Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Γιάννης Πατίλας: Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ανοχής των κατοίκων για την αδιαφορία και την απραξία των διοικούντων της Παλλήνης

IMG_4187

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Τ.Δ.Σ.

Θεωρώ ότι το Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης έχει πλέον την ευθύνη της πόλης μας, διότι αυτό ουσιαστικά εκπροσωπεί και αυτό πρέπει να δει τα προβλήματα, να τα μελετήσει, να προτείνει λύσεις και να επιδιώξει αποφασιστικά την επίλυση τους.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ανοχής των κατοίκων για την αδιαφορία και την απραξία των διοικούντων αυτής της πόλης. Έχουμε πλέον νέα διοίκηση με πολλές υποσχέσεις και εμπειρία.

Τέλος το κακό χθες, αρχίζει το σήμερα. Έχετε υποχρέωση και καθήκον να αλλάξετε την πόλη και την καθημερινότητα της. Αν νοιώθετε ότι δεν μπορείτε να την μεταμορφώσετε σε πραγματική πόλη ή ζητήστε βοήθεια από ειδικούς ή παραιτηθείτε. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Εκλεγήκατε για προσφορά στην πόλη και όχι για ατομικές προβολές και επιδιώξεις.

Και εσείς κύριε δήμαρχε -Θ. Ζούτσο- έχετε υποχρέωση να αξιολογήσετε την κατάσταση του ανθρωπίνου δυναμικού και αναλόγως να βοηθήσετε το Τ.Δ.Σ. με τεχνική υποστήριξη ώστε να διαμορφωθεί πρόταση ανασχεδιασμού της πόλης με καταλυτικές και τολμηρές παρεμβάσεις. Χωρίς τόλμη η πόλη θα παραμείνει κακέκτυπο πόλης και ποτέ δεν θα αναπτυχθεί.

Αποσπασματικές παρεμβάσεις και μπαλώματα δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειάζεται ένας γενικότερος και ολοκληρωμένος ανασχεδιασμός της Παλλήνης.

Αυτό το πλάνο θα προσπαθήσω να δώσω επιγραμματικά και με βάση αυτό να γίνει συζήτηση, μελέτες και προτάσεις από το Τ.Δ.Σ.

Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο ανασχεδιασμού που θα προκύψει να μπει σε εφαρμογή σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και όχι να μείνει στα συρτάρια σας.

Διαπιστώσεις:

Σήμερα πλην του βασικότερου προβλήματος της αποχέτευσης η Παλλήνη στερείτε από:

• Πεζοδρόμια

• Πεζοδρόμηση δρόμων

• Πράσινο γενικώς

• Κυκλοφοριακό

• Χώρους αναψυχής

• Χώρους στάθμευσης

• Αστυνόμευση

• Εμπορικότητα της πόλης

• Δημοτική συγκοινωνία

• Ολοκλήρωση εντάξεων περιοχών στο σχέδιο

 

Το πακέτο αυτών των παραμέτρων ελλείψεων δυσκολεύει την καθημερινότητα του πολίτη στην πόλη μας.

Όλα τα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα και άχρηστα γιατί είναι στενά (μέχρι 0.90μ) και κατειλημμένα από αυτοκίνητα, δέντρα, κάδους απορριμμάτων, σκουπίδια, πινακίδες κλπ. Είναι απαγορευτική η κυκλοφορία πεζών, ατόμων με ειδικές ανάγκες και τρίτης ηλικίας.

Στους δρόμους τρέχουν μόνιμα λύματα βόθρων.

Πεζοδρόμηση δεν υπάρχει. Ουσιαστικά μόνο η Σαλαμίνος είναι πεζόδρομος (εθνική τράπεζα) στην οποία επιτρέπονται όλα. Προβλήματα δημιουργεί παρά εξυπηρετεί.

Πράσινο δεν υπάρχει ούτε στους δρόμους, ούτε στα προκήπια (πρασιές) των οικοπέδων.

Πάρκο κανένα, το πάρκο του λόφου αναξιοποίητο και εγκαταλειμμένο που χρησιμοποιείτε μόνο για φασολάδα και αετούς τη Καθαρή Δευτέρα.

Η κυκλοφορία οχημάτων στην πόλη δεν έχει αρχή και τέλος. Ο καθένας κυκλοφορεί όπως θέλει και παρκάρει όπου θέλει. Δικαιολογημένα εν μέρει, αφού χάθηκε ο σεβασμός στην πόλη και η ανάγκη τον υποχρεώνει κάπως να κινηθεί και να παρκάρει.

Δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος στάθμευσης. Ούτε δημοτικός, ούτε ιδιωτικός.

