Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο Δήμος Σαρωνικού και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άνω Λαγονήσι» τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού [Φωτογραφίες]

|

Θέμα: Ο Δήμος Σαρωνικού και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άνω Λαγονήσι» τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο Δήμος Σαρωνικού, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Άνω Λαγονήσι», συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διοργάνωσαν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011, εκδήλωση προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η όμορφη εκδήλωση που απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους θεατές που γέμισαν το αμφιθέατρο του δημαρχείου Σαρωνικού, ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από το Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο το παιδί και τα δικαιώματά του, πρέπει να έχουν τη στήριξη όλων μας και ότι κάθε κοινωνία οφείλει να μεριμνά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών χωρίς καμία διάκριση.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Παναγιώτης Αλεξανδράκης, ως εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άνω Λαγονήσι», ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για να εξασφαλίσουμε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες για τα παιδιά που είναι το μέλλον της κοινωνίας μας.

Στη συνέχεια, εικοσιένα (21) παιδιά από το 2ο Νηπιαγωγείο Καλυβίων, παρουσίασαν με ποιήματα τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά έχουν καθοριστεί με τα 54 άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε στις 20/11/1989 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι νηπιαγωγοί του σχολείου και οι μικροί μαθητές, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιου είδους θέματα και στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στη σύγχρονη κοινωνία και την εκπαίδευση (πολυπολιτισμικότητα, φαινόμενα ρατσισμού κτλ), ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα των διοργανωτών και έδωσαν με τη συμμετοχή τους το δικό τους στίγμα στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.

Ακολούθησε ομιλία της ψυχολόγου – στελέχους στον κύκλο δικαιωμάτων του παιδιού στο «Συνήγορο του Πολίτη», κας Μαρίας Τσάγκαρη, με τίτλο «Ο Συνήγορος του Πολίτη φορέας υλοποίησης του θεσμού του Συνηγόρου του Παιδιού στην Ελλάδα».

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» εκπροσώπησε η κα Μαρίνα Καβαλλιεράκη (Τμήμα Ενημέρωσης Μαθητών, Γονέων και Εκπαιδευτικών), η οποία στην ομιλία της μίλησε για τις δράσεις του οργανισμού που συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια λειτουργίας. Το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τη βοήθεια των εργαζομένων αλλά και εκατοντάδων εθελοντών, καθημερινά φροντίζει για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας, και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών σε όλη την Ελλάδα που βρίσκονται σε κίνδυνο (περιπτώσεις εξαφάνισης, κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, παιδιά με σοβαρές ασθένειες, με προβλήματα διαβίωσης κτλ).

Στη συνέχεια αναγνώστηκε από τη φιλόλογο - μέλος της Ομάδας «Νέοι Εθελοντές σε Δράση στο Δήμο Σαρωνικού» κα Ζωή Χαροκόπου, η εισήγηση της Διευθύντριας του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού κας Αναστασίας Χατζηστεφάνου – Βαφέα με τίτλο «Τα δικαιώματα του Παιδιού και η παιδαγωγική πρακτική των ενηλίκων», στην οποία αναπτύσσονταν οι δράσεις της «Σχεδίας» που αφορούν σε δράσεις για τη στήριξη παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παιδιά πρόσφυγες, παιδιά μεταναστών και μειονοτήτων ή εργαζόμενα παιδιά) και των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται και δράσεις που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ή των κοινωνικών και κρατικών φορέων σε ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την ανάγνωση της ομιλίας του Κοινωνιολόγου – Κοινωνικού Λειτουργού από τον Κοινωνικό Τομέα των Παιδικών Χωριών SOS κου Δημήτριου Ντζούρα, από τη φιλόλογο – μέλος της Ομάδας «Νέοι Εθελοντές σε Δράση στο Δήμο Σαρωνικού» κα Στεφανία Λαγονίκα. Στην εν λόγω ομιλία έγινε παρουσίαση των στόχων των Παιδικών Χωριών SOS, της σημασίας της οικογένειας στη ζωή ενός παιδιού, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που τα Παιδικά Χωριά SOS καλύπτουν το κενό της οικογένειας, με τη στήριξη των παιδιών που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται κοντά στη φυσική τους οικογένεια.

Ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία της εκδήλωσης ήταν και η συμμετοχή των σχολείων του Δήμου Σαρωνικού, τα οποία παρουσίασαν εκθέσεις μαθητών τους για το συγκεκριμένο θέμα. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το Δημοτικό Σχολείο Παλαιάς Φώκαιας, το Δημοτικό Σχολείο Κουβαρά, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων (Λαγονήσι), το 1ο Γυμνάσιο Καλυβίων, το Γυμνάσιο Κουβαρά(Πέτα) και το Γυμνάσιο Αναβύσσου.

Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσαν τα παιδιά από την ομάδα «Νέοι Εθελοντές σε Δράση στο Δήμο Σαρωνικού» αλλά και από τη Μουσική Σχολή Λαγονησίου, που είχαν αναλάβει το μουσικό κομμάτι της βραδιάς, τα οποία απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Τα παιδιά της ομάδας «Νέοι Εθελοντές σε Δράση» παρουσίασαν τραγούδια ελλήνων καλλιτεχνών και συνθετών - ποιητών, αλλά και ξένες επιτυχίες, ενώ οι μαθητές της Μουσικής Σχολής Λαγονησίου τραγούδησαν το «We are the world», ένα τραγούδι που μεταδίδει ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό το δικό τους μήνυμα για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά που είναι οι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας μας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, οι παραβρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν έργα ζωγραφικής των παιδιών από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του δήμου μας στην έκθεση που είχε στηθεί στον προθάλαμο του Αμφιθεάτρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος, οι Αντιδήμαρχοι Σαρωνικού κα Κατερίνα Πρίφτη και Μανώλης Τσαλικίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Κόλλια, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Καλυβίων και Αναβύσσου κ.κ. Μάκης Κολαξής και Μανόλης Χαρίτος αντίστοιχα, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας κ. Σταμάτης Γκίνης, η τοπική σύμβουλος Καλυβίων κα Ρίτα Στουραϊτη, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άνω Λαγονήσι» κ. Γιώργος Μπολιεράκης κ.α.

Ο Δήμος Σαρωνικού , έχοντας ως αρχή ότι τα παιδιά, ως φορείς ελπίδας και αισιοδοξίας, ενσαρκώνουν την έννοια της προοπτικής για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο, στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν τα παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Όλοι μας, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνία, σχολείο, οικογένεια – ο καθένας από την πλευρά του - οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, ώστε να εξασφαλίσουμε γι’ αυτά ένα καλύτερο μέλλον μέσα σε ένα περιβάλλον αισιοδοξίας και ασφάλειας.

2ο Νηπιαγωγείο καλυβίων Δήμαρχος Σαρωνικού Εθελοντές σε δράση στο Δήμο Σαρωνικού έκθεση Μουσική Σχολή Λαγονησίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york