Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ: ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Δευτέρα , 10 Οκτωβρίου 2011 , η έναρξη της Διαλεκτικής Χρονιάς 2011 – 2012 από την Β΄Περιφέρεια του Δ.Ο.Ε. και τους Ομίλους της. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης , περιελάμβανε την τελετή παράδοσης και παραλαβής μεταξύ του προηγούμενου και του νέου Δ. Συμβουλίου της Περιφέρειας , την αναφορά των συνθημάτων και στόχων των Προέδρων των Ομίλων που την αποτελούν και την βράβευση μελών της Β΄Περιφέρειας που διακρίθηκαν σε διάφορα επίπεδα των λογοτεχνικών διαγωνισμών της Οργάνωσης.

Με σαφήνεια και άνεση η κα Γωγώ Σταθάκη – Λέφα (Α΄Ομιλος Παιανίας) , συντονίστρια του πρώτου μέρους , ανέλυσε και εξήγησε για τους παρόντες και μη μέλη του Διαλεκτικού , την διαδικασία . Η παράδοση της κοινοβουλευτικής σφύρας από Πρόεδρο σε Πρόεδρο , υπενθυμίζει σε όλους ότι η διαχείρηση της εξουσίας είναι συνεχής αλλά οι κυβερνώντες δεν την ασκούν πάντα , και αυτό είναι το πρώτο μάθημα που πρέπει να αφομοιώσουν . Και η παράδοση του λάβαρου της οργάνωσης , συμβολίζει την αδιάσπαστη συνέπεια και συνέχεια και την αφοσίωση των μελών στους ιδρυτικούς στόχους της . Την αυτοεκπαίδευση στο λόγο και την τέχνη του διοικείν , την διατήρηση και καλλιέργεια της γλώσσας μας , την διεύρυνση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων , ομάδων και λαών , που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους και μάλιστα όσους κατέχουν δημόσια ή ηγετική θέση σε μια κοινωνία . Τα συνθήματα και οι ετήσιοι στόχοι είναι ο καθρέφτης των θεμάτων που κάθε όμιλος επιλέγει να χρησιμοποιήση για την ετήσια εκπαίδευση του , και των μέσων και μεθόδων που θα μεταχειριστεί σ’ αυτή την διαδικασία . Η τελετή υπήρξε άψογη στο συνολό της . Τα συγαχρητήρια μας τόσο στις κυρίες Βάσω Χριστοδούλου (Πρόεδρο 2010 – 2011) και Βίκη Παπαμιχάλη (Πρόεδρο 2011 – 2012) όσο και σε όλα τα μέλη που συμμετείχαν .

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη . Παρακολουθήσαμε μια πραγματική πανδαισία ήχων και χρωμάτων . Το αφιέρωμα άνοιξε με την μουσική του «Ήλιου της Δικαιοσύνης» και απόσπασμα απαγγελίας του ίδιου του ποιητή από το «Άξιον Εστύ» . Ακολουθήσαν τα εισαγωγικά σχόλια της συντονήσριας κας Σοφίας Τσαπάρα (Β΄Ομιλος Παιανίας) για το έργο του ποιητή σε σχέση με την πραγματική έννοια του όρο Ελλάδα και του πεπρωμένου της σ’ένα κόσμο φωτός . Η συνέχεια ήταν μια αντιστιχία ανάμεσα στα σχόλια της συντονίστριας και τις εξαιρετικές απαγγελίες από μέλη των ομίλων , ώστε ν’ αναδειχθούν μ’ ένα είδος ποιητικού διαλόγου οι ιστορικές , κοινωνικές και προσωπικές πνευματικές απόψεις του ποιητή . Απαγγέλοντες οι κυρίες : Πηγή Απαλοπούλου ( Α΄Ομιλος Κορωπίου) , Μηλίτσα Πιέτρη ( Β΄Ομιλος Κορωπίου ) , Ρια Φράγγου (Όμιλος Μαρκοπούλου ) , Πόπη Σιδέρη (Α΄Ομιλος Παιανίας) και Λιλή Πρίφτη ( Β΄Όμιλος Παιανίας) . Κάτω από τον ήχο φλοίσβο και κυμάτων «παραλίες της αιώνιας θάλασσας» του Ελύτη ( το μουσικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε λέγεται σείστρο) , η κα Τσαπάρα έδωσε τον λόγο στην Ομιλήτρια της Ημέρας την κα Άννα Σταυράκη , δημοσιογράφο , για την Ομιλία της «Ο Ήλιος ο Πρώτος». Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία , τόσο στο βιογραφικό της μέρος , όσο και στην καταληξή της , που ήταν μια συνέντευξη με τον ίδιο τον ποιητή ! Το σκηνικό ιδιαίτερο προσεγμένο , με την πλαϊνή πολυθρόνα – δίπλα στην ομιλήτρια – κενή αλλά και γεμάτη με την παρουσία του μεγάλου απόντος , με το γνωστό κασκέτο , το μπυφαν , τα τσιγάρα , το κομπολόι και βιβλία του τακτικά – άτακτα και οικεία ριγμένα επάνω της . Πίσω στον τοίχο της αίθουσας , όπως τα φώτα είχαν χαμηλώσει , έπαιζε το DVD έργων του με τίτλο «Ο κήπος βλέπει» , σαν μια συνεχής ζωγραφική απεικόνιση της ψυχής του . Υπεύθυνη για τη ροή το DVD η κα Τούλα Ρούσσου ( Β΄Ομιλος Κορωπίου ) . Μια εξαιρετική ομιλία στη διάρκεια της οποίας δεν ακουγόταν ούτε καν η ανάσα των παρευρισκομένων . Ο επιλόγος ήταν μια μικρή απαγγελία από την κα Τσαπάρα και ακολούθησε ζωντανή μουσική προς μεγάλη ευχαρίστηση των θεατών από τους :

