Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Μια....αδέσποτη αέρια μάζα ευθύνεται για το ξαφνικό φθινόπωρο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις αποδίδονται σε ένα είδος «σκωτσέζικου ντους» στην ατμόσφαιρα, καθώς -όπως εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής, Θεόδωρος Καρακώστας- «ένας κυματισμός στην ανώτερη ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί μία ψυχρή αέρια μάζα της κεντρικής Ευρώπης, η οποία μεταφέρθηκε νότια και έφτασε μέχρι τη δική μας περιοχή. Η σύγκλιση των ψυχρών αέριων μαζών με τις προϋπάρχουσες θερμές και ζεστές, είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και τις αστραπές και τους κεραυνούς».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το σύστημα αυτό, αφού παρέμεινε στον χώρο μας αρκετά και επηρέασε τον καιρό της περιοχής, ρίχνοντας τη θερμοκρασία τόσο χαμηλά, τώρα αρχίζει να αποδυναμώνεται και να κινείται βορειανατολικά, με αποτέλεσμα να αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού που θα γίνει αισθητή από σήμερα το βράδυ.

Ωστόσο, υπάρχει μία πιθανότητα προς την Τετάρτη ο καιρός να χαλάσει και πάλι, λόγω της επίδρασης ενός ακόμη συστήματος- όμως αυτό δεν θα είναι τόσο έντονο όσο το προηγούμενο, συνεπώς δεν θα υπάρξει παρόμοια κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ενώ στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία άναψαν πάλι τα καλοριφέρ και τα τζάκια. Στις ορεινές περιοχές του Μετσόβου και της Βωβούσας ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 3 βαθμούς Κελσίου και στα ορεινά των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς τους 4.

Προς το παρόν, πάντως, τα πρώτα «προ-καλοκαιρινά» χιόνια έπεσαν λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στον Παρνασσό. Οι πρώτες νιφάδες άρχισαν να πέφτουν αργά χθες το βράδυ και μέχρι σήμερα το πρωί ένα λευκό «σεντόνι» σκέπασε τις κορυφές του βουνού.

Και στην Αττική όμως, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο ουρανός είναι βαρύς και από χθες βρέχει κατά διαστήματα, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις, είναι τα κύρια στοιχεία του καιρού στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και τα Τμήματα Τροχαίας των Αστυνομικών Διευθύνσεων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης εφιστούν την προσοχή των οδηγών λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος σε ορισμένες περιοχές.

Αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Κεντρική Μακεδονία. Τα ξημερώματα, στη Θεσσαλονίκη η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν 11 βαθμοί Κελσίου. Λίγο μακρύτερα, στις Σέρρες, η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί όμως το βράδυ θα φτάσει τους 12, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Ο καιρός είναι συννεφιασμένος και το ενδεχόμενο καταιγίδας είναι ανοιχτό, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας του νομού Σερρών Γιώργο Παπαδόπουλο.

Μετά τις χαμηλές θερμοκρασίες στηΔυτική Μακεδονία, απόψε αναμένεται βελτίωση του καιρού, ενώ δεν σημειώθηκαν έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Στη Θεσσαλία, έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν τον νομό Λάρισας, ωστόσο -μετά τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες- η βροχή των ημερών αυτών θεωρείται ευεργετική από τους αγρότες. Προβλήματα δεν αναφέρθηκαν στον νομό Τρικάλων.

Στην Ήπειρο, πάλι ο καιρός έχει δύο πρόσωπα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας. Μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας υπάρχουν μεταξύ ορεινών και παραθαλάσσιων περιοχών, με σαφές προβάδισμα των δεύτερων. Από απόψε αναμένονται καταιγίδες στα ορεινά και στη συνέχεια βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας.

http://www.ethnos.gr/r.asp?pubid=636589590 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york