Η πρόταση για κατασκευή Β/Κ στην θέση Λούτσα Γραμματικού είναι απολύτως λάθος.
Επίσης απολύτως λάθος θα ήταν και η επιλογή οιασδήποτε από τις υπόλοιπες 11 (ένδεκα) υποψήφιες τοποθεσίες συμπεριλαμβανόμενης και αυτής κοντά στο φράγμα Ραπετσώνας.
Το όλο θέμα έχει σαφείς ομοιότητες με το "στήσιμο" της ΟΕΔΑ – ΧΥΤΑ Γραμματικού. Και πάλι δηλαδή εμφανίζονται προς διαβούλευση κάποιες εναλλακτικές θέσεις (βλ. «διαίρει και βασίλευε»)
Αυτό έχει σκοπό να ψευδο-καλυφθεί η απαίτηση του νόμου για εξέταση άλλων «εναλλακτικών» και να θολώσει έως και εξαφανίσει την προφανή αναγκαιότητα εκπόνησης μιας πραγματικής μελέτης σκοπιμότητας για την εύρεση και τεκμηρίωση (οικονομικά και οικολογικά) του βέλτιστου τρόπου επίλυσης του προβλήματος.
Με άλλα λόγια, θεωρεί αυθαίρετα σαν δεδομένο ότι πρέπει να έχει δικό του Β/Κ ο κάθε Δήμος και το μόνο ερώτημα είναι το που να γίνει.
Το θεμελιώδες όμως ερώτημα, για κάθε περίπτωση, όπως του Δ. Μαραθώνα, είναι αν πρέπει πράγματι να έχει τον "δικό του" Β/Κ.
Ο μόνος δημοτικός σύμβουλος που φάνηκε να είναι στην σωστή κατεύθυνση είναι ο κ. Ιωνάς. Οι υπόλοιποι πέσανε στην παγίδα είτε του σκέτου όχι (χωρίς πρόταση) (Αυτό που τελικά δημιουργεί μια διαχρονική εικόνα αδιεξόδου που στην ουσία προάγει την κοινωνική αποδοχή της όποιας επιχειρηματολογίας των εργολάβων και των ‘’αρχών’’ στην λογική ότι «τελικά κάτι πρέπει να γίνει»…. «οτιδήποτε» …κλπ.) είτε, οι περισσότεροι, στην ακόμα χειρότερη παγίδα του να αντί-προτείνουν άλλες θέσεις πράγμα το οποίο δημιουργεί συνθήκες κάλυψης αλλά και ελαφρυντικά (μέχρις αθωώσεως) στους υπευθύνους της ψηφισθείσας (τελικά κατά πλειοψηφία) απόφασης όταν (αργά ή γρήγορα) αποκαλυφθεί το σφάλμα (κλασικό παράδειγμα διάχυσης ευθυνών).
Για να τελειώνουμε,
Η λύση είναι όλα τα λύματα της Αττικής να πάνε στην Ψυτάλλεια και λίγοι από τους πολλούς λόγους είναι συνοπτικά οι εξής:
1. Η ήδη εγκατεστημένη δυναμικότητα της Ψυτάλλειας υπερκαλύπτει, κατά 20%, την απαίτηση όλης της Αττικής.
2. Σήμερα η Ψυτάλλεια λειτουργεί μόνο με το 60% των λυμάτων που θα μπορούσε να δεχθεί.
3. Το ποσοστό που θα προσέθεταν τα λύματα όλης της Ανατολικής Αττικής (βόρεια ανατολικά + νότια ανατολικά = 400.000 κάτοικοι) δεν φαίνεται να ξεπερνάει το 10%.
4. Από τα 1,2 και 3 συνεπάγεται ότι αν τα λύματα όλης της Ανατολικής Αττικής πάνε στην Ψυτάλλεια το σημερινό 60% θα γίνει 70% και θα περισσεύει ένα τεράστιο 30% για «το μέλλον» και για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν είναι ακόμα συνδεδεμένες (είναι κάτω από 200.000 κάτοικοι δηλ. περίπου άλλο ένα 5 % …..που σημαίνει το 70% να γίνει 75 %)
5. Η σύνδεση ενός Δήμου σαν τον Δήμο Μαραθώνα με το κεντρικό δίκτυο (Ψυτάλλεια) είναι 4 με 5 φορές φτηνότερο στην κατασκευή.
6. Το λειτουργικό κόστος είναι πολύ λιγότερο – επίσης σχεδόν υποτετραπλάσιο ( ειδικά για τα 110 μ υψόμετρο της Λούτσας ?...!…..)
7. Η λειτουργία της Ψυτάλλειας θα ευνοηθεί (κύρια σαν συνεπαγωγή των οικ. εσόδων) λειτουργώντας πλησιέστερα στην κατασκευαστική της δυνατότητα (Οικονομία κλίμακας).
8. οικολογικά ασφαλέστερο – ελέγξιμο – εξελίξιμο (επιστημονική στελέχωση, εργαστηριακή πληρότητα…).
Τα ποσοτικά στοιχεία-κόστη και η θέση προέκυψε από επικοινωνία μας με επιστημονικά στελέχη της ΕΥΔΑΠ και του ΥΠΕΚΑ.
Είμαστε στην διάθεση σας αν επιθυμείτε εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας – τεκμηρίωσης της ορθότητας της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ» και τεκμηρίωσης όλων των σφαλμάτων της μελέτης του Δήμου για την Λούτσα.
Η οικονομική μας προσφορά θα είναι το ½ των χρημάτων που πλήρωσε ο Δήμος Μαραθώνα για την «μελέτη – Λούστα».
Μια τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντίκρουση και με οικονομοτεχνικά στοιχεία άμεσα και στο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (με νομική εκπροσώπηση που θέτουμε σαν όρο να προσφέρουμε εμείς) της επερχόμενης νέας, αχρείαστα άδικης, οικολογικής καταστροφής στον Δήμο σας.
ΑΘΗΝΑ Ο5/01/2012
Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ
διπλ.μηχανολόγος μηχανικός
B.Sc.mech.eng.,M.Sc.envir.eng.
A.M.TEE 43235 Α.Μ.ΤΣΜΕΔΕ 11727
Τηλ. 6977464619
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου