Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση δημάρχων της παραλιακής ζώνης με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης

aaa009

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 23 Οκτωβρίου μεταξύ του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη και οκτώ δημάρχων της παραλιακής ζώνης από Φάληρο μέχρι Σούνιο και συγκεκριμένα των δημάρχων Μοσχάτου – Ταύρου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Σαρωνικού.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά από σχετικό αίτημα των δημάρχων προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπου με κοινή επιστολή τους από τις 25-7-2012, με αφορμή τις προγραμματικές του δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξέφραζε την πρόθεση να λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, ζητούσαν να ενημερωθούν και να λάβουν διευκρινίσεις για το σχεδιασμό που προωθείται για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε στους δημάρχους ότι η κυβέρνηση πρόκειται να δημιουργήσει την Εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», η οποία θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, «Σε συνέχεια των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και των πρόσφατων δηλώσεων από τις Βρυξέλλες, προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο. Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια ισορροπημένης περιαστικής ανάπλασης με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι δήμαρχοι για το συγκεκριμένο θέμα, ο καθένας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το θέμα των παραλιών στα διοικητικά όρια του δήμου του.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου διατύπωσε πολλές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την ανάπτυξη του Σαρωνικού, καθώς υπάρχει ένα ιδιαίτερα αρνητικό προηγούμενο στην περιοχή, όπου οι τεράστιες αυθαιρεσίες και υπερβάσεις που έχουν γίνει στην παραλία (π.χ. τσιμεντένια πισίνα μέσα στη θάλασσα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort Lagonissi), εκ των υστέρων νομιμοποιήθηκαν, καθώς και για την Εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο», η οποία εύχεται να μην εξελιχθεί σε όργανο αποκλειστικά και μόνο των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ειδικότερα, ο κ. Φιλίππου έθεσε το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές, πράγμα που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για όλες τις κοινότητες του Δήμου Σαρωνικού και ζήτησε οι παραλίες να παραχωρηθούν στους δήμους που ούτως ή άλλως τις διαχειρίζονται, γιατί αυτό θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά θετικό βήμα στην εξέλιξη των όποιων επενδύσεων στις υπόλοιπες δημόσιες εκτάσεις.

Τέλος, ο δήμαρχος Σαρωνικού επεσήμανε στον κ. Μηταράκη ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να κερδίσει τη λαϊκή συναίνεση, αλλά επιλέξει να έχει το λαό απέναντί της, καμία αναπτυξιακή και επενδυτική πολιτική που έχει ως στόχο την ιδιωτικοποίηση των εκτάσεων του δημόσιου, δεν πρόκειται να ευοδωθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york