Έχουμε και αστυνομικό τμήμα και δημοτική αστυνομία χωρίς να έχουμε αστυνόμευση και περιπολίες (νυχτερινές και ημερήσιες).

Νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ. Και έλλειμμα υπάρχει και πρόβλεψη δεν υπάρχει για την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού. Την επόμενη δεκαετία θα διπλασιαστούν τουλάχιστον. Η αύξηση του πληθυσμού από μόνη της θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα αν δεν ληφθεί υπ'οψιν σοβαρά από τώρα.

Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν σε μια ολοκληρωμένη μελέτη αναμόρφωσης της πόλης.

Τι πρέπει να γίνει:

Αύξηση του πλάτους όλων των πεζοδρομίων σε 2 έως 2.5 μ από την μια ή τις δύο πλευρές ανάλογα με το πλάτος του δρόμου και τις προβλέψεις της κυκλοφοριακής μελέτης.

Θέσεις στάθμευσης από τη μία πλευρά.

Δεντροφύτευση όλων των πεζοδρομίων.

Υποχρεωτική δεντροφυτευση όλων των προκηπίων των οικοπέδων με εργασία και δωρεάν δέντρα από τον δήμο.

Μία είσοδο αυτοκινήτου για κάθε πρόσοψη οικοπέδου και όχι όλο το οικόπεδο.

Δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης με αγορά ή ενοικίαση ανοικοδόμητων οικοπέδων.

Πεζοδρόμηση δρόμων με δεντροφυτευση και ενεργοποίηση της υπάρχουσας οδού Σαλαμίνος.

Πεζοδρόμηση της οδού Εθνικής Αντίστασης από Λ. Μαραθώνος εώς Λεονταρίου

Πεζοδρόμηση της Γρηγ.Έ από βυζαντίου έως μαραθώνος

Να απαγορευτούν τα φορτηγά από εθνικής αντίστασης.

Πεζοδρόμηση της Λ. Μαραθώνος από εθνική τράπεζα (παλλάδος Αθηνάς) έως το γήπεδο.

Κατεδάφιση του δημαρχείου που είναι και παράνομο και επικίνδυνο αφού είναι χαρακτηρισμένο κόκκινο από τους σεισμούς.

Ανάπλαση όλου του χώρου από το δημαρχείο (Μαραθώνος) Δημοτικά Ιατρεία -εθνικής αντίστασης- και δημοτικού σχολείου με πεζοδρόμηση των ενδιάμεσων δρόμων.

Αξιοποίηση του πύργου σε δημοτική καφετέρια.

Απομάκρυνση του νηπιαγωγείου από τον παραπάνω χώρο της πλατείας

Ανασχεδιασμός της παιδικής χαράς της πλατείας

Τριώροφο υπόγειο χώρου στάθμευσης στον χώρο μεταξύ δημαρχείου και δημοτικού σχολείου

Η Λ.Μαραθώνος προς το παρόν να περιοριστεί σε μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και οι δύο λωρίδες που θα καταργηθούν να γίνουν θέσεις στάθμευσης ελεγχόμενες από το δήμο. Έτσι θα περιορισθεί και η κίνηση στη Μαραθώνος από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Η Λ.Μαραθώνος τα Σαββατοκύριακα να παραμένει κλειστή με ανάλογη κυκλοφοριακή ρύθμιση και ενημέρωση και να αποδίδεται στους κατοίκους για ψυχαγωγία

Να γίνει περιφερειακός δρόμος είτε νότια είτε βόρεια της Παλλήνης ώστε να γίνει ευκολότερο το σχέδιο πεζοδρόμησης της Μαραθώνος

Απαλλοτρίωση οικοπέδων για πράσινο και χώρους αναψυχής όπως τα 22 στέμματα του Μπόμπολα στη Λεονταρίου και το οικόπεδο του ΟΣΚ (άχρηστο) επίσης στη Λεονταρίου.

Να απομακρυνθεί το νεκροταφείο και να εγκατασταθεί στον ορεινό όγκο Πεντέλης με παράλληλη συχνή σύνδεση με δημοτική συγκοινωνία. Δεν είναι δυνατόν νεκροταφείο να βρίσκεται στην καρδιά Αθλητικού κέντρου.

Ο νέος δήμος να αποκτήσει μία ποδοσφαιρική ομάδα και να χρησιμοποιεί το γήπεδο Γέρακα ώστε ο χώρος της Παλλήνης να γίνει χώρος άθλησης για τους κατοίκους της Παλλήνης.

Να απομακρυνθούν τα απορριμματοφόρα από το γήπεδο σε άλλη θέση στον ορεινό όγκου Πεντέλης.

