Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Συνάντηση Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.Δι με αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Δήμου Παλλήνης

065

Συνάντηση με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παλλήνης, είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδης, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων και το ζήτημα της αποχέτευσης. Στη συνάντηση παρέστησαν ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Παν. Μερτύρης, ο αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Νεκτ. Καλαντζής, ο δημ. σύμβουλος και πρ. πρόεδρος της Κοινότητας Ανθούσας Τρ. Κουτσικούρης και οι επίσης δημ. σύμβουλοι Αργ. Βασιλόπουλος, Αρ. Βίτσιος, και Κ. Μήλας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Να σας ευχαριστήσω κατ' αρχάς για την παρουσία σας εδώ. Σας καλέσαμε για να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα το οποίο ξέρουμε ότι απασχολεί τοπικά και απασχολεί έντονα και αυτό είναι το θέμα της αποχέτευσης.

Νομίζω ότι ενδεχομένως έχετε λάβει γνώση μιας κοινής ανακοινώσεως η οποία εξεδόθη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Υποδομών και η ανακοίνωση αυτή αναφέρεται βεβαίως σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αποχέτευση στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, ειδικά όμως σήμερα εκείνο το οποίο αξίζει τον κόπο να πούμε παραπάνω είναι για την αποχέτευση κι εκείνο το κομμάτι το οποίο αφορά το Δήμο Παλλήνης.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι αφού γίνουν ορισμένες πρόσθετες βελτιώσεις οι οποίες χρειάζονται στις μελέτες που ήδη έχει ετοιμάσει η ΕΥΔΑΠ - και μιλώ για κάποιες μικροδιορθώσεις σε ορισμένα επιμέρους σημεία - στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αυτές οι μελέτες πρόκειται να υποβληθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως ξέρετε είναι εκφρασμένη η θέση του Υπουργείου Υποδομών, του δικού μας Υπουργείου, ότι από τη στιγμή που κάτι είναι τεχνολογικά δυνατό να γίνει, να γίνεται.

Αναφέρομαι σε μια θέση αρχής ότι αν έχουμε τη δυνατότητα να παροχετεύσουμε τα λύματα οποιασδήποτε περιοχής και να τα πάμε με κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο στην Ψυτάλλεια, τότε αυτή είναι μια λύση που το Υπουργείο Υποδομών την προτιμάει, από τη λύση του να φτιάχνουμε τοπικά ΚΕΛ (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων).

Βεβαίως δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι τεχνικά εφικτό για όλες τις περιοχές. Το ζήτημα του αν κάτι είναι ή δεν είναι τεχνικά εφικτό, είναι προφανές ότι δεν είναι μια πολιτική αλλά μια τεχνική συζήτηση. Και την τεχνική συζήτηση αυτή, την κάνει ο αρμόδιος φορέας.

Ο αρμόδιος φορέας που είναι η ΕΥΔΑΠ πήρε θέση ως προς αυτό, λέει ότι σε ό,τι αφορά το Δήμο Παλλήνης είναι δυνατή και εφικτή η σύνδεση με την Ψυτάλλεια και έχει εκπονήσει τις αντίστοιχες μελέτες. Είμαι πολύ ευτυχής να πω ότι και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναλάβει πλέον τη δέσμευση με την υποβολή των μελετών αυτών να προχωρήσει σε εντάξεις του έργου, προκειμένου να υπάρξει η χρηματοδότησή του.

