Υγεία-Γονείς-Παιδιά
Η φονική «επέλαση» της γρίπης συνεχίζεται και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. Τα σοβαρά κρούσματα από το εποχικό κύμα της ασθένειας πληθαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση και έχουν ήδη φτάσει τα 35, ενώ εννέα από τους βαριά ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η φετινή δραστηριότητα του ιού ξεπερνά τα επίπεδα των δύο προηγουμένων ετών και αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου.
Η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι μέχρι και την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί συνολικά 26 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και, συγκεκριμένα, 24 κρούσματα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δύο χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Τέσσερις από τους ασθενείς που μπήκαν στην Εντατική τελικά απεβίωσαν, ενώ τη μάχη για τη ζωή έχασαν και δύο γυναίκες, ηλικίας 59 και 65 ετών, που δεν είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ.
Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Espresso», από την Παρασκευή μέχρι και χθες καταγράφηκαν άλλα εννέα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, εκ των οποίων τα τρία κατέληξαν. Ετσι ο συνολικός αριθμός των θανάτων διαμορφώνεται πλέον σε εννέα και των σοβαρών περιστατικών σε 35, ενώ 15 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική.
Ενδεικτικό της αυξημένης δραστηριότητας που παρουσιάζει φέτος η γρίπη είναι ότι την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2013 είχαν καταγραφεί τρία σοβαρά κρούσματα της νόσου και μόλις ένας θάνατος.
Ομως, εξίσου μεγάλη αύξηση με τα βαριά περιστατικά εμφανίζουν φέτος και οι ελαφρές περιπτώσεις γρίπης. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη δεύτερη εβδομάδα του 2014 οι επισκέψεις σε γιατρό ασθενών με συμπτώματα γρίπης «παρουσιάζουν σημαντική περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας των περιόδων γρίπης 2011-2012 και 2012-2013». Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το συμπέρασμα είναι ότι «η γρίπη στην Ελλάδα βρίσκεται στη φάση της αυξημένης δραστηριότητας με ανοδική τάση».
Σε ό,τι αφορά τον υπότυπο του ιού που κυκλοφορεί περισσότερο, οι εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι έως τώρα επικρατεί απόλυτα το πανδημικό στέλεχος του 2009, που έχει την τάση να προκαλεί και τις σοβαρότερες λοιμώξεις. Από τα 21 κλινικά δείγματα που βρέθηκαν θετικά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, τα 20 ήταν Α (Η1Ν1) pdm09.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου