Νέες αναταράξεις προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να προτείνει και τελικά να οδηγήσει στην υπουργοποίηση τους πιο... δικούς του ανθρώπους. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγνοώντας τις εισηγήσεις κορυφαίων και μη στελεχών του, προώθησε στην κυβέρνηση ακαδημαϊκούς από τη Θεσσαλονίκη και προσωπικούς του «φίλους», ερμηνεύεται από πολλούς ως «επίδειξη πυγμής» στο εσωτερικό του κόμματος, που όλα δείχνουν πως δεν θα μείνει... αναπάντητη. Ήδη, η ενόχληση των στελεχών διαπερνά όλα τα επίπεδα στο ΠΑΣΟΚ και πολλοί μιλούν για... «κηπουρούς του Βενιζέλου».
Πρώτη κίνηση ήταν η απόρριψη της πρότασης δύο κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Ανδρέα Λοβέρδου, το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει στην κυβέρνηση με «ό,τι καλύτερο έχει», προκειμένου να συνεχίσει να λογίζεται ως «κυβερνητικό κόμμα». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φρόντισε μάλιστα να την «ντύσει» με θεσμικό μανδύα, μέσα από την επικύρωσή της από το μόνο εκλεγμένο όργανο του ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή, την ΚΟ του.
Αμέσως μετά, η δική του πρόταση για «οριακή εξαίρεση» πρώην βουλευτών από νομούς όπου δεν υπάρχει πια εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση «βενιζελικών» βουλευτών, με αποτέλεσμα να αφήσει εκτός κυβέρνησης στελέχη όπως ο Κώστας Καρτάλης, η Εύα Καϊλή, ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο Δημήτρης Καρύδης και ο Μανώλης Όθωνας.
Στη συνέχεια, δεν προτάθηκαν καν τα «υπερπολιτικά πρόσωπα», όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, που διαρρέονταν όλες τις προηγούμενες μέρες από την Ιπποκράτους, όπως ο Γιώργος Ζαννιάς -που πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να τον θέλει μαζί του στην «εθνική διαπραγματευτική ομάδα» - ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Τάσος Γιαννίτσης.
Και αμέσως μετά, ήρθαν οι προτάσεις του. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης -έκτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ- είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και άνθρωπος με τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί στενές σχέσεις. Από τον ακαδημαϊκό χώρο της συμπρωτεύουσας, εκλογικής περιφέρειας του κ.Βενιζέλου, προέρχεται και ο έτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, για τον οποίο σχολιάστηκε χθες ως και η ίδρυση στο παρελθόν από τον ίδιο της... «Εθνικής Χαρτοθήκης». Και αν οι δυο τους καλύπτονται τουλάχιστον πίσω από τον τίτλο του καθηγητή, διόλου απαρατήρητη πέρασε η τοποθέτηση στην κυβέρνηση ως υφυπουργού Εξωτερικών του διπλωμάτη Δημήτρη Κούρκουλα, αδερφού της «βενιζελικής» Ελένης Κούρκουλα, που τυγχάνει και σύζυγος του Διονύση Παναγιωτάκη, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Καλός φίλος του τελευταίου θεωρείται και ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Γιώργος Βερνίκος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, με επιχειρήσεις στον χώρο των γιοτ, αλλά και αριστερό παρελθόν, που πάει πίσω στην αντιδικτατορική του δράση. Αντιστοίχως, απαρατήρητες δεν πέρασαν από το μικροσκόπιο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ οι καλές σχέσεις του προέδρου με τον Αντιναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Δημήτρη Ελευσινιώτη, υφυπουργό Εθνικής Άμυνας πλέον.
Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν θέλησαν να αντιδράσουν χθες, αναβάλλοντας την όποια κίνηση για αργότερα, με ανθρώπους του περιβάλλοντός τους πάντως, να μην κρύβουν την ενόχλησή τους. Αντιστοίχως, ως κίνηση εναντίον της Άννας Διαμαντοπούλου, ερμηνεύθηκε η συμμετοχή στην κυβέρνηση και μάλιστα στη θέση υφυπουργού Παιδείας του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Πρόκειται για τον έως χθες πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον της, όταν ως υπουργός Παιδείας προωθούσε τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Ο υφυπουργός προτάθηκε βέβαια από την Δημοκρατική Αριστερά, το γεγονός όμως ότι τον αποδέχθηκε πάραυτα ο κ.Βενιζέλος, ξένισε...
Έτσι, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται ήδη το... μέλλον τους στην παράταξη, ενώ η ενόχληση έχει διαπεράσει και κατώτερα κομματικά κλιμάκια. Η σύγκρουση πάντως αναμένεται να... ανασυσταθεί, μαζί με την ανακοίνωση του «Σχεδίου Ανασύστασης της Παράταξης». Για την τελευταία άλλωστε, έχουν σε ανύποπτο χρόνο κατεβάσει «πλατφόρμες» οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, με τα τελευταία γεγονότα να προϊδεάζουν για εντονότερη τώρα υπεράσπισή τους...
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, επιμένουν πως η επιλογή έγινε στη λογική ότι πρόκειται για μία «κυβέρνηση Σαμαρά», όπου το κόμμα πρέπει να συμμετέχει στο πλαίσιο της ευθύνης που του αναλογεί και χωρίς λογικές «ποσότητας». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι επικράτησε η άποψη ότι θα ήταν καλύτερο η ΝΔ να αναλάβει πλέον τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή των «ισοδύναμων μέτρων» που επικαλείται επί μήνες και το ΠΑΣΟΚ να προτιμήσει αναπτυξιακούς τομείς, όπως τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αρνούνται πάντως πως τα πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα υπήρξαν «προσωπικές επιλογές» του προέδρου...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου