Της Αγγελικής Λάζου
Κυβερνητικούς κλυδωνισμούς προκάλεσε στο υπουργικό Συμβούλιο το φιάσκο της εργασιακής εφεδρείας με τους Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Παπαϊωάννου και Βορίδη να ζητούν εξηγήσεις από τον Δημήτρη Ρέππα για την αστοχία του προγράμματος.
Μόλις 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες οι περισσότεροι εκ των οποίων με συνταξιοδότηση. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιέγραψε τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος και άφησε αιχμές κατά του Γιάννη Ραγκούση για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που αποτέλεσε και τη βάση δεδομένων για να εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία καθώς εκεί στηρίχτηκε και το ποσοστό του 10% των εργαζομένων σε όλους τους φορείς του δημοσίου.
Το φιλόδοξο σχέδιο των 30.000 αποχωρήσεων -όπως το χαρακτήρισε και ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών- από το δημόσιο τομέα μέσω της εργασιακής εφεδρείας είναι αδύνατον να επιτευχθεί και σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρέππα, οι 10.000 είναι ο μέγιστος αριθμός στην παρούσα φάση.
Τώρα, το κέντρο βάρος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πέφτει στην εφαρμογή του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ώστε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου που η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, να έχει αποχωρήσει ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Ρέππας εστιάζει σε δύο άξονες: αφενός, στην αξιολόγηση, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων και αφετέρου, στη διεύρυνση της δεξαμενής υποψηφίων εφέδρων.
Σύμφωνα με την απογραφή, περίπου 760.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στο στενό δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμού. Από αυτούς το 30% με 40% είναι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, κατηγορίες που μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είχαν εξαιρεθεί από την εφεδρεία.Μετά από τα πενιχρά αποτελέσματα κερδίζει έδαφος η πρόταση να ενταχθούν και αυτοί σε ένα δεύτερο κύμα εφέδρων, οπότε και να προκύψουν τα θεμιτά αποτελέσματα.
Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ για να αντιμετωπίσει τις χιλιάδες των απολύσεων που βρίσκονται προ των πυλών με τον αναπληρωτή πρόεδρο Ηλία Βρεττάκο να δηλώνει στο real.gr, πως ο στόχος είναι η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού και η εξαθλίωση των εργαζομένων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου