Ο πλανήτης είναι πολύ σημαντικός για όλους μας και γι’αυτό πρέπει να τον προστατεύουμε. Δείτε παρακάτω 30 απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε!
1. Φύτεψε ένα δέντρο. Απορροφά 4,5 κιλά διοξείδιο του άνθρακα κάθε χρόνο. Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας, απελευθερώνοντας οξυγόνο, τόσο απαραίτητο για εμάς.
2. Λιγότερα σκουπίδια. Στην Ελλάδα παράγονται 3.000.000 τόνοι σκουπίδια χωρίς να υπολογίζουμε τα βιομηχανικά και νοσοκομειακά απόβλητα. Μόνο το 8% ανακυκλώνεται στη χώρα μας.
3. Εξυπνη οδήγηση σημαίνει να αυξάνετε σταδιακά την ταχύτητα, να συνδυάζετε τις δουλειές σας ώστε να κάνετε μία διαδρομή.
4. Επιλέξτε βιολογικά. Προτιμήστε λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας και βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα.
5. Δίκαιο – Εμπόριο. Οταν αγοράζετε κάτι, σκέφτεστε από πού προέρχεται και πώς παράγεται; Οχι; Κι όμως αν το κάνατε, θα μπορούσατε να επηρεάσετε το παγκόσμιο εμπόριο.
6. Στα ψάρια το μέγεθος δεν μετράει κι όσο μικρότερο τόσο χειρότερα. Η ψιλή κουτσουμούρα ή το μαριδάκι δεν είναι ο κατάλληλος μεζές για να χορτάσει η οικολογική συνείδησή σας.
7. Ηλεκτρονικά σκουπίδια. Προσοχή στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά σκουπίδια. Μην τα ρίχνετε μαζί με τα υπόλοιπα στους κάδους, διότι περιέχουν πολλές επικίνδυνες ουσίες. Μία μπαταρία από κάδμιο μολύνει 600.000 λίτρα νερού.
8. Ανακυκλώστε την ανακύκλωση. Προτιμάτε προϊόντα με συσκευασίες πιο φιλικές για το περιβάλλον, όπως γυαλί, αλουμίνιο και χαρτί.
9. Αλλάξετε τους τα φώτα. Σύμφωνα με την Greenpeace, μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% γίνεται θερμότητα και χάνεται.
10. Οδηγήστε οικολογικά. Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι απολύτως καθαρά για την πόλη και καταναλώνουν σχεδόν τη μισή βενζίνη από τα υπόλοιπα.
11. Πιο σιγά, παρακαλώ. Μειώστε τον θόρυβο, αν όχι για την υγεία του πλανήτη, τουλάχιστον για τη δική σας.
12. Τη σακούλα ή τη ζωή; Κατασκευάζεται σε 1 δευτερόλεπτο, χρησιμοποιείται 10 λεπτά και διαλύεται σε 50 τουλάχιστον χρόνια. Οι πλαστικές σακούλες είναι κίνδυνος-θάνατος για όλα τα θαλάσσια πλάσματα που πνίγονται από αυτές.
13. Ρίξε κάτι πάνω σου. Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση κανονίστε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ λίγο χαμηλότερα από όσο έχετε συνηθίσει.
14. Ηλιακή ενέργεια. Η ενέργεια από τον ήλιο σε μια χώρα σαν τη δική μας εφαρμόζεται ήδη στα πρώτα σπίτια. Η μέση ημερήσια ενέργεια που παίρνουμε από τον ήλιο στην Ελλάδα είναι 4,6 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο.
15. Οχι άλλο κάρβουνο. Οχι άλλες φωτιές. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε δεν πρόκειται να ξεχαστούν. Δεν πάει άλλο, φτάσαμε στο απόλυτο μηδέν.
16. Περισσότερο πράσινο. Η Αθήνα παραμένει η πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο.
17. Φυτά εσωτερικού χώρου. Είναι οι καλύτεροι φίλοι για όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους. Τα φυτά απορροφούν αέρα με ρύπους και τον καθαρίζουν.
18. Κάντε φιλίες, όχι αγορές. Πολλά πράγματα δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε. Ας είναι καλά οι φίλοι σας. Δανειστείτε τα. Επίσης μοιράστε μαζί τους διαδρομές με το αυτοκίνητο.
19. Αρνηθείτε τα πολυταξιδεμένα φαγητά. «Act globally, eat locally», είναι το σύνθημα.
20. Μάθετε για την κομποστοποίηση. Είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως λίπασμα.
21. Οχι στα εξωτικά πουλιά. Μην τα αγοράζετε για κατοικίδια ζώα αφού έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό περιβάλλον τους.
22. Μετρό, τραμ, τρόλεϊ, λεωφορεία. Το αυτοκίνητο συμμετέχει με ποσοστό 75-90% στη ρύπανση της ατμόσφαιρας των πόλεων.
23. Η εγκράτεια ωφελεί σοβαρά τη φύση. Σύμφωνα με μία μελέτη το 15% των ενήλικων Ευρωπαίων είναι εθισμένο στην κατανάλωση και το 46% των νέων καταναλώνει με υπερβολικό ρυθμό.
24. Εναλλακτικός τουρισμός. Επιλέξτε τρένο αντί για αεροπλάνο, τουλάχιστον για τις κοντινές αποστάσεις.
25. Επαναχρησιμοποιώ. Το σωστό είναι να μειώσουμε την υπερκατανάλωση.
26. Οικονομία στο νερό. Μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή χωρίς λόγο. Μην πλένετε το αυτοκίνητό σας με λάστιχο, αλλά με κουβά.
27. Κλασικά ρούχα. Διακριτικά με κλασικές γραμμές που θα μπορείτε να τα φορέσετε και να τα χαρείτε πολύ καιρό.
28. Ξαναχρησιμοποιήστε σεντόνια, πετσέτες. Στο ξενοδοχείο ζητήστε να σας αλλάζουν σεντόνια και πετσέτες κάθε δεύτερη μέρα.
29. Προσοχή στον υπολογιστή σας. Αν λειτουργεί καθημερινά πέντε ώρες, εκλύει 250 κιλά αέρια του θερμοκηπίου μέσα σε ένα χρόνο. Ενα laptop κάνει οικονομία 90%.
30. Οργανωθείτε. Γίνετε μέλος μιας οικολογικής οργάνωσης για να τους φάμε πριν μας φάνε.
http://www.otherside.gr/2009/11/30-tropoi-gia-na-swsoume-ton-planiti
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου