Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ασυμμετρίες και ανισορροπίες στη λειτουργία του Δήμου Διονύσου - Γράφει ο Παναγιώτης Μ. Σταθόπουλος

011_thumb[2] Μελετώντας την περίπτωση του Δήμου Διονύσου την χρονική περίοδο Ιανουάριος 2011 – Σεπτέμβριος 2012, διαπιστώνουμε αλλεπάλληλες ασυμμετρίες και ανισορροπίες στη λειτουργία του.

Ειδικότερα:

  1. Ανάμεσα στις ανάγκες της πόλης και στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της δημοτικής αρχής, με συνέπεια την επιδείνωση της καθημερινότητας των δημοτών.
  1. Ανάμεσα στη βασική φιλοσοφία του Καλλικράτη, τις προβλέψεις και απαιτήσεις του για αποκέντρωση εξουσιών και πόρων στις Δημοτικές Ενότητες και στο εφαρμοζόμενο παραδοσιακό, συγκεντρωτικό μοντέλο - σύστημα άσκησης της δημοτικής εξουσίας.
  1. Ανάμεσα στις απαιτήσεις διοίκησης ενός σύγχρονου Δήμου, όπως είναι σήμερα ο Καλλικρατικός Δήμος Διονύσου και στην προφανή άγνοια, έλλειψη σχεδιασμού και ανεπάρκεια της ηγετικής ομάδας της δημοτικής αρχής.
  1. Ανάμεσα στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμικών οργάνων και Νομικών Προσώπων του Δήμου, όπως προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο των ΟΤΑ και στην υποκατάσταση τους συχνά από τη δράση διαφόρων εξωθεσμικών κέντρων, όπως αποκαλύπτουν κορυφαία στελέχη που διαχώρισαν τη θέση τους από την παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας.
  1. Ανάμεσα στη δημοτική πλειοψηφία και στην πολιτική της ηγετικής της ομάδας, με αποτέλεσμα τις συνεχείς εσωτερικές τριβές, τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών, τις εμφανείς δυσλειτουργίες, τη διαφαινόμενη πιθανότητα απώλειας της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  1. Ανάμεσα στη διαχειριστική αδυναμία – αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής και στην συνεχή επίκληση εκ μέρους της του άλλοθι των εφαρμοζόμενων περιοριστικών πολιτικών από το κεντρικό κράτος, προκειμένου να δικαιολογήσει τη δική της αποτυχία.
  1. Ανάμεσα στις πρόνοιες του Καλλικράτη για νέους θεσμούς δημοκρατίας (Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Διαφάνεια, Λογοδοσία κα) και στο κραυγαλέο θεσμικό έλλειμμα δημοκρατίας, που διαπιστώνεται καθημερινά στο Δήμο Διονύσου.

Η κρίση της δημοτικής αρχής εκδηλώνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι κρίση αξιακή και θεσμική, οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, διαχείρισης και ηγεσίας.

Πρωταρχική ευθύνη μιας νέας δημοτικής αρχής είναι να αποκαταστήσει τάχιστα αυτές τις στρεβλώσεις, αποκαθιστώντας τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Δήμου και δρομολογώντας τις αναγκαίες δράσεις για την ανάταξη και ανάπτυξη του.

Είναι προφανές ότι, η παρούσα δημοτική αρχή αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής και τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών.

Η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει πλέον είναι να αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2014 (δημοτικές εκλογές), προκαλώντας μέχρι τότε τη μικρότερη δυνατή βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου και της Πόλης.

Παναγιώτης Μ. Σταθόπουλος

Οκτώβρης 2012

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york