Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Γενική Συνέλευση στον Άγιο Στέφανο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νέων Πόλεων

Στο Εκθεσιακό Κέντρο της Aγροτικής Tράπεζας στο Καστρί, ξεκίνησε τις εργασίες της η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου νέων Πόλεων, που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Αγ. Στεφάνου και το δίκτυο ENTP.

Το Συνέδριο θα διαρκέσει από τις 26-28 Μαΐου 2010 και έχει σαν θέμα - «Οι νέες πόλεις στις μητροπόλεις τους: από πιλοτικές σε ώριμες πόλεις».

Συμμετέχουν 50 σύνεδροι από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Αγγλία και την Κίνα.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι: ο ρόλος των νέων πόλεων, που βρίσκονται κοντά στις μητροπόλεις, ποια είναι η επίδραση των μητροπόλεων στην εικόνα και τη ταυτότητα των νέων πόλεων, ποιοι είναι οι κοινοί κίνδυνοι και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι νέες ευρωπαϊκές πόλεις, κατά πόσο μπορούν να αποκαλούνται οι νέες πόλεις ολοκληρωμένες και ώριμες κα.

Εκτός των ομιλιών, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν, παράλληλα, workshops με διάφορες θεματικές ενότητες.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΕΝΤΡ άνοιξε ο Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου κ. Παναγιώτης Βορριάς, που καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε διεξοδικά στη Νέα Εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Σχέδιο Καλλικράτης. Μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Αυτές τις ημέρες γίνεται νόμος του Κράτους μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, που έχουν γίνει στη χώρα μας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά αρμοδιοτήτων, που έχει γίνει ποτέ στην Αυτοδιοίκηση και, ανεξάρτητα από την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση που μπορεί να έχει ο καθένας μας, τρία πράγματα δεν αμφισβητούνται:

Πρώτον, ότι πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα μας, που απογυμνώνει όλους όσους μικροϋπολογιστικά θέλουν να φαλκιδεύσουν κάθε επιχειρούμενη αλλαγή.

Δεύτερον, ότι δομείται μια νέα, σύγχρονη, αποτελεσματική κρατική διοίκηση.

Τρίτον, είναι τόσο ώριμα πλέον τα πράγματα, ώστε η επιθυμία των πολιτών για κάτι πιο φρέσκο και αποδοτικό, αποτελεί τελικά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα γι΄ αυτό το εγχείρημα, που ίσως για πρώτη φορά απολαμβάνει τέτοιας μεγάλης κοινωνικής συναίνεσης και πολιτικής νομιμοποίησης.

Με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι τοπικές κοινωνίες διαθέτουν μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξοπλισμένη με σύγχρονα επιχειρησιακά εργαλεία, πόρους και αρμοδιότητες, που της επιτρέπουν να επιλύει μόνη της όλα σχεδόν τα τοπικά προβλήματα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του πληθυσμού (από τον οποίον και ελέγχεται πολλαπλά) για δημόσιες και ιδίως για κοινωνικές υπηρεσίες.

Η σημερινή προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης έχει σαν μοναδικό της «εχθρό» το συγκεντρωτικό κράτος και τους άκαμπτους λειτουργούς του και σαν σύμμαχο την Κοινωνία και τον Πολίτη. Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα, στους «Ηρακλειδείς» του κρατισμού και σε όλους όσους μανιωδώς καλλιεργούν κλίμα τυφλής σύγκρουσης, γιατί μόνον έτσι πιστεύουν ότι, οι ίδιοι θα συνεχίσουν να έχουν κάποιο ρόλο.

Στη Νέα Εποχή, την εποχή της συνθετικής και δημιουργικής πολιτικής δράσης, απαιτούνται ρόλοι με ικανότητες για όλους. Σήμερα, περνάμε από τη δημοκοπική ή δημαγωγική δημοκρατία, στην πραγματική αρχέγονη μορφή της, όπου το κεντρικό δημόσιο αξίωμα δεν ιεραρχείται, θεωρείται σημαντικό αλλά δεν είναι και αυτοσκοπός.

Σήμερα, η πολιτική άμιλλα δεν αποσκοπεί στην κοινωνική αναβάθμιση ή στην προσωπική δικαίωση, στον πολιτικό «επαγγελματισμό» ή τον κοινωνικό «αριβισμό» των επιτηδείων αλλά λογίζεται σαν η αυθεντική ευκαιρία διακονικής προσφοράς, με στόχο την επόμενη ημέρα, που στη «καρέκλα μας» θα κάθεται κάποιος άλλος, εξίσου ή και περισσότερο ικανός από εμάς. Αυτό, τελικά, εκτιμάται και αξιολογείται θετικά από την Κοινωνία και τον Πολίτη.

Το νέο σύστημα διακυβέρνησης προσφέρει τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών και δράσης των αιρετών αρχόντων. Αντίστοιχα, κερδισμένοι είναι και οι νέοι αιρετοί άρχοντες.

Τελικός και κύριος κερδισμένος: ο πολίτης.»

Το βράδυ της 26ης Μαϊου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, οι σύνεδροι παρακολούθησαν την εκδήλωση - Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york