Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΛΛΗΝΗ - ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΑΙΧΜΕΣ ΖΟΥΤΣΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ


Αγαπητοί συνδημότες ,

Βρισκόμαστε μόλις 2 εβδομάδες προ των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 και βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από όλους τους πολιτικούς χώρους με τα διακυβεύματα των εκλογών, κυρίως στον οικονομικό τομέα αλλά όχι μόνο. 

Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι αυτή η χώρα δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά αν δεν αφήσουμε πίσω μας μικροπολιτικές συμπεριφορές, πελατειακές σχέσεις, ψηφοθηρικούς συσχετισμούς και επιλογές που αποσκοπούν όχι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας αλλά στη διατήρηση ή στην απόκτηση μιας καρέκλας εξουσίας.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούμε, οφείλουμε να συμπαραταχθούμε ενωμένοι, ενάντια στις λογικές των «ομάδων πίεσης», του λαϊκισμού, της διαστρέβλωσης του αυτονόητου, της αποφυγής ανάληψης ευθύνης και ακόμη της διγλωσσίας και της μη διατύπωσης θέσης.

Από τη θέση του Δημάρχου της πόλης και σεβόμενος την εμπιστοσύνη των δημοτών μου, είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω για την πορεία του σοβαρότερου προβλήματος της περιοχής μας και για τους λόγους που και αυτό αποτελεί ένα από τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών.

Στο Δήμο Παλλήνης, (πρώην ΟΤΑ Παλλήνης, Γέρακα και Ανθούσας), κατοικούν σήμερα περίπου 80.000 κάτοικοι, προερχόμενοι στο συντριπτικό ποσοστό τους από περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

Η αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν επί δεκαετίες τους κατοίκους του Δήμου μας. Στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου η αποχέτευση των ακαθάρτων υδάτων γίνεται με βόθρους. Το γεγονός αυτό, πέραν από οποιεσδήποτε άλλες συνέπειες, επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον με μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, εγκυμονώντας ταυτόχρονα σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω των φαινομένων επιφανειακής διοχέτευσης αυτών προς το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Παλλήνης είναι ένας μεσόγειος δήμος, με καθαρά αστικό χαρακτήρα, ο οποίος στερείται της δυνατότητας διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων σε δικό του υδάτινο αποδέκτη, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της δυσκολίας επίλυσης του προβλήματος, καθώς κάθε σχετική προσπάθεια πρέπει να εξαρτάται από την εξασφάλιση της  συναίνεσης γειτονικών παράκτιων δήμων, συναίνεση η οποία ως σήμερα στάθηκε πρακτικά αδύνατη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σχεδιάστηκε από την ΕΥΔΑΠ το σύστημα αποχέτευσης του Δήμου μας, με αποδέκτη το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων (θέση Πλατύ Χωράφι).

Μετά τις αλλεπάλληλες απορρίψεις από το Σ.τ.Ε. της χωροθέτησης του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων και της απομάκρυνσης κάθε πιθανότητας για κατασκευή του σε ορατό χρονικό ορίζοντα και με δεδομένο ότι ήδη ο μισός Δήμος ΠΑΛΛΗΝΗΣ (Γέρακας και Κάντζα) ανήκαν από τον ιδρυτικό νόμο της ΕΥΔΑΠ στην αρμοδιότητα του ΚΕΛ Ψυτάλλειας, η Δημοτική Αρχή διεκδίκησε τον επανασχεδιασμό της αποχέτευσης με σκοπό την εξυπηρέτηση του Δήμου Παλλήνης, στο σύνολο του, από το ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, με την υπ’ αρ. 17511/16.01.2012 απόφασή  του, ενέκρινε την τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού και την αποχέτευση του συνόλου του Δήμου Παλλήνης προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας. Με τον τρόπο αυτό, επιλύεται άμεσα το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής που ταλανίζει τους 80.000κατοίκους του επί δεκαετίες και μας εκθέτει διεθνώς και ως χώρα.

Παράλληλα ο Δήμος Παλλήνης εξασφάλισε χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ που θα επέτρεπαν την άμεση υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερα μεγάλου και δαπανηρού έργου, χωρίς σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους.

