Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και τις σπατάλες

025

Για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και τις σπατάλες

Στη 39η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 11-12-2012, βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης

Παίρνοντας το λόγο ο σύμβουλος της Αττικής Οικολογικής Απάντησης Γιώργος Δημαράς είπε: ότι το οικονομικό πρόβλημα της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ) τις προηγούμενες δεκαετίες και που συνεχίζονται να εφαρμόζονται.

- Πολιτικές ανοχής της διαπλοκής και κατασπατάλησης του Δημοσίου χρήματος

- Πολιτικές συγκεντρωτισμού

- Πολιτικές στραγγαλισμού της αυτοδιοίκησης

Δεν είναι ειλικρινής η κριτική όταν ακόμα οι κρίνοντες είναι στους ίδιους πολιτικούς χώρους και εφαρμόζουν ανάλογες πολιτικές.

Υπάρχουν τα ερωτήματα.

Η παράταξη που έχει την εξουσία της Περιφέρειας Αττικής έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει μέχρι τώρα;

-Για αλλαγές στον Καλλικράτη

-Για διεκδίκηση αύξησης των πόρων που πρέπει να εισπράττει η αυτοδιοίκηση.

Η πολιτική οικολογία συνδέει την ισχυρή αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση με τη βιωσιμότητα στην οικονομία, στην κοινωνία, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Ως οικολόγοι έχουμε ως βασική στρατηγική επιλογή την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ διοικητική ( αποκέντρωση αρμοδιοτήτων κ.λ.π.), οικονομική και πληθυσμιακή.

Για τούτο η θέση μας είναι να αυξηθούν οι πόροι (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπως ο Δήμος Μεσολογγίου , που τα σημερινά του έσοδα είναι το 30% των αντίστοιχων του 2009 ενώ οι αρμοδιότητες είναι πολύ περισσότερες, τώρα καταρρέει όπως και οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας.

Η παράταξή μας η ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στοχεύει:

1. Στην αύξηση των αυτοτελών πόρων της αυτοδιοίκησης και τη διεκδίκηση πρόσθετων πόρων, όταν μάλιστα μεταφέρονται πρόσθετες αρμοδιότητες.

2. Στην μείωση των δαπανών σε κάθε έργο, σε κάθε λειτουργική δαπάνη, στα ποσά μίσθωσης των κτιρίων και τις προμήθειες.

3. Στον βιώσιμο προσανατολισμό των πόρων.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την οικονομική κατάσταση και μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ακόμη κι αν αυξηθεί το ποσοστό των φόρων που πάει στην αυτοδιοίκηση, τα έσοδα θα είναι λίγα σε σχέση με τις ανάγκες.

Είναι σημαντικό το πώς θα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους που διαθέτουμε , να μην σπαταλάμε το δημόσιο χρήμα.

- Είναι απαράδεκτο το ποσό που ήρθε για ψήφιση στο Π.Σ. ως δαπάνη μελέτης για την αναθεώρηση της πολεοδομικής μελέτης στα Βίλια 1.500.000 ευρώ, όταν η πραγματική αμοιβή δεν θα έπρεπε να είναι ούτε 400.000 ευρώ.

- Ψηφίστηκε μελέτη δύο παιδικών σταθμών στο Δήμο Φυλής με αμοιβή περίπου 390.000 ευρώ, ήτοι πέντε φορές από αντίστοιχα ιδιωτικά έργα.

- Πληρώνει η Περιφέρεια μισθώματα κτιρίων που φτάνουν τα 28 ευρώ για κάθε τετρ. μέτρο, ήτοι τριπλάσιο μίσθωμα από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

- Πέρασαν πολλά έργα με μεγάλο κόστος και μικρό όφελος.

Αυτά δεν έπρεπε να γίνουν και δεν πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται έτσι.

Για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ να πάρουμε πρωτοβουλίες ως Περιφέρεια για βοήθεια και στις μελέτες των έργων, ώστε να έχουμε απορροφητικότητα 100%.

Αρκετοί Δήμοι δεν έχουν χρήματα για τις μελέτες έργων. Η Περιφέρεια, όπως έκανε στο Δήμο Φυλής, που έδωσε χρήματα για τις μελέτες, το ίδιο να κάνει και για άλλους Δήμους, με την προϋπόθεση της λογικής αμοιβής μελετών σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες.

Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για τούτο, ας πάρουμε πρωτοβουλίες για πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ώστε κανένα ευρώ να μην πάει χαμένο.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει η κατάσταση στην αυτοδιοίκηση βαδίζοντας στην ίδια κατεύθυνση που βαδίζουμε. Είναι ανάγκη να αλλάξουμε δρόμο. Να βρούμε το δρόμο της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york