Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

200.000 με σύνταξη - μαϊμού






Σε 200.000 υπολογίζονται οι συντάξεις και τα επιδόματα «μαϊμού», που αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, το κέρδος για τα Ταμεία κυμαίνεται από 750 έως 800 εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 100 με 150 εκατομμυρίων θα εξοικονομηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το επόμενο διάστημα όλα τα επιδόματα θα «μεταφερθούν» σε έναν νέο φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη χορήγησή τους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση, με την τρόικα να ζητεί περικοπές και στα επιδόματα και με πιθανότερο ενδεχόμενο την επιβολή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων.

Η αποκάλυψη παράνομων συντάξεων και επιδομάτων μπορεί να δώσει οικονομική «ανάσα» στα Ταμεία, που δίνουν μάχη με τα ελλείμματα. Το υπουργείο Εργασίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε αυτή την κατεύθυνση με σημαντικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τους ελέγχους προέκυψε πως τα προηγούμενα χρόνια:

Συντάξεις χορηγούνταν σε μη δικαιούχους (π.χ. σε νεκρούς, σε ανύπαρκτους ασφαλισμένους, σε κατοίκους τρίτων χωρών- κυρίως της Βουλγαρίας- που είχαν λίγες ημέρες ασφάλισης στη χώρα μας).
Επιδόματα δίνονταν παρανόμως σε ασφαλισμένους που δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Για παράδειγμα, πρόκειται για οικογενειακά επιδόματα που δίνονται σε μη δικαιούχους, διπλό επίδομα αλληλεγγύης που καταβάλλεται παρανόμως στο ίδιο άτομο κ.ά.
Εταιρείες έδιναν ένσημα σε άτομα που δεν εργάζονταν. Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για την αποκάλυψη των περιπτώσεων εικονικής ασφάλισης. Για παράδειγμα, έχουν ήδη εντοπιστεί 61 επιχειρήσεις, που... πουλούσαν ένσημα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Τέλος, όσον αφορά στα εφάπαξ, τα Ταμεία καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από την επόμενη κυβέρνηση. Σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα, το δίλημμα θα είναι αύξηση εισφορών ή μείωση συντάξεων, κάτι που θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δηλώσεις Κουτρουμάνη για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας
Δεν αντέχουν τα Ταμεία άλλη αδράνεια

Το ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ χρειάζονται κάθε μήνα από τον κρατικό προϋπολογισμό τα Ταμεία για τις συντάξεις, ποσό που αυξάνεται κατά 300 εκατομμύρια αν ληφθούν υπόψη και οι άλλες παροχές. Την ίδια στιγμή, μετά τις εκλογές τα Ταμεία θα πρέπει να καταβάλουν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε προμηθευτές και γιατρούς από παλαιότερες οφειλές.

«Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει έναν μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές σημείωσε ότι «η χώρα δεν αντέχει ούτε μία μέρα καθυστέρησης» και προσέθεσε: «Αν μείνουμε αδρανείς για έναν μήνα, θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση με τραγικές συνέπειες».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η κατάσταση είναι κρίσιμη στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτούνται διαρκείς παρεμβάσεις για να καλυφθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Σημειώνεται πως η ύφεση έχει κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα «περπατήσουν» τα μέτρα που πήραμε πριν από δύο μήνες. «Αν κάνουμε ξανά παρεμβάσεις, είναι κάτι που θα επιβαρύνει το κλίμα», σημείωσε και προσέθεσε ότι «πρέπει να ηρεμήσει η αγορά».

Ασφλ. εισφορές
Αναβάλλεται η καταβολή στις τράπεζες

Μετατίθενται τελικά για τον Ιούλιο η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζών, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατασχέσεων στους μισθούς.

Στόχος είναι στο ενδιάμεσο να έχει τεθεί σε ισχύ η ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τους οφειλέτες (που δεν επιτρέπει κατασχέσεις για ατομικό εισόδημα έως 1.500 ευρώ και οικογενειακό έως 2.000 ευρώ).

Η διαπραγμάτευση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με την Κομισιόν για το θέμα έχει ολοκληρωθεί και είναι θετική. Ωστόσο μένουν κάποια τεχνικά θέματα, ενώ για να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να υπάρξει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Εξάλλου αποφασίστηκε να πάει τρεις μήνες αργότερα η ρύθμιση για την καταβολή των εισφορών από τις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών. Σημειώνεται πως σε πρόσφατο νόμο προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν μέσα στις πέντε πρώτες εργάσιμες μέρες του μήνα τις εισφορές.

Μετά την παράταση που δόθηκε, το νέο σύστημα θα ισχύσει από τον Ιούλιο και οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 7 Αυγούστου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york