Στο πλαίσιο που προαναφέραμε ο Δήμος Παλλήνης σε εντατική συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ φρόντισε να συνταχθούν όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές και οριστικές μελέτες για την κατασκευή του κεντρικού αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων υδάτων προς την Ψυτάλλειααλλά και να επιλυθούν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύπτουν.  Με απόφαση δε του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στη χωροθέτηση του κεντρικού αγωγού και των απαιτούμενων αντλιοστασίων (24 Απριλίου 2012) και υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης (19 Απριλίου του 2013) και για την κατασκευή του κεντρικού αγωγού στην Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 14.500.000 € που αφορά την κατασκευή του κεντρικού  συλλεκτήριου αγωγού ολόκληρου του Δήμου Παλλήνης.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2013 η ΕΥΔΑΠ κατέθεσε την απαιτούμενη περιβαλλοντική μελέτη στο ΥΠΕΚΑ και αναμένεται η έγκρισή της ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση του Κεντρικού Συλλεκτήριου Αγωγού από το ΠΕΠ Αττικής.

Στο διάστημα αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από πολιτευτές του Πειραιά καθώς και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Στ. Χρήστου σχετικά με την αποχέτευση του Δήμου Παλλήνης στη Ψυτάλλεια, επικαλούμενοι όχι τεχνικούς λόγους αλλά την αρχή της «εγγύτητας» και της «χωροταξικής δημοκρατίας».

Στις 7 Νοεμβρίου 2013 ως Δήμαρχος Παλλήνης επισκέφθηκα τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, ενημέρωσα τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους φορέων του Πειραιά, ενώ και οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ παρουσίασαν εμπεριστατωμένα στοιχεία για την βιωσιμότητα και την αναγκαιότητα της προτεινόμενης τεχνικής λύσης, η οποία να σημειωθεί ότι επιβαρύνει την Ψυτάλλεια σε ποσοστό 1% των ποσοτήτων που ήδη επεξεργάζεται. 

Σήμερα, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης, όσο και βουλευτές του Πειραιά όπως ο κ. Θ. Δρίτσας αλλά και πολιτευτές όπως ο κ. Δ. Καρύδης, εξακολουθούν να προβάλλουν τις ίδιες αντιρρήσεις, παρά τις πλήρεις και εμπεριστατωμένες απαντήσεις που έχουν λάβει τόσο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ όσο και από αυτές του ΥΠΕΚΑ, ασκώντας πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για να μην υπογραφεί η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης

Να σημειώσουμε ότι τόσο ο πρώην όσο και η νυν Περιφερειάρχες Αττικής, κ. Ι. Σγουρός και κα. Ρ. Δούρου, αντίστοιχα, έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν επισήμως επί του θέματος.

Αγαπητοί συνδημότες ,

Το πρόβλημα της αποχέτευσης της πόλης μας, είναι υπαρκτό και διαπιστωμένο εδώ και τριάντα χρόνια και οι γενικόλογες αναφορές σε αυτό όπως και οι ευχές για τη λύση του περιττεύουν.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η λύση του είναι έτοιμη, τεχνικά ώριμη και άρτια τεκμηριωμένη και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια με μόνη εκκρεμότητα μια υπογραφή στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΚΑ, τον κ. Ι. Μανιάτη.

Είναι αδιανόητο, η επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος που αφορά σε 80.000 κατοίκους να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών διαπραγματεύσεων αντί η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο να προχωρά στην άμεση επίλυσή του!

Επειδή ακόμη και σήμερα δεν είναι αργά για να αποδειχτεί ότι σαν χώρα έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα και να λειτουργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και όχι την διατήρηση της καρέκλας μας μέσα από κατεστημένες κομματικές νοοτροπίες, πελατειακές σχέσεις και μικροπολιτικούς συμβιβασμούς, ΚΑΛΟΥΜΕ τα πολιτικά κόμματα και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, Βουλευτές, την κα Περιφερειάρχη Αττικής, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, τους υποψηφίους βουλευτές όλων των κομμάτων σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου την Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 ώστε να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Τις θέσεις αυτές θα επικοινωνήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας, ώστε να σχηματίσουν ιδία αντίληψη για τον τρόπο που οι εκπρόσωποι τους αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

 

Ο Δήμαρχος Παλλήνης

Αθανάσιος Ζούτσος 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Κύριε Ζούτσο αποτελέσματα θέλουμε και όχι πυροτεχνήματα για την αποχέτευση!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york