Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιάννης Οικονομάκος παραβρέθηκε στην πρώτη συνάντηση – ενημέρωση των δημάρχων της Ανατολικής Αττικής με τους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής


Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιάννης Οικονομάκος παραβρέθηκε στην ιδιαίτερα θετική και με χρήσιμα συμπεράσματα πρώτη συνάντηση – ενημέρωση των δημάρχων της Ανατολικής Αττικής με τους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου στο Δημαρχείο Σαρωνικού.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των δημάρχων της Ανατολικής Αττικής προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι μειώσεις των πόρων για τις λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ που φτάνουν σε ποσοστό 50% περίπου τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνδυασμό με η μείωση της ΣΑΤΑ (που αφορά στις επιχορηγήσεις για επισκευές, συντηρήσεις και μικρά έργα) κατά 55% σε σχέση με το 2009 και την τεράστια γραφειοκρατία που έχει επιφέρει ο Καλλικράτης, προκαλούν έντονο προβληματισμό στους δημάρχους και καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την ομαλή λειτουργία των δήμων. Κοινό σημείο των τοποθετήσεων όλων των δημάρχων που έλαβαν το λόγο ήταν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας τόσο σε περικοπές κονδυλίων, όσο και σε συγχωνεύσεις υπηρεσιών (Νομικών Προσώπων, Σχολικών Επιτροπών, Δημοτικών Επιχειρήσεων κτλ), μειώσεις που δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της κεντρικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο κ. Οικονομάκος εκτός από τα γενικά προβλήματα που αναφέρθηκαν, έκανε ειδική αναφορά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας. Ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας ανέφερε πως δεν υπάρχει δυνατότητα πλήρωσης των Περιφερειακών Ιατρείων ακόμη και με έξοδα του Δήμου, ταυτόχρονα μίλησε και για ζητήματα υψίστης σημασίας όπως είναι το θέμα του Ασωπού αλλά και των διοδίων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού και την διοικητική δομή.

Οι δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ζητήματα όπως: χωροταξιακός σχεδιασμός – σχέδια πόλης (τακτοποίηση αυθαιρέτων – πρόστιμα), αποχέτευση, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, θέματα υγείας (λειτουργία Κέντρων Υγείας, παροχές υγείας κ.α.), παραλίες, θέματα παιδείας (έλλειψη σχολικών υποδομών, μεταφορά μαθητών, προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού για λειτουργία παιδικών σταθμών), αυξημένη γραφειοκρατία που προκαλεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεγάλων έργων – Ελεγκτικό Συνέδριο, προβλήματα στην αστυνόμευση της περιοχής κ.α.

Αφού άκουσαν προσεκτικά τις τοποθετήσεις των δημάρχων, οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα υποστηρίξουν τους δήμους στο αίτημά τους να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις στις επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι αν καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι ο κατεξοχήν φορέας που βρίσκεται κοντά στους πολίτες και στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, θα καταρρεύσει και η ίδια η κοινωνία. Στο κλείσιμο της σύσκεψης, όλοι οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει σύντομα να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη συνάντηση και προτάθηκε να προγραμματιστεί το Σεπτέμβριο ημερίδα με πλήρη ατζέντα για τα τοπικά προβλήματα των δήμων της Ανατολικής Αττικής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york