Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ιστορική απόφαση (του Παναγιώτη Μ. Σταθόπουλου)

Ιστορική απόφαση

του Παναγιώτη Μ. Σταθόπουλου

Συμβούλου Επικοινωνίας

 

026 Για πρώτη φορά, στη θητεία του παρόντος δημοτικού συμβουλίου του Διονύσου, μια δημοτική παράταξη –η Συμμαχία για τον Πολίτη- αποφασίζει να προτείνει στις θέσεις ευθύνης που της αναλογούν στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων του δήμου (κατά την επικείμενη στελέχωση τους), πρόσωπα που δεν έχουν οργανωτική ή άλλης μορφής σχέση με αυτήν.

Σε τι ακριβώς συνίσταται η ουσία αυτής της απόφασης και γιατί την χαρακτηρίζω εμφατικά σαν ιστορική;

Γιατί, πρώτον, απεκδύεται ένα σημαντικό μέρος των στενά παραταξιακών εξουσιών, που της παρέχει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Και, δεύτερον, γιατί αποδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή προσήλωση της στη στρατηγική των συνεργασιών.

Για να φτάσουμε εδώ, απαιτήθηκε μια μακρά περίοδος πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής προετοιμασίας. Που, αν δεν ήταν πάντα ανέφελη, οδήγησε στην όσμωση αυτών των διαφορετικών δυνάμεων. Απαιτήθηκε συνολική στρατηγική κι όχι τακτικισμοί, υπομονή κι επιμονή στην κατεύθυνση μια άλλης κουλτούρας, άγνωστης εν πολλοίς στα τοπικά αυτοδιοικητικά δεδομένα. Αυτής των συνεργασιών και συμμαχιών, χωρίς κομματικές κηδεμονίες.

Αυτή η αντίληψη και πολιτική πρακτική, αναδεικνύεται βαθμιαία σε συνολική στρατηγική, για την οικοδόμηση μιας προγραμματικής συμφωνίας για το ρόλο του δήμου την επόμενη μέρα.

Στηρίζεται σε αρχές και αξίες: της διαφάνειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του πλουραλισμού, της διαβούλευσης.

Καθιερώνει ένα νέο οργανωτικό μοντέλο συνεργασίας, ισότιμο, χωρίς ηγεμονισμούς, ανοιχτό, ευέλικτο, χωρίς προαπαιτούμενα, με συν-αντίληψη και συν-απόφαση.

Αναδεικνύει μια νέα γενιά στελεχών, ικανή να φέρει σε πέρας το τιτάνιο έργο της ανάταξης και ανάπτυξης του δήμου, σε συνθήκες κρίσης αλλά και πολλών ευκαιριών.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί καθεαυτό μιαν εντελώς διαφορετική αντίληψη για τα δημοτικά δρώμενα και τις μέχρι σήμερα καθιερωμένες πρακτικές των δημοτικών παρατάξεων.

Ανοίγει διάπλατα έτσι ένα παράθυρο, μια ευκαιρία για άλλες εξελίξεις, αν θέλουμε συνολικά να αντιστοιχηθούμε με τις ανάγκες της σημερινής εποχής.

Προσωπικά, είμαι ευτυχής που συνέβαλα δημιουργικά κι εγώ μαζί με άλλους και στο μέτρο των δυνάμεων μου, στις εξελίξεις αυτές.

Το πρώτο βήμα έγινε.

Είναι απαίτηση των πολιτών τέτοια βήματα να επεκταθούν παντού, σε όλα τα επίπεδα, να αγκαλιάσουν όλες τις θεσμικές εκφράσεις του δήμου. Μέσα απ΄ αυτό το δρόμο, θα οικοδομηθεί το νέο αυτοδιοικητικό υποκείμενο κι όχι από ατελέσφορες βυζαντινολογίες χωρίς συγκεκριμένη agenda.

Το ίδιο θα πράξουμε αταλάντευτα και στο μέλλον. Διαφυλάσσοντας αυτή την κατάκτηση ως κόρη οφθαλμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york