Τράγούδι : κα Ματόυλα Μωραϊτου

Μπουζούκι : κος Βασίλης Παπακώστας

Κιθάρα : κος Μιχάλης Πασαδάκης.

Εξ’ ίσου ικανοποιητικός και ο μπουφές της μικρής δεξίωσης που ακολούθησε στο προθάλαμο του Δημαρχιακού Μεγάρου . Παράπλευρα από την έκθεση του ΕΚΕΒΙ για τον Οδυσσέα Ελύτη , την οποία είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε μαζί με το αρχειακό υλικό και DVD της ΕΡΤ για μία εβδομάδα στην πόλη μας , χάρις στις ενέργειες τουΝΠΔΔ «ΣΦΗΤΤΟΣ» του Δήμου Κορωπίου και του Προέδρου του κο Αντώνη Κορωνιά , σε στενή συνεργασία με την Β΄Περιφέρεια του Διαλεκτικού . Εξάλλου η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ «ΣΦΗΤΤΟΣ» και αποδείχθηκε ένα παράδειγμα του εξαιρετικού αποτελέσματος , που μπορεί να επιτευχθεί από την συνεργασία πολιτιστικών φορέων και δημόσιων οργανισμών , για την αναβάθμιση και εξέλιξη της ποιότητας ζωής σε κάθε κοινότητα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν :

• Ο Δήμαρχος κος Δημ. Κιούσης , ο οποίος απήυθηνε σύντομο χαιρετισμό στην ομήγυρη , κα η κα Κιούση .

• Ο Πρόεδρος Δημ. Συμβούλιου του Δήμου Κορωπίου κος Γεώργιος Σπέλλας .

• Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , κος Νίκος Γιαννάκος και η κα Ελένη Αδάμ .

• Από την πλευρά της Δημ. Αντιπολίτευσης ο κος Αριστ. Γκίκας .

• Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ «ΣΦΗΤΤΟΣ» του Δήμου Κορωπίου κος Αντώνης Κορωνιάς .

• Ο Υπεύθυνος του Πνευματικού Κέντρου Κορωπίου κος Νικ. Παυλίδης .

• Από το Κέντρο Πολιτισμού & Ελληνισμού , η κα Βάσω Κιούση .

• Από τον Σύλλογο Γυναίκων «ΣΤΟΡΓΗ» κα Κων/να Γκίκα (πρόεδρος).

• Από το Λύκειο Ελληνίδων Κορωπίου η κα Αντωνία Ιωακειμίδου (πρόεδρος) και μέλη του ΔΣ

• Η Πρόεδρος της Διοίκησης του ΔΟΕ κα Φωτεινή Στουρνάρα και το ΔΣ της Διοίκησης . Η κα Στουρνάρα επίσης έδωσε μικρό χαιρετισμό .

• Η Πρόεδρος της Α΄Περιφέρειας του ΔΟΕ κα Μαρία Γιαννοπούλου.

• Οι πρώην Πρόεδροι της Διοίκησης , κυρίες : Κική Ψαρουδάκη , Άννα Μαραγκουδάκη , Μαρίνα Ντούνη (και νυν υπεύθηνη Κοιν. Διαδικασίας ΔΟΕ ), Αγγελική Περδικάρη (υπεύθυνη Προγράμματος Προόδου Μελών).

Πρόεδροι , μέλη ΔΣ και μέλη των Ομίλων . Φίλες και Φίλοι του Διαλεκτικού . -

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york