Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Φρούδες ελπίδες για τους υπερχρεωμένους…


Στον αέρα βρίσκονται κυριολεκτικά και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και περίπου 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, προέβη αιφνιδιαστικά στην απόσυρση της ευνοϊκής ρύθμισης που είχε καταθέσει προ ημερών στην Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γι' αυτό και προχωρά στην απόσυρση του επίμαχου άρθρου 49, επισημαίνοντας ότι η επαναφορά του θα γίνει με τροπολογία πριν την διάλυση της Βουλής.

Παρά ταύτα σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να προλάβει να επαναφέρει τις ευνοϊκές διατάξεις. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Μεγάλη Τρίτη και την επόμενη ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί λόγω εκλογών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες φαίνεται να διαφωνούν με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους, η οποία εάν δεν ολοκληρωθεί δεν μπορούν να προχωρήσουν ζητήματα ρυθμίσεων και χρηματοδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προέβλεπε τα εξής:

- Η κύρια κατοικία εξαιρείται από την ρευστοποίηση για οφειλές

- Δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να επιμηκύνει το διάστημα αποπληρωμής της οφειλής μέχρι και 35 έτη από 20 που είναι σήμερα εφόσον η προσωπική κατάσταση του οφειλέτη το δικαιολογεί

- Καθιερώνεται το δικαίωμα διατήρησης ατομικού τραπεζικού λογαριασμού έως 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ κοινό.

- Δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμισης των χρεών.

- Η περίοδος ρύθμισης των χρεών που θα ανέρχεται σε πέντε έτη θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης.

- Στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη.

- Στις περιπτώσεις που οι απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν εκχωρηθεί σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, πρέπει να ορίζουν αντίκλητο στην Ελλάδα ώστε να διευκολύνεται η συμπερίληψή τους στην αίτηση του οφειλέτη.

- Καθορίζεται χαμηλότερο κόστος για τις επιδόσεις δικογράφων της διαδικασίας.

- Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης του ποσού που θα κληθεί αναδρομικά να καταλάβει ο οφειλέτης σε περίπτωση αύξησης των μηνιαίων καταβολών με την εφετειακή απόφαση.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york