Με αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις λύνεται ένα θέμα το οποίο απασχολούσε αρκετά την περιοχή. Μπορώ να πω ότι λύνεται ένα θέμα το οποίο είχε σταματήσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα διότι ενδεχομένως υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις. Πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη για την οποία ενημέρωσα τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες κατ' αρχήν της Νέας Δημοκρατίας, είμαι όμως σε επαφή και με τον Δήμαρχο κ. Ζούτσο».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε μόνο για Παλλήνη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη φάση αυτή μιλάμε για την Παλλήνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε Παλλήνη εννοείτε όλο τον καλλικρατικό Δήμο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοούμε όλο τον καλλικρατικό Δήμο και ένα τμήμα του Δήμου Παιανίας, και συγκεκριμένα των Γλυκών Νερών. Αυτό καλύπτει η μελέτη της ΕΥΔΑΠ και είναι εφικτό να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Αυτό σημαίνει ότι θα προηγηθεί της νομοθέτησης του Κορωπίου και για τον Σαρωνικό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν με ρωτάτε για τον Δήμο Σαρωνικό, είναι επίσης δρομολογημένος. Είναι, θα σας έλεγα, κατά τι μπροστά. Είναι κατά τι μπροστά υπό την έννοια ότι οι μελέτες εκεί είναι πολύ πιο ώριμες, η παρέμβαση που πρέπει να γίνει στις μελέτες εκεί είναι τελείως επιμέρους, δηλαδή πρέπει να γίνει εναρμόνιση κάποιων στοιχείων, αλλά είναι πολύ λιγότερο. Όμως μην παρεξηγηθώ και της Παλλήνης είναι πολύ ώριμες, αλλά θα σας έλεγα είναι μισό βήμα πιο μπροστά ο Δήμος Σαρωνικού και για το Δήμο Σαρωνικού υπάρχει η ίδια δέσμευση. Επομένως και ο Δήμος Σαρωνικού θα ενταχθεί και θα παροχετευτεί στην Ψυτάλλεια και θα ενταχθεί χρηματοδοτικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τώρα σε ό,τι αφορά το άλλο ΚΕΛ η απάντηση εκεί είναι η εξής: εκεί θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και των Δήμων ενδεχομένως στην κατεύθυνση του να εξεταστεί πια μετά την αφαίρεση των λυμάτων του Δήμου της Παλλήνης, ποια είναι η βέλτιστη λύση για το ΚΕΛ της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για το Πλατύ Χωράφι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλώ και για το Πλατύ Χωράφι, το οποίο όπως ξέρετε θα έπαιρνε και τα λύματα της Παλλήνης. Τώρα εφόσον τα λύματα της Παλλήνης αφαιρούνται, ενδεχομένως θέλει να επικαιροποιηθεί ο σχεδιασμός που έχει γίνει για την περιοχή εκείνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Αφού έχει παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απλώς ενδεχομένως να έχουμε ευκολότερες δυνατότητες εκεί, μπορούμε να κάνουμε κάτι πιο ελαφρύ, αφού είναι μικρότερη η ανάγκη για τη διαχείριση των λυμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα έχει λιγότερες αντιδράσεις προφανώς από την τοπική κοινωνία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ελπίζω λιγότερες αντιδράσεις και ελπίζω και λιγότερο κόστος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μια σειρά προτεραιότητας;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά θα πάνε ουσιαστικά μαζί. Θα ενταχθούν περίπου άμεσα. Δηλαδή ο Σαρωνικός και η Παλλήνη θα ενταχθούν περίπου άμεσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μετά ακολουθεί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το άλλο είναι ενταγμένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Κορωπί, Παιανία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Πλατύ Χωράφι είναι ενταγμένο, απλώς χρειάζεται να γίνει μια διόρθωση. Δεν αλλάζουμε τίποτε εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις για τις περιβαλλοντικές μελέτες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμένα με ενδιαφέρει να μην έχουμε απώλεια χρημάτων. Γιατί όπως ξέρετε έχουμε δεχτεί και στο παρελθόν μια κριτική ότι με αυτή την επικαιροποίηση υπάρχει ένας κίνδυνος να χαθούν κονδύλια. Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και της ΕΥΔΑΠ έχουν γίνει τα απαραίτητα που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου και να λυθεί το ζήτημα και να μην υπάρξει απώλεια κονδυλίων. Από εκεί και πέρα θα πρέπει ο άλλος εμπλεκόμενος φορέας που είναι ο φορέας ένταξης – δηλαδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος - να κάνει τη δουλειά του, ώστε να γίνουν όλα γρήγορα και με τον τρόπο που πρέπει, ώστε να μην έχουμε οποιοδήποτε ζήτημα. Και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει η ΕΥΔΑΠ η επόμενη Διοίκηση, γιατί αφού η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται ποιος μας λέει ότι αύριο δεν θα πει κάτι άλλο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φαντάζομαι ότι δεν έχει νόημα αυτό υπό την έννοια ότι ακριβώς πλέον υποβάλλονται ολοκληρωμένες μελέτες και πάνε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν φαντάζομαι ότι θα υπάρχει τέτοια άφρων Διοίκηση ώστε να δεχτεί να χάσει χρηματοδοτήσεις για κάποιο λόγο που θα είναι ακατανόητος. Δηλαδή θα έχουν υποβληθεί μελέτες, οι μελέτες θα είναι ολοκληρωμένες, ώριμες, ενταγμένες, θα προχωράνε στη διαδικασία της χρηματοδότησης και θα υπάρξει μια Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για οποιοδήποτε λόγο, είτε ιδιωτική είτε δημόσια είτε διαφορετική από αυτή που είναι τώρα, που θα αρχίσει τη διαδικασία αυτή από την αρχή. Θέλω να τονίσω ότι εμείς δεν ξεκινήσαμε καμία διαδικασία από την αρχή, εμείς εκείνο το οποίο στην πραγματικότητα κάναμε είναι ότι επιταχύναμε μια διαδικασία προκειμένου να καταλήξει. Και αυτή τη διαδικασία δεν την κλείσαμε με προαποφασισμένες πολιτικά τεχνικές επιλογές. Αφήσαμε την ΕΥΔΑΠ, ως τον αρμόδιο τεχνικό φορέα, να κάνει αυτό το οποίο θεωρούσε ότι είναι καλό να κάνει από τεχνικής πλευράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο το κάνει με 15 χρόνια καθυστέρηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μην απολογηθώ για τη 15ετία. Να ελπίσουμε απλώς ότι όλα θα πάνε καλά και θα λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα.

Π. ΜΕΡΤΥΡΗΣ (Επικεφαλής Μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Παλλήνης): Θέλουμε από την πλευρά μας σαν Παράταξη να ευχαριστήσουμε τον κ. Υπουργό για τη μέγιστη προσφορά του στο συγκεκριμένο έργο γιατί αυτό αποτελεί για την περιοχή μας έργο ζωής. Οπότε θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε και δημόσια και ελπίζουμε στην ευτυχή κατάληξη της όλης προσπάθειας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα θα πάνε καλά. Να ‘στε καλά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york