Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Συνάντηση του Προεδρείου της ΤΕΔΚΝΑ με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

|

Εικόνα 004
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση του Προεδρείου της ΤΕΔΚΝΑ με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Διαδοχικές συναντήσεις αρχικά με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πάρι Κουκουλόπουλο και στη συνέχεια με τον Υπουργό κ. Χάρη Καστανίδη, είχε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011 το Προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και τους κ.κ. Κων/νο Ασκούνη (Δήμαρχο Καλλιθέας) και Πέτρο Φιλίππου (Δήμαρχο Σαρωνικού).

Στη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκε στους υπουργούς ατζέντα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Καλλικράτης». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πολλές μεταφερόμενες προς τους ΟΤΑ αρμοδιότητες χωρίς όμως να έχουν εξασφαλιστεί οι ανάλογοι πόροι, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η ομαλή λειτουργία των δήμων, στα μεγάλα θεσμικά κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, αλλά κυρίως στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι.

Όπως είναι εξάλλου γνωστό, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αφαιρεθεί περισσότερο από το 50% των πόρων που έπρεπε να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση, σε μια περίοδο που αντιθέτως η χρηματοδότηση των ΟΤΑ θα έπρεπε να είχε αυξηθεί ακριβώς λόγω των νέων αρμοδιοτήτων που τους μεταφέρθηκαν.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν σε πολλά έργα δημοσίων επενδύσεων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το κράτος μέσω του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, του ΟΣΚ και άλλων κρατικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί και δρομολογηθεί, είτε να μην έχουν καν ξεκινήσει είτε να έχουν μείνει στη μέση.

Αναφορά έγινε, επίσης, και στα προβλήματα λειτουργίας των παιδικών σταθμών, στο μείζον θέμα της μεταφοράς των μαθητών κατά τη νέα εκπαιδευτική περίοδο, αλλά και στα πολεοδομικά προβλήματα που υπάρχουν στην Περιφέρεια Αττικής λόγω της απουσίας διαλόγου με τον Οργανισμό Αθήνας για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Τέλος, μεταφέρθηκε στην κυβέρνηση, η μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, επειδή – με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών – έχουν καθυστερήσει οι αρχαιρεσίες στα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΚΔΕ, ΤΕΔΚ), γεγονός που έχει ως συνέπεια η Αυτοδιοίκηση να είναι ακέφαλη, σε μια κρίσιμη περίοδο, σε μια περίοδο αλλαγών που είναι απαραίτητη η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή στις εξελίξεις των θεσμικών της οργάνων.


 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Free Host | lasik surgery new york