Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ο εμπαιγμός με το μέλλον της πόλης της Παλλήνης

KΑΛΑΝΤΖΗΣ

Ο εμπαιγμός με το μέλλον της πόλης της Παλλήνης

Απουσία έργων και διάσταση λόγων και πράξεων στο κλείσιμο του μισού της θητείας της δημοτικής αρχής

Γράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ *

Από την παντελή έλλειψη έργου της σημερινής δημοτικής αρχής στην δημοτική ενότητα Παλλήνης, επισκιάσθηκε η διαβούλευση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της πόλης, στο Οινοποιείο Πέτρου. Οι άξονες που κινήθηκε ο δήμαρχος Παλλήνης περιορίστηκαν ανάμεσα στα «θα» για τα επόμενα χρόνια και την ισοπεδωτική λογική -που συνεχίζεται- και λέει ότι ποτέ και τίποτα δεν έγινε στην Παλλήνη!

Οι δικαιολογίες από τον δήμαρχο, για κρυφά χρέη που εμφανίζονται ανάλογα με την περίσταση και τα οικονομικά στοιχεία που τεχνηέντως παρουσιάζονται, θα έκαναν και έναν άπειρο οικονομολόγο, να αναρωτηθεί αν αυτά που λέγονται από τη δημοτική αρχή προέρχονται από παντελή άγνοια οικονομικής γνώσης ή από αφέλεια, που βλάπτει την λειτουργία του δήμου!

Στο κλείσιμο περίπου του μισού της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, η απουσία έργων και η διάσταση λόγων και πράξεων, έχει προσανατολίσει την επικοινωνιακή στρατηγική προς τους πολίτες, σε μια παρόμοια λογική με αυτή της προεκλογικής περιόδου του 2010, που κινούνταν μεταξύ ατεκμηρίωτων κρυφών χρεών του πρώην δήμου Παλλήνης και μιας κατ’ επίφαση οικονομικής αυτοτέλειας και ευρωστίας του πρώην δήμου Γέρακα...

Πρόλαβε…

Στο ήμισυ της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής Παλλήνης, πρόλαβε να …κλείσει το καινούργιο κολυμβητήριο Παλλήνης, αδυνατώντας να το λειτουργήσει (βρίσκεται ανάμεσα στο νεκροταφείο και τον λόφο Έντισον), με αποτέλεσμα τα παιδιά των οικογενειών της Παλλήνης να αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικά αθλητικά κέντρα.

Πρόλαβε να …κλείσει το παλιό δημαρχείο της πόλης (επικαλούμενη ανακατασκευή του, με ποσά υπέρογκα για τα δεδομένα του κτιρίου) και με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Γέρακα για διάφορα έγγραφα.

Επίσης, πρόλαβε να …ερημώσει την κεντρική πλατεία Παλλήνης, στο δημαρχείο, αφού κλείνοντας τις εκεί υπηρεσίες, ερήμωσαν και τα γύρω καταστήματα, με παράλληλη αδιαφορία για την ανάπλασή της.

Πρόλαβε να πάρει υπογραφές από τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος για την αποχέτευση του δήμου Παλλήνης προς Ψυτάλλεια, για καθαρά κομματικούς λόγους, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα ο υπογράφων να είναι πλέον σπίτι του και οι υπογραφές να είναι υπό αναίρεση, αν όχι ακύρωση… Πρόλαβε δηλαδή να δημιουργήσει εντυπώσεις κι ελπίδες στους κατοίκους της Παλλήνης για λύση στο θέμα της αποχέτευσης, με το πρώτο σκάψιμο έστω στο τέλος της τετραετίας (σύμφωνα με δηλώσεις), για καθαρά εκλογικούς λόγους για τις επόμενες εκλογές.

Μίλησε για αστοχίες και αδιαφορία στο παρελθόν για τα Σχέδια Πόλης, κι επικαλέσθηκε ότι τα επέλυσε ως δια μαγείας, χωρίς να αναφέρει ότι όλα αυτά αποτελούν μια διαδικασία αρκετών προηγούμενων ετών και ότι απλά τώρα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, αφού ακόμη και σήμερα δεν έχει μπει ακόμη ούτε ένα τ.μ. στο Σχέδιο Πόλης.

Πρόλαβε να …αφανίσει σχεδόν όλο το πολιτιστικό κομμάτι της πόλης, με μια απλή σύγκριση: Τι πολιτιστικά δρώμενα και φεστιβάλ γίνονταν, δυο-τρία μόλις χρόνια πρίν, σε σχέση με το σήμερα.

Πρόλαβε να αφήσει στην τύχη της την διεκδίκηση της βίλας Καμπά, στην Κάντζα, από ιδιωτική εταιρεία, που θα αποτελούσε κέντρο τέχνης και πολιτισμού για την πόλη.

Προεκλογική χρονιά

Η καθαριότητα σε πολλές γειτονιές της Παλλήνης, με τα κλαδιά και τα σκουπίδια στον δρόμο, παραμένει αδύνατο σημείο της σημερινής δημοτικής αρχής, ενώ και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, πρόλαβε να …κλείσει το κτίριο του ΚΑΠΗ στην κεντρική πλατεία Παλλήνης, κι έπειτα διέκοψε το λεωφορείο για το υπάρχον ΚΑΠΗ, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την παρουσία των ηλικιωμένων στον χώρο...

Μιλάει για δημιουργία λαογραφικού μουσείου στην Παλλήνη, όταν τα κτίρια που δείχνουν τις ιστορικές καταβολές του Γαργηττού και του Γέρακα, βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, με αδιαφορία του δήμου εδώ και χρόνια (το παρατημένο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού στην πλατεία Γέρακα, τα αρχαία της Παλληνίδος, καθώς και ο χώρος του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στον Σταυρό).

Δεν ολοκλήρωσε ούτε μια παιδική χαρά για τα παιδιά, ενώ δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα με τους χώρους στα σχολεία, αφού τα βαψίματα και οι πρόχειρες επιδιορθώσεις δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, πέραν του υπέρογκου κόστους των εργασιών τους!

Η στασιμότητα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στους χώρους των σχολείων στο Γέρακα με τα containers, κινδυνεύει να «κολλήσει» κι αυτά της Παλλήνης, αφού δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα. Καμία πεζοδρόμηση μέχρι στιγμής στην πόλη, όπως και πλήρης έλλειψη οράματος για ολικές αναπλάσεις ανά γειτονιά.

Όλα τα παραπάνω, επισκιάσθηκαν με δικαιολογίες του δημάρχου Παλλήνης ότι παρέλαβε χρέη και δεν βρήκε τίποτα ολοκληρωμένο στην Παλλήνη! Ακόμη, υποσχέθηκε ότι –εντός του χρόνου ή λίγο αργότερα- θα μπουν οι μπουλντόζες στην Παλλήνη. Τουτέστιν, την προεκλογική χρονιά, με κατασκευή κάποιων πεζοδρομίων για λόγους εικόνας, που όμως θα έχει παρέλθει ταυτόχρονα ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, χωρίς κάποιο έργο για την ανάπτυξη της πόλης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει η Παλλήνη το τρένο της ανάπτυξης και της προόδου.

Η αδιαφορία της σημερινής δημοτικής αρχής Παλλήνης για την πόλη, είναι παροιμιώδης! Άραγε πηγάζει από ανικανότητα ή αποτελεί μέρος της στρατηγικής του …τελευταίου χρόνου; Γεγονός είναι πάντως ότι πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν και της έδωσαν τη διαχείριση και το χρόνο να δημιουργήσει μια υποτίθεται καλύτερη πόλη!

*Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης

ex069a

πηγή εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york