Νεκτάριος Καλαντζής*
Πολιτικό εφαλτήριο για ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές απετέλεσαν τα αποτελέσματα της κάλπης της 6ης Μαΐου. Το βασικό μήνυμα που δόθηκε από τους πολίτες ήταν η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στα δύο μεγάλα κόμματα, με ταυτόχρονη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Η υφιστάμενη οικονομική κρίση, με την επερχόμενη κοινωνική ανέχεια, δημιούργησε στην κοινωνία ένα ΄΄ρεύμα΄΄ αποδοκιμασίας προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ιδίως για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση Παπανδρέου. Η ΄΄εκδίκηση΄΄ από τις δυναμικές ηλικίες των 18 έως 45 ετών, αν δεν επέφερε το τέλος του δικομματισμού, σίγουρα το απειλεί με την εξαφάνισή του, ως αποτέλεσμα της ανεργίας των νέων κάτω των 23% στο 53% (ρεκόρ Ε.Ε.), με πάνω από ένα εκατομμύριο επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους (πολύ μεγαλύτερο το πραγματικό ποσοστό). Η απάντηση των νέων ανθρώπων απέναντι στη ΄΄γενιά του Πολυτεχνείου΄΄ που έφερε αυτή την κατάντια , όπως καταγράφηκε μέσω της ψήφου τους, ήταν να βγάλουν πρώτο κόμμα στην προτίμησή τους το ΣΥΡΙΖΑ, με δεύτερο να κοντράρεται ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η ΝΔ ακολούθησε στην προτίμηση των νέων, με το ΚΚΕ να έπεται και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πολύ πίσω, τιμωρώντας με αυτό τον τρόπο την κυβερνητική πολιτική που άσκησε τα τελευταία χρόνια (δεκαετίες, με την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και τη διόγκωση του κράτους), βάζοντας ταφόπλακα στις προοπτικές και τα όνειρα της νέας γενιάς του τόπου.
Πέρα από την κοινωνιολογική ανάλυση που μπορεί να έχει η ψήφος της 6ης Μαΐου σε Χρυσή Αυγή κυρίως, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, οι νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου αποτελούν την κρισιμότερη αναμέτρηση, αφού η ψήφος καθίσταται περισσότερο από ποτέ υπεύθυνη για το πού θα κινηθεί η χώρα την επόμενη δεκαετία.
Οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής εξέλεξαν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, πλην των 3Β (πρώτη η ΝΔ), εκλέγοντας δεύτερο κόμμα πότε τη ΝΔ και πότε τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ανάλογα με το δήμο). Βουλευτές των μεγάλων κομμάτων πήραν μόλις των 1/3 των σταυρών που είχαν πάρει στις προηγούμενες εκλογές και προσωπικές επιλογές υποψηφίων βουλευτών των προέδρων των δύο κομμάτων, βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις των ψηφοδελτίων τους. Οι κομματικές οργανώσεις αδυνατούσαν να κατευθύνουν τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους, με το πάζλ στον γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Αττικής να συμπληρώνεται με μικρή μεν ανανέωση προσώπων στις εκλόγιμες θέσεις, με αλλαγή δε των εσωκομματικών δυνάμεων σε σχέση με το παρελθόν.
Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο του bonus των 50 εδρών, θα αυξήσει πολύ την εκλογική επιρροή του πρώτου κόμματος στην Αττική, σε αναντιστοιχία πιθανόν με το ποσοστό που θα καταγράψει. Ο θρίαμβος των Αντιμνημονιακών κομμάτων στην Ανατολική Αττική, το υψηλότατο ποσοστό της Χρυσής Αυγής, καθώς και το αποτέλεσμα έκπληξη ορισμένων άγνωστων μέχρι πριν κομμάτων, όπως η Δράση και η Δημιουργία Ξανά (που συνενώνονται πλέον), ταρακούνησε την καθεστηκυία τάξη των πολιτικών ανθρώπων στην περιοχή.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν συγκεκριμένα διλήμματα πλέον για τις κάλπες της 17ης Ιουνίου, που θα διαχωρίζει την ψήφο ανάμεσα στην φιλοευρωπαϊκή ή μνημονιακή πολιτική κατ΄άλλους και στο αντιμνημονιακό μπλοκ που μπορεί να επιφέρει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τα διλήμματα όσο φτάνουμε κοντύτερα στις εκλογές θα τεθούν από τους πολιτικούς σχηματισμούς με στόχο να απαντηθούν μέσω της ψήφου τους από τους αποδέκτες-πολίτες.
Η ψήφος μας θα κρίνει το αύριο του τόπου και η Περιφέρειά μας γίνεται πλέον από τις ισχυρότερες πανελλαδικά, ικανή να γείρει την πλάστιγγα κατά πολύ, για το πρώτο κόμμα που θα εκλεγεί. Την 17η Ιουνίου, θα επικρατήσει η ψήφος με συναίσθημα ή με λογική; Η ψήφος της αγανάκτησης και της διαμαρτυρίας ή της σύνεσης και της σταθερότητας; Η απάντηση σε αυτά τα διλήμματα θα έρθει από τους πολίτες στις κάλπες, με τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, να διαφέρει από το παρελθόν, με φόβο για ένα αβέβαιο μέλλον.
*Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου