Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ομηρος των βόθρων η Ανατολική Αττική

80C549B75AEA3F72888A3D063F23D20C Το βασίλειο των βόθρων κυριαρχεί στην Ανατολική Αττική. Σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του Λεκανοπεδίου, ελάχιστοι δήμοι διαθέτουν συστήματα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού. Κι όμως, μόλις για ένα κέντρο επεξεργασίας λυμάτων (Κορωπίου - Παιανίας) έχουν ήδη κατατεθεί - και απορριφθεί - 29 προσφυγές, με αποτέλεσμα το έργο να έχει μπλοκάρει!

Στη συντριπτική πλειονότητα, οι κάτοικοι της περιοχής είναι όμηροι της βιομηχανίας εκκένωσης βόθρων και αναγκάζονται να πληρώνουν από 70 έως και 450 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας τους και τη χωρητικότητα του βόθρου.

Ωστόσο, από το 2000 θα έπρεπε βάσει Κοινοτικής Οδηγίας όλες οι πόλεις άνω των 15.000 κατοίκων να διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα. Υστερα από 13 χρόνια, η χώρα κινδυνεύει και για το θέμα αυτό με πρόστιμα - έχει καταδικαστεί δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - αλλά και με απώλεια κοινοτικών πόρων.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό πως μεταξύ των 24 πόλεων για τις οποίες παραπέμφθηκε η Ελλάδα, οι πέντε βρίσκονται στην Ανατολική Αττική - πρόκειται συγκεκριμένα για Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο και Κορωπί.

Στις καθυστερήσεις κατασκευής των απαιτούμενων έργων συμβάλλουν και τα δικαστικά εμπόδια που βάζουν φορείς, κάτοικοι, δήμοι της περιοχής, ακόμη και συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς για τα έργα.

«Παγκόσμια πρωτοτυπία». Στην «παγκόσμια πρωτοτυπία» των συνεχών προσφυγών, που έχουν ως αποτέλεσμα να μπλοκάρονται σημαντικά δημόσια έργα, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

Αφορμή υπήρξε μια ακόμη προσφυγή, αυτή τη φορά από 22 κατοίκους, κατά της κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου - Παιανίας. «Για ένα και μόνο έργο έχουν κατατεθεί και εκδικαστεί 29 προσφυγές στη Δικαιοσύνη από διάφορους ενδιαφερομένους», σημείωσε ο κ. Σγουρός.

Διευκρίνισε μάλιστα πως εκτός από τις δικαστικές προσφυγές, υπάρχουν και αμέτρητες διοικητικές ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καθώς και καταγγελίες σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είναι τραγελαφικό να μας πιέζει η Ευρωπαϊκή Ενωση να απορροφήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και εμείς ως χώρα να έχουμε θεσμοθετήσει αυτή την τραγελαφική διαδικασία για την κατασκευή των δημόσιων έργων», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης - Υποδομών και Δικαιοσύνης να αναμορφώσουν άμεσα το θεσμικό πλαίσιο διενέργειας των διαγωνισμών για τα δημόσια έργα.

tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york