Την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων, κατά το β΄ τρίμηνο του 2011, καταγράφει η Ελλάδα παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το γνωστό δίκτυο Global Property Guide. Η τελευταία μελέτη για την πορεία των αγορών real estate επιβεβαιώνει την επιτάχυνση της πτώσης στις περισσότερες χώρες με Ευρώπη και ΗΠΑ να εμφανίζονται ιδιαίτερα αδύναμες, επηρεασμένες από την αύξηση της ανεργίας και φυσικά την κρίση χρέους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το διεθνές δίκτυο πληροφοριών για τα ακίνητα, το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, τα ακίνητα στην Ελλάδα υποχώρησαν σχεδόν 10%, και συγκεκριμένα 9,88%. Πρόκειται για τρίτη μεγαλύτερη μείωση μετά την Ιρλανδία με πτώση 14,84% και τη Βουλγαρία με 10,65%.
Πεντάδα
Από το ένα τρίμηνο στο άλλο η πτώση είναι 4,37% με μοναδική μεγαλύτερη αυτή στην Ιρλανδία με 5,37%. Στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κατρακυλάνε οι τιμές, βρίσκονται οι ΗΠΑ με υποχώρηση 9,05% και η Ισπανία με 8,43%.
Είναι εμφανές ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση βλέπουν την κτηματαγορά να «σκάει» σαν φούσκα. Αλλωστε, πρόκειται για αγορές οι οποίες τα τελευταία χρόνια είδαν τις τιμές των κατοικιών να εκτινάσσονται ακόμη και πάνω από 150%, όπως συνέβη στην Ισπανία, την Ιρλανδία ή την Ελλάδα.
Από την ΤτΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε πτώση κατά 4,5% το β' τρίμηνο, στηριζόμενη όμως στις συναλλαγές που γίνονται μόνο με τη μεσολάβηση των τραπεζών, δηλαδή στις αγοραπωλησίες με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζικών εκτιμητών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η αγορά βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση καθώς οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με την ΤτΕ, θα υπάρξει το 2011 μείωση πάνω από 50% τόσο στον αριθμό των συναλλαγών όσο και στην αξία αυτών.
Ο φόβος για το οικονομικό μέλλον των νοικοκυριών, οι απανωτοί φόροι αλλά και η έλλειψη ρευστότητας από μέρους των τραπεζών αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για αγορές ακινήτων. Ο ένας μετά τον άλλο οι κλάδοι της κτηματαγοράς έχουν πάθει μεγάλη «καθίζηση». Μετά την πρώτη κατοικία, «βουτιά» σημειώνουν οι πωλήσεις στα εξοχικά, στα φοιτητικά σπίτια, στην επαγγελματική στέγη.
Περιθώρια νέας πτώσης
Επόμενο είναι λοιπόν να υποχωρούν οι τιμές, αν και ειδικοί της αγοράς λένε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες μειώσεις. Πάντως, στις περιοχές της Αττικής που τα χρόνια της ευφορίας οι τιμές είχαν ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ/τ.μ. σιγά σιγά επιστρέφουν στα επίπεδα των 1.700-1.800 ευρώ/τ.μ.
Πρόκειται για περιοχές στα δυτικά προάστια, όπως Νίκαια, Κερατσίνι, Αιγάλεω, Κορυδαλλός, καθώς και μερικές στο κέντρο όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, Γκύζη, κ.λπ. Πτώση έως 300 ευρώ/τ.μ. καταγράφεται σε γειτονιές όπως το Παγκράτι, ο Βύρωνας, του Ζωγράφου, η Καισαριανή, τα βόρεια προάστια. Μεγαλύτερη από 500 ευρώ/τ.μ. είναι η πτώση σε περιοχές της ανατολικής Αττικής όπως η Παλλήνη, ο Γέρακας κ.λπ.
Είναι γεγονός πάντως, ότι για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη έρευνα της εταιρείας η Ελλάδα εμφανίζεται να αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη πτώση στις τιμές και οι προοπτικές να είναι αρνητικές.
Αύξηση
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, μόνο σε 13 από τις 39 που ερευνώνται, καταγράφεται αύξηση τιμών. Πρόκειται κυρίως για περιοχές στην Ασία όπως το Χονγκ Κονγκ όπου τα ακίνητα ακρίβυναν κατά 19,76%, η Ταϊλάνδη με 7,75%, η Ταιβάν με 9,43%. Σημαντική και η αύξηση κατά 19,5% στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Ευρωπαϊκή κτηματαγορά
Ιρλανδία: Οι τιμές μειώθηκαν κατά 14,84% από έτος σε έτος, ακόμη χειρότερη πτώση από το 11,83% το 2010.
Λετονία: Πτώση 5,40% για τα διαμερίσματα στη Ρίγα.
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι μέσες τιμές κατοικιών μειώθηκαν 5,33% από έτος σε έτος, μετά την άνοδο 6,04% το 2010.
Σουηδία: Υποχώρησαν τιμών 1,35%.
Πορτογαλία: Οι τιμές κατοικιών άρχισαν να υποχωρούν από το 3ο τρίμηνο του 2010, και στη διάρκεια του έτους για το 2ο τρίμηνο του 2011, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,67%.
Γερμανία: Οι τιμές διαμερισμάτων επιβραδύνθηκαν από το α' τρίμηνο του 2011. Το β' τρίμηνο οι τιμές υποχώρησαν μόλις κατά 0,65%.
imerisia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου