Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Τα Όχι και τα Ναι του σήμερα, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940

aaa022 Γράφει ο

Νεκτάριος Καλαντζής*

Η επέτειος του Όχι, αφορά την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις επί τελεσιγράφου που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στον έλληνα πρωθυπουργό, συνέπεια της οποίας ήταν η είσοδος της χώρας μας στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την έναρξη του ελληνoϊταλικού πολέμου του 1940.

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά, οι συμβολισμοί της επετείου γίνονται πιο επίκαιροι από ποτέ. Οι νέοι άνθρωποι καλούνται να διαχειριστούν το αύριο αυτού του τόπου, προκειμένου να βγει αυτός από το τέλμα που τον έχουν οδηγήσει οι πολιτικοί της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει καταβάλλει τη χώρας μας, έχει δημιουργήσει μια γενιά νέων και μορφωμένων ανθρώπων, που όμως έχουν οδηγηθεί στην κοινωνική απραξία και την ανεργία, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, όπου στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν τη γενιά των 600 ευρώ. Είναι η γενιά που δεν άκουσε εύκολα Όχι, που όμως τώρα καλείται να πει αυτή τα Όχι σε αυτά που η προηγούμενη γενιά απαντούσε Ναι.

Καλείται η νέα γενιά να πει Όχι στη διαφθορά, τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και πολιτών, την κοινωνική απάθεια και τον μεταπολιτευτικό ΄΄ωχαδερφισμό΄΄ που δημιούργησε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Καλείται να πει Όχι στο εύκολο και αντιπαραγωγικό βόλεμα του δημοσίου, όπως και στον κομματικό συνδικαλισμό, που αποσκοπεί στην προστασία των ημετέρων.

Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να πούνε Όχι στα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης που προσβλέπουν σε ένα κοινό δίχως κρίση, αλλά ομογενοποιημένο ανάλογα με τα συμφέροντα των εργοδοτών τους.

Η νέα γενιά επιβάλλεται να πει Όχι στον φόβο που τείνει να καλλιεργηθεί στην κοινωνία σχετικά με το επαγγελματικό της και οικονομικό της μέλλον.

Να πει Όχι στην απαξίωση που επιδιώκεται από τις ξένες δυνάμεις σε ότι αφορά τη θρησκεία (ανεξαρτήτως δόγματος) και την συνοχή της οικογένειας, που ακόμη στηρίζει οικονομικά και κοινωνικά τους νέους του τόπου μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Να πουν Όχι σε όλα αυτά που κάνουν σήμερα τους νέους ανθρώπους μελαγχολικούς και φοβικούς, αντί δυναμικούς και παραγωγικούς.

Να αρνηθούν όλα αυτά που τους γυρίζουν στο παρελθόν και να κρατήσουν τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην εξέλιξη και στην πρόοδο.

Να πούνε Ναι στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, αφού μόνο αυτοί μπορούν να αλλάξουν τη σημερινή σάπια και διαβλητή κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Να πούνε Ναι σε οτιδήποτε καινοτόμο και καινούργιο, και ας αποτελεί ρίσκο, αφού μόνο έτσι θα προχωρήσει μπροστά η κοινωνία.

Να αισιοδοξούν για το αύριο, παρόλο το δύσκολο σήμερα, αφού το μέλλον ανήκει σε αυτούς.

Οι νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία ζωής σε σχέση με τους παλιότερους, έχουν ένστικτο να γνωρίζουν πότε θα πούνε Ναι και πότε τα Όχι. Θα πρέπει οι παλαιότεροι να παραχωρήσουν χώρο, είτε αυτός λέγεται επαγγελματικός, είτε πολιτικός, είτε κοινωνικός. Η εμπειρία μπορεί να μην αγοράζεται, αλλά και οι φρέσκες ιδέες των νέων δεν αντικαθίστανται.

Η επέτειος του Όχι της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πρέπει να γίνει οδηγός για τα Όχι που πρέπει να πούμε σήμερα, όταν και όποτε πρέπει, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μας υποδουλώσουν, είτε εθνικά, είτε πατριωτικά, είτε οικονομικά.

Οι νέοι άνθρωποι δε πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στο μέλλον, αλλά να το αντιμετωπίσουν, με στόχο το καλύτερο αύριο, μια δικαιότερη και πιο αξιοκρατική κοινωνία, με τους μεγαλύτερούς τους, να αποδεχτούν να τους παραδώσουν την σκυτάλη της συνέχειας, περιβάλλοντάς τους, με την εμπιστοσύνης τους.

*Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης,

http://pallinipress.blogspot.gr/2012/10/28-1940.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york