Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Γιάννης Σγουρός: «Δεν κάνω πίσω μπροστά στο φαύλο καθεστώς που επικρατούσε εδώ και χρόνια για τα σκουπίδια»

Xyta_Fylhs_NEW Τη θλιβερή εικόνα που επικρατεί στους εκτός του ΧΥΤΑ Φυλής χώρους σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, με τις καθημερινές παράνομες καύσεις υλικών και εναποθέσεις απορριμμάτων ανέδειξε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι, «Παρά τις προσπάθειες του ΕΔΣΝΑ να αναδείξει το πρόβλημα στην ολότητά του, με επιστολές, βιντεοσκοπήσεις, υπομνήματα “δεν έχει ιδρώσει το αυτί” κανενός αρμοδίου φορέα ή της τοπικής αρχής, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει αμετάβλητη». Για το λόγο αυτό κάλεσε για ακόμη μια φορά τους αρμόδιους φορείς να επέμβουν για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο έξω και γύρω από το ΧΥΤΑ Φυλής, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα.

Παράλληλα, πρόγραμμα παροχής απευθείας αντισταθμιστικών οφελών στους κατοίκους της περιοχής ξεκινά ο ΕΔΣΝΑ, μετά από πρόταση του κ. Σγουρού, αφού τα αντισταθμιστικά οφέλη που δίνονται στο Δήμο δεν φτάνουν ως ορατή παροχή στους κατοίκους.

Οι δράσεις αρχικά θα περιλαμβάνουν, πρόγραμμα που θα προσφέρει δωρεάν στους κατοίκους καύσιμη ύλη από ξυλεία που περιέχονται σε ογκώδη αντικείμενα και έπιπλα τα οποία θα υφίστανται επεξεργασία στην αυτοτελή Μονάδα Λειοτεμαχισμού του ΧΥΤΑ.

Επίσης, θα εξεταστεί η δυνατότητα κατάρτισης προγραμμάτων κοινωνικής απασχόλησης ειδικά για την περιοχή και τους νέους της, που πλήττονται από την ανεργία. Το πρόγραμμα αυτό θα στοχεύσει σε εργασίες φύτευσης πρασίνου και αναδάσωσης, καθώς και σε εργασίες παραγωγής και διανομής κομπόστ δωρεάν σε όλους τους δήμους της Αττικής.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, ανακοίνωσε ακόμη ότι ο ΕΔΣΝΑ προχωρά στη σύνταξη και υλοποίηση Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και Ελέγχου των χώρων ταφής απορριμμάτων και των εγκαταστάσεων, που βρίσκονται εντός της ΟΕΔΑ Φυλής, με αναβάθμιση και επέκταση των εγκατεστημένων συστημάτων περιβαλλοντικών ελέγχων, πλήρη λειτουργία χημείου και σε συνεργασία με ΑΕΙ. Οι έλεγχοι θα αφορούν στο ΧΥΤΑ, στους παλαιούς ΧΥΤΑ και στις εγκαταστάσεις καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο.

Σχετικά επίσης με τον ΧΥΤΑ Φυλής, την Τετάρτη και την Πέμπτη 3 και 4 Απριλίου θα παραμείνει κλειστός, για την πραγματοποίηση εκτεταμένων εργασιών συντήρησης του ενεργού κυττάρου και του μηχανολογικού εξοπλισμού. Θα βιντεοσκοπηθεί από εδάφους και αέρος ο χώρος εντός και εκτός του ΧΥΤΑ, προκειμένου να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση και να παρουσιαστεί δημοσίως σε προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Επίσης, θα υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ μελέτη με όλα τα απαιτούμενα έργα για την πλήρη αποκατάσταση του ΧΔΑ Λιοσίων, για τον οποίο ουδεμία ευθύνη φέρει ο ΕΔΣΝΑ, αφού εκεί έγινε αυθαίρετη απόρριψη απορριμμάτων κατά το παρελθόν και προ της λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ και του προκατόχου του ΕΣΔΚΝΑ, ζητώντας να αναλάβει το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης που απαιτείται.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κάλεσε τον Δήμο Φυλής να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων περιβαλλοντικής προστασίας, όπως φυτεύσεις και δημιουργία πρασίνου, διαμόρφωση και προστασία του ρέματος της Μαύρης Ώρας, ανάδειξη και προστασία στο αρχαιολογικό τείχος ΔΕΜΑ, έργα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προτάσεις που κατέθεσε στην Περιφέρεια Αττικής και τις οποίες η Περιφέρεια διαβίβασε στο ΥΠΕΚΑ.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων, «Όσοι νομίζουν ότι θα συμβιβαστούμε με το φαύλο καθεστώς που επικρατούσε εδώ και χρόνια κάνουν λάθος. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Προχωράμε σε δράσεις, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον στην περιοχή και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του Συνδέσμου, προσφέροντας στους κατοίκους καλύτερες δυνατότητες και υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι μόνο υποχρέωση αλλά και οφειλόμενος σεβασμός προς τους κατοίκους της περιοχής».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york