Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Προτάσεις για τη μετα-Καλαφατέλη εποχή στον Καλλικρατικό Δήμο Διονύσου

Προτάσεις για τη μετα-Καλαφατέλη εποχή

στον Καλλικρατικό  Δήμο  Διονύσου

 

 

του Παναγιώτη Μ. Σταθόπουλου

Συμβούλου Επικοινωνίας

Όταν πριν λίγους μήνες έθετα το ερώτημα, που πλανιόταν πάνω από την πόλη -υπάρχει δημοτική αρχή και πλειοψηφία στο Δήμο Διονύσου, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι, τα γεγονότα θα έτρεχαν τόσο γρήγορα και οι εξελίξεις θα ήσαν ραγδαίες, καταιγιστικές. Δεν μπορούσα να προβλέψω ότι, η αποσύνθεση της δημοτικής πλειοψηφίας, κάτω από το βάρος της ανεπάρκειας και της πλήρους αποτυχίας, θα έθετε  στην ημερήσια διάταξη επιτακτικά την συζήτηση για την μετα-Καλαφατέλη εποχή, στην οποία έχουμε μπει πια για τα καλά.

 

Καταθέτω κι εγώ τη μικρή συμβολή μου στον διάλογο, που ξεκίνησε για την πορεία των δημοτικών πραγμάτων από ΄δω και πέρα.

 

1.   Στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο δημοτικό σκηνικό, είναι απαραίτητη η Συνεργασία ευρύτερων αυτοδιοικητικών δυνάμεων για την ανάταξη και ανάπτυξη του Δήμου Διονύσου. Η Συνεργασία είναι μια στρατηγική επιλογή, μια βαθύτερη ανάγκη της κοινωνίας και όχι ένα προεκλογικό τέχνασμα.

 

2.   Η Συνεργασία για να έχει διάρκεια σε βάθος χρόνου και για να είναι στέρεα

 

·        στηρίζεται σε προγραμματικές συγκλίσεις με ένα Κοινό Πρόγραμμα

·        στηρίζεται σε αρχές και αξίες, όχι σε ευκαιριακές συγκολλήσεις

·        έχει αναφορά  στην Κοινωνία και όχι στα τοπικά και υπερτοπικά συμφέροντα

 

3.   Η Συνεργασία δεν είναι κλειστό σχήμα αλλά ανοιχτό στην κοινωνία και σε νέες δυνάμεις, που απεγκλωβίζονται από τη δημοτική πλειοψηφία. Στηρίζεται στο διάλογο και την ισότιμη συμμετοχή, χωρίς ηγεμονισμούς και περιχαρακώσεις. Διαφυλάσσει τον αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα, χωρίς κομματικές κηδεμονίες.

 

4.   Η Συνεργασία στοχεύει στη συγκρότηση ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος, που θα αλλάξει εκ βάθρων το δημοτικό σκηνικό. Και θα δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο, που οδήγησε το Δήμο το σημερινό σύστημα εξουσίας.

 

5.   Η νέα πρόταση για το Δήμο Διονύσου στηρίζεται σε μια νέα Ηγεσία και μια νέα γενιά στελεχών, με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταξιωμένων στην κοινωνία και όχι στους μηχανισμούς και το παρασκήνιο. Που αξιοποιεί, με εποικοδομητικό τρόπο, την πολύτιμη εμπειρία καταξιωμένων Δημάρχων και Κοινοταρχών, με μακρά διαδρομή και θετικό αποτύπωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

6.   Τι μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της Συνεργασίας;

 

·        η κοινή οδυνηρή εμπειρία από την διακυβέρνηση Καλαφατέλη

·        η συμπόρευση στα θεσμικά όργανα του Δήμου και την κοινωνία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ασκούμενης πολιτικής

·        η παραδοχή ότι, για την ανάταξη και ανάπτυξη του Δήμου, ένα έργο τιτάνιο σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, απαιτείται συστράτευση ευρύτερων δυνάμεων.

 

7.   Οι δυνάμεις της Συνεργασίας, αξιοποιώντας τη γνώση, την πλούσια εμπειρία και το έργο των Δημάρχων και Κοινοταρχών, που τη στηρίζουν, είναι σε θέση να διατυπώσουν μια σύγχρονη, ρεαλιστική πρόταση για το Δήμο, που με μια νέα Ηγεσία, μπορούν να την υλοποιήσουν. Με την στήριξη της κοινωνίας, η οποία με τις συλλογικότητες και αντιπροσωπεύσεις της, δεν είναι παθητικός θεατής των εξελίξεων αλλά ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής τους.

 

8.   Η νέα πρόταση για το Δήμο Διονύσου, το Κοινό Πρόγραμμα, αποτυπώνει την προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων Συνεργασίας Είναι ένα ολοκληρωμένο, συγκροτημένο Σχέδιο, που προκύπτει από Διαβούλευση, με ιεραρχήσεις, κοστολογήσεις και χρηματοδοτήσεις. Το Κοινό Πρόγραμμα δεν είναι μια απλή συρραφή των προγραμμάτων, που κατατέθηκαν στις δημοτικές εκλογές του 2010 αλλά μια νέα εξαρχής επεξεργασία, προσαρμοσμένη στις συνθήκες κρίσης που ζει η ελληνική κοινωνία, στην εμπειρία εφαρμογής του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και στα ευρωπαϊκά δεδομένα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδοίκησης.

 

9.   Για τις δυνάμεις της Συνεργασίας, η κατάκτηση της πλειοψηφίας και της εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσον για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων, προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών και όχι των παρατάξεων.

 

10.               Πρωταρχική ευθύνη ενός νέου συνασπισμού Συνεργασίας και μιας νέας Ηγεσίας είναι:

 

  • Να πει  «ξεκινάμε από την αρχή».

  • Να πείσει ότι, μπορεί να χτίσει.

  • Να εμπνεύσει μια νέα προσδοκία.

  • Να αποδιώξει την πικρή γεύση από την αρνητική εμπειρία του παρόντος.

  • Να δουλέψει με αυταπάρνηση, συστηματικά και συντεταγμένα πάνω στα ερείπια, που αφήνει στο πέρασμα της η σημερινή δημοτική αρχή.

  • Να μετασχηματίσει την απογοήτευση και την οργή σε θετική δράση για – έναν Ανοιχτό Δήμο, με Ευρωπαϊκή διάσταση, Διαφάνεια, Διαβούλευση, Συμμετοχή, Αξιοκρατία, Καινοτομία και Ανάπτυξη.

 

Η απογοήτευση και η οργή από την περιπέτεια στην οποία οδήγησε αναίτια το νέο  Δήμο Διονύσου η διοίκηση Καλαφατέλη,  διακατέχει δικαιολογημένα πολλούς συμπολίτες μας. Το διαπιστώνεις καθημερινά, παντού. Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε παραίτηση από την διεκδίκηση του Μέλλοντος μας.

 

Η πολιτική, όπως και η φύση, απεχθάνεται το κενό.

Υπάρχει η θέληση να ανακοπεί ο κατήφορος και να χαραχτεί μια διαφορετική πορεία.

Ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός.

Οι δυνάμεις για ένα τέτοιο εγχείρημα υπάρχουν και είναι παρούσες.

 

Ξεπηδούν από τα ερείπια, που αφήνει στο διάβα της η δημοτική αρχή και παίρνουν στα χέρια τους το Μέλλον αυτής της πόλης.

Η εκκίνηση δόθηκε!

 

 

 

Μάρτιος  2012

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york