Να αξιοποιηθεί με ανάπλαση ο χώρος από Λόφο Εντισον εως νεκροταφείο (αφού απομακρυνθεί το νεκροταφείο) και όλα μαζί να γίνουν ένα τεράστιο πάρκο.

Να παραμείνουν και να εγκατασταθούν νέες υπηρεσίες εντός Παλλήνης ώστε να αναπτυχθεί η εμπορικότητα της πόλης και όχι να μεταφερθούν όλες στο Γέρακα όπως διαφαίνεται.

Να καταγραφούν καινά αξιοποιηθούν τα δημοτικά κτήματα

Να περιπολείται η πόλη ιδίως τη νύχτα από περιπολικά δημοτικής αστυνομίας και ΕΛΛΑΣ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι να υποχρεωθούν να φέρουν προτάσεις βελτίωσης της πόλης από τον Δήμαρχο.

Το Τ.Δ.Σ. να εκδίδει μηνιαίο δελτίο τύπου με τα πεπραγμένα του και τις προτάσεις των δημοτικών συμβούλων ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη γνώση τι γίνεται και ποιος δουλεύει.

Ο πρόεδρος του Τ.Δ.Σ. να αναθέτει θέματα στους συμβούλους και αυτοί να φέρνουν προτάσεις και εισηγήσεις.

Η εξέδρα να καταργηθεί στις παρελάσεις, μόνο αλαζονεία καλλιεργεί. Επίδειξη μόνο με προβολή έργου και όχι με πασαρέλα.

Να καθιερωθεί αξιολόγηση των δημοτικών συμβούλων με κάποιο τρόπο ώστε να αντιληφτούν τον ρόλο τους και να προσπαθήσουν περισσότερο.

Να ενωθούν οι περιφερειακοί σύλλογοι σε έναν ισχυρό και να δοθούν γραφεία από τον δήμο και τεχνική υποστήριξη.

Τα σχολικά λεωφορεία να παρκάρουν εκτός κέντρου πόλης.

Να διαπλατυνθούν όλοι οι στενοί δρόμοι.

Να γίνουν αποτμήσεις σε γωνίες που εμποδίζουν την ορατότητα.

Να ξηλωθούν όλες οι επικίνδυνες πινακίδες στους κεντρικούς δρόμους είτε διαφημιστικές είτε φωτισμού είτε χαμηλές ακαλαίσθητες είτε παράνομες.

Η τοποθέτηση των πάσης φύσεως πινακίδων να εποπτεύονται από τον δήμο τόσο για το σημείο όσο και για την αισθητική τους.

Επιμέτρηση όλων των καλυμμένων χώρων για δημοτικά τέλη. Υπάρχει αυθαιρεσία, κατάχρηση και αδικία. Πληρώνουν λίγοι και για λίγα τετραγωνικά.

Έλεγχος και αυστηρά πρόστιμα για αυτούς που αμελούν για τη ροή των βόθρων στους δρόμους αλλά και για αυτούς που τα έχουν συνδέσει με το δίκτυο όμβριων.

Να ιδρυθεί γραφείο (πέραν από το συνήγορο του πολίτη) παραπόνων προβλημάτων και προτάσεων για τον πολίτη. Όχι κυτίο παραπόνων αλλά γραφείο με υπεύθυνο άνθρωπο ώστε να μπορεί να αξιολογεί και να προτείνει λύσεις.

Το Τ.Π.Σ. να πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις με γειτονιές, συλλόγους και φορείς της πόλης, ώστε να συγκεντρώνει προβλήματα και απόψεις.

Η εμπορικότητα της πόλης είναι χαμηλή σε σχέση με τα υψηλά ενοίκια. Θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από το Τ.Δ.Σ. στους κατοίκους να προτιμούν καταστήματα της περιοχής.

Αυτές είναι λίγες προσωπικές μου σκέψεις και προτάσεις. Πιστεύω ότι μπορούν να εκτιμηθούν, να αξιολογηθούν και να μπουν σε ένα πρόγραμμα υλοποίησης βάσει ενός γενικότερου ανασχεδιασμού της πόλης.

Τέλος για το καλό του ενιαίου δήμου πρέπει να τελειώνουμε με τους πάσης φύσεως ψιθύρους και τις διχαστικές φωνές τύπου Δ. Καρρά. Αυτά είναι δική σας ευθύνη κύριε Δήμαρχε και με την ανοχή σας γίνονται, και με αυστηρές συστάσεις σας πρέπει να σταματήσουν.

Γιάννης Πατίλας
Δημότης Παλλήνης

23/5/2012

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york