Σαβ 05 Νοεμβρίου 2011 01:22
Υπέρ της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ψήφισαν 153 βουλευτές και κατά 145 σε σύνολο 298 βουλευτών
Ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό έδωσαν ο Μ.Ανδρουλάκης, η Β.Παπανδρέου, η Εύα Καϊλή, ο Δημήτρης Λιντζέρης αλλά και η ανεξάρτητη Λ.Κατσέλη. Απουσίαζε η Μιλένα Αποστολάκη ενώ και η Έλσα Παπαδημητρίου αποχώρησε από την Βουλή χωρίς να ψηφίσει.
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε την επανένταξη της Λούκας Κατσέλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου.
Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις πολιτικές εξελίξεις της ημέρας
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας
Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός προκειμένου να ζητήσει να αρχίσει η διερευνητικό κύκλο επαφών με όλα τα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. «Αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, το Σάββατο το πρωί, θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συζητήσω μαζί του ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την θέση του πρωθυπουργού σε αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα».
Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον.
«Ποτέ δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω. Θυσίες μπορούμε να κάνουμε για το κοινό καλό. Θέλω να κατανοήσετε την ειλικρίνεια των προθέσεων μου. Δεν παίζω παιχνίδια. Ανέλαβα και αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος και τις ευθύνες μου. Άλλωστε και η παράδοση της οικογένειας μου δεν θα μου επέτρεπε τίποτα λιγότερο».
Διακομματική στήριξη της νέας δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές και στη συνέχεια όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αντιπρότεινε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.
Από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «οι κάλπες αυτή τη στιγμή ή σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως ζητά η ΝΔ θα ήταν καταστροφικές καθώς η 6η δόση θα ήταν στον αέρα. Θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε την νέα δανειακή σύμβαση. Εάν δεν συμβεί αυτό τότε θα χάσουμε τόκους 5 δισ. ευρώ που ισοδυναμούν με τα έσοδα από το Πολυνομοσχέδιο».
Παράλληλα επανέλαβε ότι πάντα έλεγε τη γνώμη του γι' αυτό και τον αποκάλεσαν ανθέλληνα και έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου. «'Ολα αυτά δεν ήταν τυχοδιωτισμός ήταν μια απλή απόφαση να μην μείνω στα τετριμμένα, Να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Όπως και σπάω ταμπού με το δημοψήφισμα, Να πάμε στις παραδόσεις τις αρχαιοελληνικές της άμεσης δημοκρατίας. Και ελπίζω ότι θα έρθει η στιγμή που η καθεστηκυία τάξη να μην φοβάται την άμεση δημοκρατία. Είμαι θιασώτης της εθνικής συνεργασίας».
«Πληρώνω επί 24 μήνες τα σπασμένα» είπε ο πρωθυπουργός που χαρακτήρισε εθνική προτεραιότητα τη συμφωνία για το χρέος. «Και επειδή πολλά ανεύθυνα λέγονται θέλω για άλλη μία φορά να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι με τη συμφωνία αυτή δεν υπάρχει κάνένα πρόβλημα με τις καταθέσεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συμφωνία αυτή δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση μείωση των μισθών κατά 50% ή των συντάξεων που ακούω. Η συμφωνία αυτή μας δίνει μία τεράστια ευκαιρία ίσως την τελευταία ευκαιρία να στήσουμε τη χώρα μας σε σταθερές βάσεις».
«Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι χρειάζεται η ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων; Γιατί αυτή τη συνεργασία να την επιδιώκω εδώ και καιρό; Γιατί οι αλλαγές είναι ιστορικές. Απαιτούν όχι μόνο την ανοχή αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών» υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «δίνουν το ηθικό δικαίωμα σε σημαντικό μέρος του λαού που εκφράζουν να απέχει ή να απορρίπτει. Χρησιμοποιούν τον πραγματικό πόνο του ελληνικού λαού για να σταματήσουν τις αυτονόητες αλλαγές. Και αυτό προκαλεί ανομία και αυτή η ανομία πηγαίνει την χώρα στην αυθαιρεσία, την πόλωση και την σύγκρουση».
Παράλληλα, κατηγόρησε τα κόμματα ότι θεώρησαν το δημοψήφισμα τυχοδιωκτισμό. «Δεν αρκεί μία κοινοβουλευτική ομάδα και πλειοψηφία χρειάζεται ευρύτατη στήριξη. Αυτό μπορούσε να γίνει με το δημοψήφισμα, την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν σίγουρο το ναι γιατί πιστεύω βαθιά ότι αυτό το πακέτο των αποφάσεων ήταν το συμφέρον του ελληνικού λαού».
«Είναι περίεργο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήσαν απέναντι μιλούσαν για τυχοδιωκτισμό. Μία σημαντική έκφραση της δημοκρατίας μας θεωρείται από κάποιους τυχοδιωκτισμός» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «κάποιοι από την αντιπολίτευση κάνουν μηδενιστική πολιτική για τα πάντα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου