Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

ΓΕΡΑΚΑΣ:ΤΟ ΧΑΝΤΑΚΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ!!!

2388 Του Απόστολου Βολιώτη
Μέλους Ριζοσπαστικής Δράσης Παλλήνης


Την Τετάρτη 30 του Μάη,ο δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθ.Ζούτσος,κάλεσε τους κατοίκους του Γέρακα σε συζήτηση και διάλογο για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου.Είναι μία διαδικασία κατά την οποία όλα τα εμπλεκόμενα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την άμεση συμμετοχή των κατοίκων του Δήμου, διαμορφώνουν και προωθούν προς έγκριση και υλοποίηση ενέργειες και δραστηριότητες για την λειτουργία και ανάπτυξη της περιοχής.Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα,προσδιορίζονται και οι τρόποι και τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες αποτελούν το λεγόμενο "οδικό χάρτη" του Επιχειρησιακού προγράμματος.
Και ενώ τα παραπάνω θεωρούνται βασικές προυποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας,εμείς οι εκατό περίπου Γερακιώτες που συμμετείχαμε, ζήσαμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα  μια αξέχαστη  εμπειρία που προκαλεί θλίψη.
Είδαμε και ακούσαμε τον κ. δήμαρχο να ξοδεύει περισσότερο από μία ώρα σε μία ανούσια παρουσίαση της δραστηριότητας της διοίκησης του Δήμου,αναφερόμενος σε μικροπαρεμβάσεις στην περιοχή μας,ξαναπαρουσιάζοντας τα ίδια και τα ίδια.Αποτέλεσμα ήταν να πάρουν το λόγο ελάχιστοι κάτοικοι οι οποίοι τελικά αναφέρθηκαν ως συνήθως σε μικροπροβλήματα που τους αφορούσαν προσωπικά.
Εξαίρεση υπήρξε η ομαδική παρουσία κατοίκων που ζουν κοντά στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο νεκροταφείο,οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και οι οποίοι αποχώρησαν επίσης ομαδικά, εκνευρισμένοι χωρίς να πάρουν καμμία ουσιαστική απάντηση από τον κ.δήμαρχο.
Δεν θα επιχειρήσω εδώ να κριτικάρω τα αποτελέσματα της πεντάχρονης διοίκησης του κ.Ζούτσου,ειδικά στο Γέρακα,που με μεγάλη προσπάθεια θέλησε να προβάλει.
Δεν θα μιλήσω για την παντελή έλλειψη οράματος για το δήμο μας εκ μέρους της δημοτικής αρχής.
Θα σταθώ μόνο στο κλίμα που ο ίδιος δημιούργησε κατά την διαδικασία της ...διαβούλευσης.Κατά γενική ομολογία,ήταν ένα κλίμα απαξίωσης της διαδικασίας μέσα στο οποίο με περισσή έπαρση και αυταρχική συμπεριφορά, ουσιαστικά απαγόρευσε στους κατοίκους να διατυπώσουν ελεύθερα και δημοκρατικά τις όποιες απόψεις τους όπως έχουν το δικαίωμα να κάνουν.Αλλωστε γιαυτό κλήθηκαν να συμμετάσχουν.Αντίθετα, ο κ.δήμαρχος  επέλεξε να διακόπτει κατά το δοκούν την ομιλία των συνδημοτών όταν θεωρούσε ότι οι απόψεις η οι προτάσεις τους ήταν διαφορετικές από τις δικές του!!! Και επιπλέον με αδικαιολόγητη ανυπομονησία απαντούσε αμέσως σε καθένα ομιλητή ξεχωριστά χωρίς να περιμένει να πάρουν το λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι καταναλώνοντας έτσι τον περιορισμένο χρόνο της διαβούλευσης.
Εφτασε μάλιστα σε σημείο να επιτεθεί σε δημότη με βαρειές εκφράσεις όπως "Είσαι ψεύτης και λασπολόγος" παραγνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και σε δημόσιο χώρο.
Μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία να ειρωνευτεί και τον υποφαινόμενο όταν προσπάθησε να διατυπώσει την αντίθεση του στον τρόπο αντιμετώπισης του συνδημότη , εκστομίζοντας την ερώτηση "Εσύ δικηγόρος του είσαι; Δεν έχεις τον λόγο."
Και είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται ο ίδιος αυτό που κατάλαβαν όλοι οι παριστάμενοι.Οτι δηλαδή ενώ ο συμπολίτης μας απευθυνόταν με την ομιλία του στον δήμαρχο Παλλήνης,εκείνος εξελάμβανε την τοποθέτηση του ομιλούντα  απλώς ως Αθανάσιος Ζούτσος.
Δηλαδή υπέκυπτε στον πειρασμό να θεωρεί την διαφορετική άποψη, προσωπική εναντίον του επίθεση. 
Και φυσικά αυτός ο τρόπος ...επικοινωνίας οδηγεί μαθηματικά σε αποτυχία την προσπάθεια του για αποδοχή και αναγνώριση του έργου του εκ μέρους των δημοτών.
Τελικά η όλη διαδικασία κατέληξε κατά τη γνώμη μου και όχι μόνο, σε φιάσκο και έτσι χάθηκε και ως δυνατότητα ακόμα,η ευκαιρία για λαϊκή συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον αυτού του τόπου.Και αυτό, σε μια εποχή που η δημοκρατική ευαισθησία όλων μας είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και αδήριτη ανάγκη για να αρμενίσουμε αλλιώς.


Πάντως οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες,έχουν και διεύθυνση και ονοματεπώνυμο.Κρίμα!!!

http://dirizpro-gerakas.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis

 
Free Host | lasik surgery new york