Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σύσκεψη για ΧΑΔΑ στο ΥΠΕΚΑ

097 Τέλος σε ένα αίσχος που ταλανίζει την Αττική επί δεκαετίες επιχειρεί να δώσει η Περιφέρεια Αττικής, η οποία με πρωτοβουλία της προχώρησε για πρώτη φορά στην αναλυτική αεροφωτογράφιση των ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, «με την αεροφωτογράφιση φέρνουμε στο φως όλα τα στοιχεία» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «πλέον ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Καθίσταται επίσης προφανές ότι η ενέργεια αυτή έχει εφεξής σημαντικότατη πρακτική αξία, καθώς κάθε παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων θα μπορεί πλέον να γίνει αντιληπτή, με τη σύγκριση των τωρινών φωτογραφιών με τις μελλοντικές.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, μετά τη σύσκεψη που είχε με Δημάρχους των επίμαχων περιοχών και το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, καθηγητή κ. Ανδρεαδάκη, τόνισε ότι οι πόροι της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΠΑ αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των στερεών και υγρών αποβλήτων και της γενικότερης προστασίας του περιβάλλοντος στην Αττική.

Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι αποφασισμένος να μην ανεχθεί γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες, αδράνειες και τοπικά μικροσυμφέροντα να υπονομεύσουν την προσπάθεια αυτή.

Ζήτησε δε από τους δημάρχους να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις  για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, ώστε να αντιμετωπισθούν ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση, ανάλογη με αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η όλη προσπάθεια είναι και μια απαραίτητη κίνηση για να αποφύγουμε βαρύτατα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο 5 από τους 35 ΧΑΔΑ της Αττικής έχουν αποκατασταθεί.

Ενδεικτικό των προθέσεων της Περιφέρειας Αττικής είναι ότι ήδη διαθέτει ποσό που υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια Ευρώ για αποκατάσταση 12 ΧΑΔΑ, ενώ εκπονεί 14 μελέτες για λογαριασμό 10 δήμων, προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλλουν προτάσεις στο ΕΣΠΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york