Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: Καμπάνα 150 εκατ. ευρώ και νέο πρόστιμο για τα λύματα - Αμεση απειλή να χαθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

psitalia Αμεση απειλή να χαθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και ταυτοχρόνως να επιβληθεί εις βάρος της Ελλάδας ημερήσιο πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ διαγράφεται εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποιήσης έργων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στην Ανατολική Αττική.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού εξέτασε την εξέλιξη του θέματος, σε κοινή σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό και με τη συμμετοχή των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου, της περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ, ανακοίνωσε ότι «η εκρεμμότητα αυτή εγκυμονεί πλέον και σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους», μιλώντας ευθέως για την απειλή της απώλειας χρηματοδότησης και επιβολής προστίμου.

Ταυτοχρόνως το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει προ των ευθυνών τους, τους ενοποιημένους πλέον δήμους Αρτέμιδας-Σπάτων και Ραφήνας-Πικερμίου, που αντιδρούν τόσο στον παλαιό όσο και στο νέο σχεδιασμό των έργων.

Μάλιστα το υπουργείο απειλεί ανοιχτά τους δήμους ότι σε περίπτωση επιβολής ποινών και προστίμων είς βάρος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου 4042/2012, για την «ποινική προστασία του περιβάλλοντος», σχετικά με τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πράγμα που σημαίνει διακοπή της χρηματοδότησης των δήμων, αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους αιρετούς τοπικούς άρχοντες αλλά και επιβολή προστίμων για την αποκατάταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που γίνεται στην περιοχή.

Η υπόθεση των έργων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών της Αττικής ξεκινά τις αρχές της δεκαετίας του '90 και κορυφώνεται τον Οκτώβριο του 2007, που ήρθε η πρώτη καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την ανεπαρκή κάλυψη 24 συνολικά οικισμών της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων και Ανατολικής Αττικής, που έπρεπε να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τουλάχιστον από το 2000.

Δεκατρία χρόνια μετά, ενώ ήδη έχει κινηθεί νέα προδικασία κατά της χώρας μας, στην Ανατολική Αττική εξακλουθούν να λειτουργούν περισσότεροι από 80.000 βόθροι και τα αστικά λύματα να καταλήγουν ως επί το πλείστον στη θάλασσα και το εξωτερικό περιβάλλον.

Στο μεταξύ άλλαξε ο σχεδιασμός και προκρίθηκε η λύση διαχείρισης των αστικών λυμάτων δήμων από την ενδοχώρα της Ανατολικής Αττικής (Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Πικέρμι κ.ά.), μέσω της κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Βορείων Μεσογείων με τελική κατάληξη, μέσω αγωγών, την Ψυττάλεια.

Η ΕΥΔΑΠ, που έχει την ευθύνη του σχεδιασμού των έργων, απέκλεισε από αυτή τη λύση τους δήμους Αρτέμιδας και Ραφήνας, για «οικονομοτεχνικούς λόγους». Σημειώνεται σχετικά ότι «η δυναμικότητα της εγκατάστασης δεν επαρκεί στο βάθος χρόνου ζωής των έργων (σχεδιασμός 40ετίας), οι υφιστάμενες υποδομές αποχέτευσης δεν έχουν τη χωρητικότητα να παραλάβουν τις πρόσθετες παροχές των λυμάτων από τις περιοχές αυτές και το κόστος μεταφοράς και συντήρησης είναι απαγορευτικό».

Ο νέος σχεδιασμός, που αφορά έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ που κινδυνεύουν να χαθούν, προβλέπει πλέον την εξυπηρέτηση μόνο των οικισμών Αρτέμιδας, Ραφήνας, Σπάτων και Πικερμίου, με τοπικό αποχετευτικό δίκτυο και τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό. Η χωροθέτηση της εγκατάστασης συναρτάται υποχρεωτικά με την οριοθέτηση του ρέματος της Ραφήνας που βρίσκεται στην προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης του τοπικού Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.

Σε αυτό το σημείο το υπουργείο Περιβάλλοντος υπογραμμίζει: «Παρά το γεγονός ότι η τμηματική οριοθέτηση του ρέματος βρίσκεται σε τελικό στάδιο, οπότε και η περιβαλλοντική αδειοδότηση θα μπορούσε να προχωρήσει με την επικαιροποίηση των στοιχείων του έργου, σημειώνεται εμπλοκή στην προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών, η οποία οφείλεται στη μη ξεκάθαρη συναίνεση των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδας και ιδιαίτερα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, επικαλούμενο μάλιστα σχετική αλληλογραφία μεταξύ δήμων και ΥΠΕΚΑ.

Το υπουργείο αφήνοντας ένα τελευταίο παράθυρο συνεργασίας ζητεί «άμεση συναίνεση των δήμων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά η επαπειλούμενη νέα καταδίκη και να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΣΠΑ».

 

via

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york