδρομο την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την έγκριση του πακέτου διάσωσης.

"Νομίζω ότι αυτό πρόκειται να συμβεί (κυβέρνηση εθνικής ενότητας), γιατί τι άλλη επιλογή έχει ο ελληνικός λαός; Την χρεοκοπία και την πραγματική δυσκολία στην καταβολή μισθών στους δημόσιους υπάλληλους, στα σχολεία, στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει παράλυση της χώρας" είπε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας:

"Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι λογικοί άνθρωποι και δεν θέλουν αυτού του είδους το χάος για την χώρα τους".

Νωρίτερα από τις Κάννες, ο Μπαρόζο και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισαν εκ νέου την ανάγκη να υπάρξει εθνική συναίνεση και σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος, αλλά και ψήφιση από την ελληνική Βουλή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

"Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Δεσμευόμαστε πλήρως να στηρίξουμε την Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε οικονομική βοήθεια είναι η έγκριση του νέου σχεδίου που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου" είπαν.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york