Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους Σαμαράς – Βενιζέλος



Αποφεύγουν τις καθαρές θέσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, λόγω ίσως και των προεκλογικών αναγκών των κομμάτων τους και ελλείψει ενός πραγματικά οργανωμένου δημόσιου διαλόγου και πραγματικών debate.

Η αυτοδυναμία εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ένα πολύ μακρινό έως και απίθανο ενδεχόμενο, ενώ και η πρόταση Αλέξη Τσίπρα για «κυβέρνηση της αριστεράς» κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, πολύ περισσότερο δε απορρίπτεται με κατηγορηματικό τρόπο από τους δύο αποδέκτες της, την Αλέκα Παπαρήγα και τον Φώτη Κουβέλη. Τα νερά ταράζει ακόμη περισσότερο η χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή που ναι μεν τάσσεται καθαρά υπέρ της ενίσχυσης του Αντ. Σαμαρά και της ΝΔ, πλην όμως αποφεύγει να αναφερθεί στην αυτοδυναμία, ενώ με την τοποθέτησή του υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και της κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας, ουσιαστικά τάσσεται κατά των επαναληπτικών εκλογών σε περίπτωση αυτοδυναμίας.

Την ίδια στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος παλινωδεί και εμφανίζεται σε καθημερινή σχεδόν βάση με διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ έχει φτάσει στο σημείο να απεκδυθεί για τον εαυτό του το αξίωμα του πρωθυπουργού. Εγκλωβισμένος από την αρχική τοποθέτηση Λοβέρδου ότι η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, άλλοτε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΝΔ, άλλοτε ζητά την πρωτιά στις εκλογές ώστε να είναι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση με δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού και άλλοτε κάνει λόγω για μια κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στην αυτοδυναμία, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας και την ίδια στιγμή επιμένει πως αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο ίδιος, αφού όλες οι ενδείξεις επιμένουν ότι η ΝΔ έχει «κλειδώσει» την πρωτιά.

Την πεποίθησή του ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος επανέλαβε και χθες στην τηλεόραση του Alpha, στην ίδια συνέντευξή του όμως απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνεργασία με τους άλλους πυλώνες της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμένου, το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, για το οποίο μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα είναι στη Βουλή γεγονός που θα πυροδοτήσει νέα αντιπαράθεση σήμερα.

Στην πορεία προς τις εκλογές ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για το τι θα πράξει την επόμενη μέρα αναμένεται να δεχθεί και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αποκλείει κατηγορηματικά τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Ιπποκράτους, αλλά και η Κουμουνδούρου με τον Περισσό, θεωρούν ότι θα πλήξουν προεκλογικά περισσότερο τη Δημοκρατική Αριστερά κερδίζοντας οι ίδιοι από μία τέτοια εξέλιξη.

Η απουσία debate συμβάλλει αποφασιστικά στο να μην ξεκαθαρίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα των εκλογών με την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο μετά τη Γαλλία να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις ελληνικές εκλογές. Το βράδυ της Κυριακής 6ης Μαΐου, μάλιστα, Βερολίνο και Βρυξέλλες, αναμένεται να παρέμβουν πιέζοντας την Αθήνα για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή για την Ευρώπη και τη ρευστότητα που φέρνουν οι γαλλικές εκλογές, αλλά και η κατάσταση σε Ισπανία και Πορτογαλία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york