Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται, από σήμερα και για έναν μήνα, το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην προστασία και τον καθορισμό των χρήσεων του Υμηττού. Στόχος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που παραχώρησε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, είναι «ο τερματισμός της υποβάθμισης ενός σημαντικού ορεινού όγκου τεράστιας οικολογικής αξίας για όλο το Λεκανοπέδιο».
Στο πλαίσιο αυτό, το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει την αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας, τη σαφή οριοθέτηση των ζωνών προστασίας αλλά και των σχετικών ρυθμίσεων, ενώ προβλέπεται μάλιστα και η θεσμοθέτηση δύο μητροπολιτικών πάρκων στις παρυφές του βουνού. Συγκεκριμένα, η Α ζώνη απόλυτης προστασίας (που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura και στην οποία απαγορεύεται αυστηρά η δόμηση και επιτρέπονται μόνο τα έργα διαχείρισης) επεκτείνεται κατά 25% εις βάρος της Β ζώνης. Έτσι, σε σύνολο των 105.000 στρεμμάτων που καταλαμβάνει ο Υμηττός, η Α ζώνη από 76.000 στρέμματα πλέον επεκτείνεται στα 93.000.
Στη Β ζώνη επιτρέπονται οι γεωργικές δραστηριότητες, η υπαίθρια αναψυχή και η κατασκευή κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ένα σε κάθε δήμο που βρίσκεται στις παρυφές του βουνού), με αυστηρούς συντελεστές δόμησης. Στη Γ ζώνη θεσμοθετούνται χώροι αρχαιολογικής προστασίας, στη Δ ζώνη θα διαμορφωθούν τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων, ενώ τέλος στην Ε ζώνη περιλαμβάνονται ειδικές χρήσεις, όπως είναι η λειτουργία νεκροταφείων. Ειδικές διατάξεις ορίζουν το καθεστώς της θήρας, την απαγόρευση των διαφημιστικών πινακίδων αλλά και τη δυνατότητα κατασκευής κτισμάτων σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
«Φρένο» στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Την επίλυση ενός «σοβαρού, μεγάλης έκτασης και πολύπλοκου» προβλήματος επιδιώκει να επιφέρει το ΥΠΕΚΑ, με την ανάθεση στην Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της ευθύνης καθαίρεσης των διαφημιστικών πινακίδων, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για λόγους αισθητικής, αφού οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στις πινακίδες που προσβάλλουν στην αισθητική του ιστορικού κέντρου. Από το 2000 άλλωστε έχουν γίνει τουλάχιστον 700 δικαστήρια για τον λόγο αυτό.
Ήδη λειτουργεί σχετικός ιστότοπος (www.illegalsigns.gov.gr), όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να καταγγέλλει την ύπαρξη παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν εργασίες καθαίρεσης στην οδό Πειραιώς (από Ομόνοια μέχρι Πέτρου Ράλλη), ενώ θα ακολουθήσει η Πανεπιστημίου και η Σταδίου. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες καθώς και στις διαφημίσεις που βρίσκονται στις ταράτσες ορισμένων κτιρίων.
Προχωρούν τα μέτρα για τον Ασωπό
Το χρόνιο πρόβλημα της πόσης καθαρού νερού για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού φαίνεται να επιλύεται με το μέτρο της υδροδότησης της Θήβας και των Οινοφύτων από νερό που προέρχεται από τον Μόρνο, ένα μέτρο που θα ισχύσει για τα επόμενα τρία χρόνια και θα κοστίσει 5 εκατομμύρια ευρώ (και περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ). Εξάλλου, το αρδευτικό νερό που χρειάζεται η περιοχή πλέον θα εξασφαλίζεται από την Υλίκη.
Σήμερα υπογράφεται επίσης η ΚΥΑ που θεσπίζει τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τις οριακές τιμές εκπομπών των υγρών αποβλήτων, σε αντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης, καταργείται η απόφαση του 1969, που χαρακτηρίζει τον Ασωπό ως «δέκτη λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων», ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ενώ όλες οι ενέργειες θα παρακολουθούνται από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης.
Στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται και το Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα, που θα αναλαμβάνει ελέγχους και δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την ενδυνάμωση των περιβαλλοντικών ελέγχων και την τήρηση των περιβαλλοντικών προτύπων.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου